Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Visoka tehnologija na zadarskom području ambicioznija i od turizma

29. Lipanj 2022.
Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe  foto Zvonko Kucelin

Pišu: Goran Litvan i Aleksandar Tešić

Transparent 'Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku' godinama je krasio Jazine, utvrdu Giuseppea Giergie, Kreše Ćosića i drugih velikana. Danas se košarka, premda uglavnom ne na toj razini, igra u novoj dvorani na Višnjiku. Ondje je Zadar prošle godine nakon trinaest godina osvojio Prvenstvo Hrvatske, ali ove godine nije uspio obraniti titulu. Međutim, Jazine su ostale kultno mjesto prvih koraka i najvećih uspjeha zadarske košarke, pa su i prava lokacija za početak šetnje zadarskim Poluotokom. Od Jazina Kalelargom dolazimo do Foruma i crkve sv. Donata, a zatim uz obalu slijede Morske orgulje i Pozdrav Suncu.

Ondje gdje završavaju turističko-povijesno-sportske znamenitosti, počinje biznis – tu je odmah sjedište najveće zadarske tvrtke, Tankerske plovidbe. Zadarski brodar, zajedno s izvedenicom Tankerskom Next Generation i novom tvrtkom kćeri, linijskim brodarom TP Lineom, prošle je godine ostvario gotovo 900 milijuna kuna prihoda. Putnička flota novi je biznis Tankerske. Najprije je kupila brodara GV Line s jednim brodom, preimenovala ga i danas ima flotu sa šest katamarana.

– Jedan od razloga ulaska u linijsko brodarstvu zelene su tehnologije, koje je lakše primijeniti na kratkim linijama i malim brodovima. Očekujemo da će se uskoro početi strateški 'ozelenjivati' linijsko brodarstvo u Hrvatskoj. Napravili smo prvi projekt broda na alternativni pogon i očekujemo gradnju čim budući natječaji budu vrednovali zeleni kriterij – rekao je nedavno za Lider predsjednik Uprave Tankerske Mario Pavić.

No putnički prijevoz manji je dio financijskoga kolača. Poslovanje prije svega ovisi o spretnu kormilarenju kroz globalne scile i haribde – u tjesnacima između dalekoističnog lockdowna, rata u Ukrajini, sankcija Rusiji i drastičnih poskupljenja goriva.

Na drugom kraju Zadra, u Gaženici, druga je po veličini zadarska tvrtka. Adrisov Cromaris drži zasad dva posto količinskog i tri posto vrijednosnog udjela globalnog tržišta mediteranske ribe. Velik potencijal rasta u Cromarisu vide u porastu potražnje za ribom iz uzgoja i porastu potrošnje bijele ribe, po stopi od desetak posto godišnje, kao i u tome da je tržište orada i brancina jedno od najbrže rastućih u Europi. U prilog ambicijama idu i povećana svijest o ribi kao temelju zdrave prehrane, osviještenost potrošača o održivoj proizvodnji te stalan rast trenda biološke, odnosno organske proizvodnje.

– Prošle godine uspješno smo zakoračili u Španjolsku, koja je drugo po veličini tržište mediteranske bijele ribe – navode u Cromarisu, koji je lani na inozemnim tržištima ostvario 86 posto količinske prodaje i 87 posto prihoda. Što se tiče najvećeg tržišta,talijanskog, ističu medijsku kampanju sa chefom Giorgiom Locatellijem, koji je jedna od najpoznatijih europskih kuharskih medijskih zvijezda.

Uz Cromarisove orade i brancine valja spomenuti i uzgoj tune, koji postaje sve jači brend Zadarske županije. Najjača je Kali tuna s Ugljana, u japanskom vlasništvu, unatoč tomu što su joj prošle godine pali prihodi. No zato su rasli Kornat Ittica iz Pakoštana, u talijanskom vlasništvu (33 posto), i zadarska Pelagos net farma, čiji je suvlasnik general Ante Gotovina (15 posto). Obje su lani prvi put uprihodovale više od sto milijuna kuna. Tu je i biogradska Jadran tuna s 90 milijuna kuna prihoda, čiji je osnivač i jedan od suvlasnika Gotovinin partner Milan Mandić. Samo te četiri tvrtke zajedno zapošljavaju više od 370 ljudi, lani su ostvarile 471 milijun kuna prihoda, iskazale 11,21 milijun kuna dobiti i izvezle tunu vrijednu 368 milijuna kuna, što je 78 posto prihoda.

Zadar se može pohvaliti i HSTecom (High Speed Technique), visokotehnološkom tvrtkom nastalom na razvalinama nekadašnjega najuspješnijeg poduzeća u bivšoj državi koje je vodio nedavno preminuli legendarni Stanislav Antić

HSTec nije jedina uspješna visokotehnološka tvrtka. Premda mu je sjedište u Londonu, hrvatsko-britanski startup Cognism isto je tako zadarska kompanija, ne samo zbog Zadranina, suosnivača Stjepana Buljata, nego i razvojnog tima od četrdesetak ljudi. Cognism je sve bliže statusu jednoroga, startupa koji vrijedi milijardu dolara. Procjenjuje se da trenutačno vrijedi oko pola milijarde dolara, no u kompaniji taj podatak zasad ne otkrivaju. Tu su i Telum, te Galo industries.

Turističke perjanice Punta Skala i Turisthotel prebrodile su pandemiju i vratile se u gornji dom županijskog biznisa.Na turistički pogon razvijaju se i druge tvrtke, poput Rentlija i Blistavog doma, koje ćemo posebno predstaviti u nastavku serijala. 

► Kompletnu reportažu o poslovnoj sceni Zadarske županije možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Sutra:
Kako je Galo Industries iz autoindustrije krenuo u podvodnu robotiku

18. travanj 2024 04:01