Biznis i politika
StoryEditor

Poskupila i božićna drvca, manjak radne snage veliki problem za uzgajivače

23. Prosinac 2022.

Ovu je godinu itekako obilježila inflacija pa zašto onda ona ne bi ‘ukrala‘ i Božić? Osim cijena osnovnih namirnica i energenata ove su godine skuplja i božićna drvca. Nositelj blagdanskog ugođaja ove je godine osjetno skuplji, iako se u pojedinim dijelovima Hrvatske i dalje može pronaći po nešto ‘normalnijim cijenama‘.

Iako su Hrvati polako prisvojili trend kićenja jelke s početkom prosinca tradicionalno se i dalje kiti na Badnjak pa je posljednjih tjedan dana potražnja za borovima, a pronaći ih se može gotovo na svakom uglu.

Dok se i dalje gleda vrsta i veličina bora ove godine vrlo veliku ulogu igra i cijena. Tako se u Zagrebu na više lokacija cijene borova kreću između 100 i tisuću kuna. Ovisno o tome kakav bor želite, rezani ili u tegli, od 100 cm ili od 200.

Poskupljenja je, po riječima prodavača, bilo, no ni blizu onih 30 posto koliko se najavljivalo prije nekoliko mjeseci, ipak, kako vele, sve ovisi i o regiji u kojoj živite. Najviše uzgajivača božićnih drvaca registrirano je u Koprivničko-križevačkoj županiji, no veliki problem i za njih predstavlja manjak radne snage.

Uzgajivačima su, baš kao i svima drugima, ove godine najveće probleme predstavljala poskupljenja energenata, a iako veliku potražnju uglavnom zadovoljavamo drvcima iz vlastite proizvodnje, odnosno sa hrvatskih polja, božićna se drvca ipak uvoze i to ponajviše iz Danske.

Poskupljenja su prisutna i vani. Zbog sve viših troškova proizvodnje i ograničene zalihe drvaca uzgojenih na farmama stanovnici SAD-a će također ove godine morati svoja drvca plaćati po značajnije višoj cijeni. Velike probleme predstavlja i ograničena ponuda, a još preko ljeta su uzgajivači drvaca najavili povećanje cijena između pet i 15 posto. Nešto su skuplja, naravno, i umjetna drvca koja su u hrvatskim kućanstvima ipak manje popularna.

19. travanj 2024 13:48