Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Splitski poduzetnik otvara u Gospiću najveću hrvatsku tvornicu tortilja

28. Ožujak 2022.
Torilje proizvodnja

Splitski poduzetnik Sandro Babić, vlasnik tvrtke Komarna proizvodi tortilje, a strateško proširenje svog poduzetničkog pothvata započeo je 2022. godine izgradnjom pogona u Gospiću. Do sad je plasman tortilja proizvedenih u Splitu išao uglavnom u dalmatinske trgovačke lance kao što su Tommy, Studenac, Ribola, Pemo i Victa.

- Plan nam je uspostaviti suradnju s najznačajnijim trgovačkim lancima diljem Hrvatske, a da bismo to mogli pratiti u proizvođačkom i dobavljačkom smislu, moramo znatno povećati proizvodnju. Tako smo u Gospiću igrom slučaja kupili stari objekt bivšeg PPK Velebit koji sad preuređujemo za proizvodnju tortilja, koji će od ljeta biti najveći pogon za proizvodnju tortilja u Hrvatskoj - kazao je Sandro Babić.

Poduzeće Komarna osnovao je 2006. godine, kad se bavio trgovinom, opskrbom gastro asortimana za kupce kao što bili restorani, hoteli i pekare, ali unatrag šest godina orijentacija Komarne je samo izrada tortilja.

Tortilje pod brendom Komarna imaju rok trajnosti do šest mjeseci, one su već pečene i u pakiranju ih je po šest komada. Spremne su za konzumaciju nakon što ih se podgrije u običnoj ili mikrovalnoj pećnici, ili na tavi, nakon čega ih konzument puni po vlastitoj želji.

image

Sandro Babić

foto

U splitskom pogonu četvoro je zaposlenih, a u pogonu u Gospiću Babić planira zaposliti desetak ljudi. Uspije li nametnuti se i većini trgovačkih lanaca u Hrvatskoj kao dobavljač, Babić kaže da je u tom smislu Gospić kao lokacija ipak i nešto bliži ostatku središnje i sjeverne Hrvatske, no da to ipak nije toliko presudno.

Govoreći o naplati, kaže da je u globalu zadovoljan, ako se nekad i zakasni koji dan u odnosu na ugovoreni termin, ipak kupci plate i posao se kontinuirano odvija. U gastro asortimanu koji je Komarna ranije pokrivala bio je jako velik broj klijenata za koje se isporučivalo i mnoštvo raznih proizvoda iz domene potrošnog materijala od raznih vrećica, folija, kutija i svega što treba ugostiteljima, statistički se uvijek u mnoštvu dogodi i neki problem.

- Sad, kad smo se opredijelili samo na jedan proizvod, i na suradnju s velikim trgovačkim lancima, kojih ipak i nema ogroman broj, smatramo da će biti lakše raditi. Vozit ćemo tortilje u njihove centralne distributivne centre. Tu ćemo ponudu obogatiti i gastro pakiranjima u kojima će tortilje moći ići i u restorane i fast-food objekte, a to mislimo plasirati putem nekog distributera koji će dalje voditi brigu o dostavi i naplati. Time bismo mi bili fokusirani na što kvalitetniju proizvodnju, i lišeni logističkih briga. Moram pohvaliti i gospićku gradsku vlast koja nam pomaže gdje god stigne. Kad sam u Splitu pokretao ovu proizvodnju, da bih ishodio sve dozvole, prošlo je više od godine dana, a za to vrijeme stajali su mi i strojevi i ljudi, čime je i uloženi kapital zapravo bio zamrznut.

Investicija u pogon u Gospiću je oko pola milijuna eura. Većina je od toga bankovni kredit. U Gospiću su već riješili sve što se tiče obvezne dokumentacije, i Babić kaže da je sad na njemu i njegovoj ekipi da što prije osposobe prostor bivšeg PPK Velebita, ugovore poslove s trgovačkim lancima i počnu proizvodnju tortilja.

Sutra: Kako Agrovelebit uzgaja nizozemske sorte ličkog krumpira

20. travanj 2024 22:54