Biznis i politika
StoryEditor

Poljoprivrednici u SAD-u smanjuju usjeve kukuruza

07. Travanj 2024.
kukuruz, polje

Rusija je značajno povećala izvoz sirove nafte krajem prošlog mjeseca na rekordnih 3,74 milijuna barela nafte po danu prvenstveno zahvaljujući poboljšanju vremena.

Isporuke sirove nafte iz pacifičkih luka značajno su porasle nakon smirenja olujnih vjetrova koji su ometali izvoz sirovine. Rusija, kao i Irak, proizvodi više sirove nafte nego što je dogovoreno s organizacijom OPEC+, što će ponovno dovesti do negativnih reakcija od strane čelnika OPEC+. Rusija je u ožujku obećala kako će smanjiti izvoz za 300 tisuća barela po danu, no izvoz nije smanjen niti za 100 tisuća barela dnevno, što je već drugi mjesec da Rusija ne poštuje dogovor OPEC+. Veći izvoz sirove nafte od dogovorenog rezultat je kontinuiranih ukrajinskih napada dronom na rafinerije diljem Rusije, pa tako Rusija manje prerađuje sirovu naftu, ostavljajući više sirovine za izvoz.

Rusija je za travanj obećala smanjenje proizvodnje za 350 tisuća barela, dok će izvoz biti smanjen za svega 121 tisuću barela nafte dnevno.

Cijena Brent nafte do kraja godine mogla bi iznositi USD 90 po barelu, da bi u 2025. godini rasla do USD 95 po barelu.

Smanjuju usjeve

Poljoprivrednici u SAD-u najavili su kako će ove godine značajno smanjiti usjeve kukuruza i pšenice, ali će pritom povećati usjeve soje i pamuka. Prema Izvješću o namjerama sadnje, površina za obradu kukuruza past će 5 % u odnosu na prošlu godinu na 90

milijuna ha. Pritom treba imati na umu kako je SAD najveći svjetski proizvođač kukuruza (32 % globalne proizvodnje), odnosno drugi najveći svjetski izvoznik kukuruza. Površine za uzgoj kukuruza niže su od tržišnih očekivanja, a najvećim dijelom krivac je niska cijena koja demotivira poljoprivrednike. Zbog toga su, američki poljoprivrednici odlučili smanjivati udio površine za uzgoj kukuruza, a povećati uzgoj soje za 3 % na 86,5 milijuna hektara, te pamuka za 4 % na 10,7 milijuna hektara.

Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA) zalihe su kukuruza iznosile oko 8,35 milijardi bušela, što je za 13 % više od prethodne godine, a ujedno je to najviša razina na ovaj datum u posljednjih pet godina.

Cijena kukuruza do kraja godine mogla bi iznositi 444 američkih centi po bušelu, da bi u 2025. godini rasla na 457 američkih centi po bušelu.

29. travanj 2024 20:33