Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Cezareja pšenicu ne želi izvoziti, ali mora jer nemamo kapacitete za preradu

02. Lipanj 2022.
Branimi Kopić

Piše: Goran Gazdek

Tvrtka Cezareja iz Ivankova koja ove godine obilježava četvrt stoljeća rada, jedna je od najvećih otkupljivača poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoji i među najvećim je firmama Vukovarsko-srijemske županije.

U fokus interesa javnosti Cezareja je došla početkom 2019. kada je protiv njenog osnivača, vlasnika i predsjednika Uprave Marijana Novoselca i još 18 osoba Uskok podigao optužnicu zbog sumnje na utaju poreza ili carine. Nakon toga Novoselec je vlasništvo prepustio kćerki Misli Varzić. U kompaniji slučaj ne komentiraju i vjeruju u presumpciju nevinosti. 

Tvrtka se bavi veleprodajom žitarica i uljarica, mineralnih gnojiva, sjemenske robe i sredstava za zaštitu bilja. Primarno su orijentirani kooperaciji, ali poljoprivrednike s kojima surađuju više ne nazivaju kooperantima nego poslovnim partnerima jer je riječ o velikim i uglednim poljoprivrednim proizvođačima koji ostvaruju ozbiljne prinose i zapažene rezultate. Ratarske kulture proizvede na vlastitih 500 hektara.

- Osim kooperacije, bavimo se vlastitom proizvodnjom sjemena, doradom sjemenskih usjeva i pružanju usluga iz područja poljoprivrede. Mi smo valjda jedina tvrtka koja radi isključivo veleprodaju za firme i OPG-ove. Imamo tehnologe koji ih savjetuju i obučavaju, organiziraju razne prezentacije i predavanja. Iz godine u godinu partneri nam ukazuju sve više povjerenja u svim segmentima poslovanja – objašnjava direktor i član Uprave Branimir Kopić.

Usluge nude u vlastitim centrima u Nijemcima, Otoku, Ivankovu, Bošnjacima, Drenovcima i Čajkvocima, a dorada sjemena se nalazi u Bošnjacima.  U njihovom stopostotnom vlasništvu je i tvrtka Meretine koja radi 400 hektara  većinom sjemenske robe.

Najveći dio prihoda, 70 do 80 posto ostvaruju trgovinom merkantilnom robom, a 20 do 30 posto repromaterijalom.

- Prošle godine je u prihodima išla 17 posto gore, ali je dobit malo slabija radi velikih oscilacija u cijeni žitarica  – objašnjava Kopić. 

Četrdeset posto proizvodnju izvoze, trećinu i BiH, nešto i Italiju i ostale europske zemlje te u Rusiju

- Moja ideja je bila da preskočimo prekupce i izravno izvozimo. Voljeli bismo sve prodati ovdje, ali Hrvatska ima vrlo malu preradu. Izvozimo sirovinu, a onda u trgovačkom centru kupimo kiflu ispečenu od polusmrznutog tijesta napravljenog od naše pšenice.  Prije tri-četiri godine svrstali su nas među top 10 izvoznika i pozvali da dođemo po nagradu, ali nisam otišao  -  kaže naš sugovornik.

Prošle godine sagradili su novi objekt u Ivankovu od 5500 kvadrata, multifunkcionalni objekt koji može služiti i kao podni silos i kao skladište tako da ćemo značajno manje koristiti usluge drugih tvrtki.

Kao i ostale tvrtke, i Cezareju opterećuje divljanje cijena energenata i repromaterijala što je dovelo do poremećaja na tržištu, otežane nabave i lančanog poskupljenja ostalih roba, ali naš sugovornik vjeruje kako je to dugoročno neodrživo.

-  Bilo je malo napeto s isporukom gnojiva, ali sve smo uspjeli nabaviti na vrijeme. Jako je nezgodno raditi u vremenu naglih promjena cijena. Ako kupiš zalihu već sutra ona može imati puno manju vrijednost, ako prodaš unaprijed može rasti cijena. Nije dobro ni da kupiš pa imaš, ni da prodaš, a nemaš. Na kraju će se cijene, prije ili kasnije, morati iskorigirati. Samo treba preživjeti do tada – zaključuje Kopić.

Sutra: Borovo u ruševinama traži šansu za opstanak kroz dokapitalizaciju i specijalizaciju

Sutra: Borovo u ruševinama traži šansu za opstanak kroz dokapitalizaciju i specijalizaciju

26. travanj 2024 17:39