Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Zašto Aquaestil plus proda svaku kadu, ali širenje kapaciteta drži ‘pod ručnom‘

06. Svibanj 2022.
Boris Ferkula, Agueastil plusfoto Mladen Volarić
piše: Mladen Volarić

Aquaestil Plus, proizvođač proizvoda od plastičnih masa za građevinarstvo, kako suhoparno stoji u registraciji firme, vodeći je hrvatski proizvođač kupaonskih i tuš kada, pratećih im staklenih kabina, umivaonika, kupaonskog namještaja i srodne opreme za kupaonice.

Direktor Aquaestil Plusa Boris Ferkula iz Duge Rese i njegov partner i suosnivač Stjepan Basar iz Ozlja osnovali su Aquaestil Plus 1998. godine u Ozlju.

U međuvremenu je otvoren proizvodni pogon u Dugoj Resi u prostoru bivše Pamučne industrije, veliki pogon u Poslovnoj zoni ‘Korana’ kod Karlovca, te još dva pogona na području Ozlja, pogon u Generalskom Stolu, a 2001. godine od Našicecementa je preuzeta proizvodnju umivaonika u Našicama.

U cjelokupnoj proizvodnji Aquaestil Plusa, kaže  Ferkula, udio izvoza trenutačno je gotovo 80 posto, a glavna su tržišta Njemačka, Austrija, Nizozemska, Italija, Norveška, Švedska, Francuska... Bila je tu i Rusija, dodaje Ferkula, preko ruskog distributera s područja Moskve za rusko tržište.

- Novonastalom situacijom sad je taj poslovni odnos otežan, upravo prvog dana napada Rusije na Ukrajinu. Od nas je k njima otišao kamion s našom robom, što su oni i platili, i oni bi i dalje od nas uzimali robu. To je distributer koji u Rusiju uvozi takvu robu iz EU-a, uglavnom iz Italije, a kade kupuje od Aquaestil Plusa. Problem je sad sa sankcijama prema Rusiji, bez obzira što naša roba nije pod embargom. Oni bi poslali svoje kamione k nama po robu, ali ne smiju izvan Rusije - kazao je Ferkula.

S koronom je promet početkom 2020. godine pao više od 20 posto, zbog čega je iskorišteno pravo korištenja državnih subvencija za održavanje radnih mjesta. Već u drugoj polovici 2020. tržište se počelo oporavljati, i otada je promet rastao i više od 20 posto.

Bez obzira na lockdown, kaže Ferkula, građevinarstvo je ipak radilo, kao i veleprodaja je radila, ali su bile zatvorene trgovine građevinskim materijalom. Onda je konjunktura krenula, pa je Aquaestil Plus upao u drugačiji problem - nije mogao zadovoljiti iznenadnu veliku potražnju.

Zato je Aquaestil Plus početkom 2021. godine investirao u novi pogon u Poslovnom parku ‘Korana’, čime je povećao proizvodni kapacitet za 50 posto.

Aquaestil Plus trenutačno u svim svojim pogonima ima oko 600 zaposlenih. Ukupni prihod ostvaren 2021. bio je blizu 250 milijuna kuna, što je bio porast za više od 20 posto u odnosu na čudnovatu 2020. godinu. S obzirom da je proizvodnja u radno intenzivna, s relativno malom akumulacijom kapitala, Ferkula smatra da je dobit od oko sedam posto zadovoljavajuća na sve okolnosti.

Ferkula i njegov partner Basar imaju i planove za daljnje investicije u proširenje kapaciteta i asortimana, ali su u aktualnom političko-ekonomskom trenutku vrlo oprezni, i u tom smislu privremeno ‘povlače ručnu kočnicu’.

- Imamo veliku potražnju za našim asortimanom, kapaciteti su nam popunjeni sto posto, ali kretanje cijena repromaterijala i energenata je u diskrepanciji s mogućnošću korekcije cijena na europskom tržištu, što nam prijeti situacijom da imamo puno posla, a da od toga ne ostvarujemo zaradu.

Dobava sirovina je manjim dijelom iz Hrvatske, a većim je iz EU-a, nešto iz Egipta, Kine, a riječ je o strateškim kemikalijama koje se proizvode samo na nekoliko mjesta u svijetu. Problem je i s inflacijom i potencijalnim usporavanjem rasta, čak i nastupom recesije, a to vodi u problem s likvidnošću. Imali smo namjeru izgraditi još jedan velik proizvodni pogon u Ozlju, s obzirom na neke nove poslove koje smo ugovorili, ali čekamo da vidimo što će se u bliskom nam okruženju događati, zaključio je Boris Ferkula.

U ponedjeljak: Kako je Miret iz Barilovića na razvalinama 'Mr. Josepha' počeo proizvoditi jedinstvene ekološke tenisice od konoplje

16. svibanj 2024 14:10