Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] U Karlovačkoj županiji najjači su domaći poduzetnici s inovativnim izvoznim proizvodima

04. Svibanj 2022.
Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK Karlovačke mesne industrije
Pišu: Goran Litvan i Mladen Volarić

Nekadašnji domicilni gigant Jugoturbina preko noći je likvidiran početkom 90-ih, ali i danas su tri najveće kompanije u domaćem vlasništvu. Uz PPK karlovačku mesnu industriju iz Grupe Pivac posebno odskaču HS Produkt i Bjelin grupa. Svojim originalnim i visokokvalitetnim pištoljima odnosno podnim oblogama ‘na klik‘ u vrhu su u svojim branšama u svijetu.

Karlovac je najčešće odredište kroz koje su posljednjih mjeseci prolazili članovi Liderove novinarske ekipe pripremajući serijal ‘Poslovna scena‘. No sad smo se ‘na četiri rijeke‘ prvi put i zaustavili. Zaista, Karlovac je ostatku kontinentalne Hrvatske prije svega usputna stanica prema Jadranu, odnosno Lici i Gorskom kotaru. Upravo ove godine obilježava se pola stoljeća otkad je otvorena prva autocesta u Hrvatskoj.

U tih pedeset godina Karlovac je – i zbog brze veze sa Zagrebom – doživio znatan industrijski rast. No nakon osamostaljenja rat, privatizacija i globalizacija bacili su karlovačku industriju i cijelu regiju na koljena. Danas se vide tek naznake oporavka. Upravo zbog odlične prometne povezanosti sa Zagrebom neobično je što su tri najveće kompanije u županiji – PPK, HS Produkt i Bjelin grupa – u vlasništvu domaćih poduzetnika. Sve tri ubrajaju se u propulzivne, koje vuku, ali taj sloj ipak je pretanak, pa je velik dio ostatka biznisa u županiji izuzetno osjetljiv na svaki poremećaj: od financijske krize prije više od deset godina preko pandemije do aktualnih vjetrova rata iz Ukrajine i poremećaja na energetskom tržištu, u nabavi sirovina, problema s radnom snagom te inflacije.

Karlovac je proteklih godina bio i poprište nekoliko velikih poslovno-pravosudnih afera, od kojih su najzvučnije ona s vatrogasnim vozilima (Daimler) i ‘Mamma mia‘ (vezana uz Karlovačku banku). A kad lokalna banka zapadne u probleme, bolesna je cijela poslovna scena. Danas je banka stabilna, a najveći vlasnički paket drže dvojica inženjera, Marko Vuković i Ivan Žabčić. Taj se poduzetnički dvojac nakon svih problema koje je imao s pravosuđem povukao iz javnosti. Međutim, njihova matična tvrtka, HS Produkt, kojoj je od 2001. na čelu Željko Pavlin, iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Prošle je godine prvi put prešla magičnu granicu od milijardu kuna prihoda, onu koja odvaja najvećih osamdesetak poslovnih sustava od ostatka hrvatskoga gospodarstva.

U HS Produktu s ponosom ističu da njihova tvrtka nije samo najrobotiziranija u Hrvatskoj, po tome je u svjetskom vrhu u svojoj branši. Stotinjak robota (i još 400-tinjak moćnih CNC strojeva) radi uz 1850 zaposlenih u četiri smjene, sedam dana u tjednu. Svakog mjeseca isporučuju više od 60 tisuća pištolja i oko 300 pušaka na tržište, uglavnom u izvoz, a prije svega u SAD.

Karlovački pištolji i puške originalni su hrvatski proizvod. To vrijedi i za Bjelin grupu, koja se temelji na inovacijama svog osnivača Darka Pervana, hrvatskog poduzetnika koji je u Švedskoj stekao titulu ‘kralja laminata‘ zahvaljujući razvoju tehnologije podnih obloga i patentu ‘spajanja na klik‘ podnih obloga bez ljepila. Uz ‘klik-patent‘ iz 1993. Pervanova grupacija ima još oko 2500 patenata. Naravno, i Bjelin izvozi više od devedeset posto proizvodnje. 

I najveća županijska tvrtka prema prihodima, PPK karlovačka mesna industrija, u domaćem je vlasništvu. Od 2003. dio je prehrambenog carstva Braće Pivac. Prošle godine ostvarila ukupan prihod ‘nešto iznad 1,3 milijarde kuna‘, što, prema riječima predsjednika Uprave Igora Miljaka, znači kontinuitet laganog rasta. Takvim kontinuitetom PPK je u posljednjih desetak godina udvostručio prihode, a dobit je upeterostručena. No nije to došlo ‘po Duhu Svetom‘. U dvadeset je godina Grupa Pivac u osuvremenjenje i proširenje poslovanja u Karlovcu uložila više od 500 milijuna kuna, od čega je znatan dio financiran i sredstvima fondova Europske unije.

Svakako treba spomenuti i karlovačku startup-scenu, prije svega Tomislava Cara. On je svoju tvrtku Infinum već etablirao, biznis je praktički preselio u Zagreb, a ima urede i u New Yorku i Londonu. Car ima prste u još jednom projektu: suvlasnik je i mentor mladom Albertu Gajšaku, koji je još kao srednjoškolac osnovao CircuitMess i već je odradio četiri uspješne crowdfunding-kampanje te sklopio ugovor s Warner Brosom za proizvodnju Batmobilea, pametne igračke koju kupci sklapaju po načelu ‘napravi sâm‘. Čini se da i Gajšak ide stopama svog mentora: novi je ured u zagrebačkome prigradskom naselju Lučkom. Kao da blizina metropole karlovačkoj startup-sceni više odnosi nego što donosi. 

► Kompletnu reportažu o poslovnoj sceni Karlovačke županije možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Sutra: Bjelin Darka Pervana u Ogulinu gradi najveću tvornicu podnih ploča na svijetu

25. travanj 2024 21:49