Biznis i politika
StoryEditor

Postavlja se pozornica za rezervnu valutu podržanu robom koja će biti konkurent američkom dolaru

04. Travanj 2023.
piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI
  • Na razini tjedna porasle su cijene energije, prvenstveno nafte, agri roba te u većoj mjeri metala
  • Hoće li bankarska kriza uzrokovati prijenos likvidnosti s dionica/obveznica na energiju i poljoprivredne proizvode
  • Smanjenje zaliha bakra diljem svijeta nagnalo je ključnog trgovca robom Trafiguru da prognozira rekordno visoke cijene ove godine
Nakon potopa na burzama u prvoj polovici ožujka, posljednja dva tjedna konsolidacija tržišta i oporavak cijena. Već puno puta viđen scenarij na burzama. Kako se strah od daljnje eskalacije bankarske krize makar privremeno zaustavio, tako su i sva tržišta reagirala pozitivno.
 
Na svjetskim su financijskim burzama prošlog tjedna cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja od bankarske krize i jer se ulagači nadaju da će FED uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa. Svi glavni indeksi su porasli između tri i četiri posto na razini tjedna. U cijelom prvom kvartalu Dow Jones porastao je 0.4 posto, a S&P 500 oko 7 posto. Nasdaq je porastao za 16,8 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od drugog tromjesečja 2020. godine.
 
Što nam pokazuju generalni pokazatelji na početku novog tjedna? S&P 500 indeks i dalje iznad razine od 4.100 bodova, indeks straha VIX ispod 20, a dolarski indeks DXY blizu razine od 102 boda. Odnos EUR/USD i dalje ima raspon trgovanja između 1,05 i 1,09. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje iznad razine od 590 bodova, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) gotovo dosegnuo 107 bodova.
 
Bipolarizacija svijeta i stvaranje alternativnog bloka se nastavlja. Svjetski poredak kakvog poznajemo brzo se mijenja i to neće ostati bez posljedica za Zapad, a ponajprije Europu. Od početka rata u Ukrajini zemlje BRICS-a odbijaju sudjelovati u sankcijama protiv Rusije i nastavljaju se distancirati od Zapada. Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika potvrdile su da razvijaju novu valutu, alternativu dolaru.
 
Saudijska Arabija se udružila s Kinom u izgradnji kineske rafinerije nafte za 12,2 milijarde dolara, a također je pristala kupiti 10 posto kineske rafinerije nafte za 3,6 milijardi dolara. Povrh svega, Saudijska Arabija pristala je pridružiti se Šangajskom vijeću za suradnju kao "partner u dijalogu". Kina i Brazil dogovorili su se trgovati u vlastitim valutama, napuštajući američki dolar. Već sada, kineski juan prestigao je euro i postao druga najvažnija valuta u brazilskim deviznim rezervama.
 
Francuska i Kina također su sklopile svoj prvi LNG ugovor u juanima, ponovno napuštajući dolar. Ovakav razvoj događaja remeti sadašnji "sustav petrodolara" koji je nastao nakon raspada sustava Bretton Woods 1973. godine. Kada zemlje primaju dolare za naftu koju prodaju, to koristi SAD-u jer ti dolari zatim idu u američka ulaganja, osiguravajući likvidnost financijskim tržištima i održavajući niske stope.
 
Zemlje poput Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, koriste sustav petrodolara od 1970-ih. Do sada je sav izvoz sirove nafte bio plaćen samo u dolarima. Ako nekoliko zemalja, zajedno sa Saudijskom Arabijom, počne prelaziti s dolara na alternativne valute, to smanjuje ukupnu potražnju za dolarima i povećava troškove zaduživanja za potrošače i tvrtke.
 
Tijekom proteklih 12 mjeseci, Saudijska Arabija, Kina, Rusija, Indija i drugi su konsolidirali odnose i trgovinu velikom brzinom. Saudijska Arabija je rekla da je otvorena za pridruživanje BRICS-u ove godine, zajedno s Turskom i Egiptom. Ove zemlje, zajedno s članicama Šangajske organizacije za suradnju (SC), su izrazile namjere za izradu plana za postupno povećanje udjela nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kao i sporazume o povećanju koordinacije u istraživanju i energetskoj politici, prvenstveno nafte, prirodnog plina i nuklearne energije. Ovo postavlja pozornicu za rezervnu valutu podržanu robom koja će biti konkurent američkom dolaru.

Četiri bilijuna dolara financijskih proizvoda

Daljnja bankarska previranja u SAD-u, ekonomski pad, gubitak fokusa FED-a na inflaciju i financijski kolaps su među opasnostima koje zabrinjavaju ekonomiste danas. Roubini smatra da ulazimo u recesiju i financijsku nestabilnost te da ne možemo postići stabilnost cijena, održati gospodarski rast i imati financijsku stabilnost u isto vrijeme pa ćemo na kraju doživjeti ekonomski i financijski kolaps. Bankarski sustav, od 1971. i ubrzavajući od 2008., "stvorio" je četiri bilijuna dolara financijskih proizvoda. Još jednom: četiri bilijuna dolara. Kiyosaki očekuje da će povećanje kamata prouzročiti kolaps dionica, obveznica, nekretnina i američkog dolara. Nakon toga tržište derivata (futuresi, opcije), s kapitalizacijom od kvadrilijun dolara, će propasti. Kvadrilijun je tisuću trilijuna. Uglavnom, puno nula.
 
Od prošlog srpnja, na početku svakog tromjesečja fondovi su uvijek bili bearish. Oklada koja se pokazala uspješnom i dovela do strmoglavog pada cijena žitarica. Hoće li nastaviti tim putem ili su cijene već dovoljno snižene? Hoće li bankarska kriza uzrokovati prijenos likvidnosti s dionica/obveznica na energiju i poljoprivredne proizvode? Prva polovica travnja će nam dati smjernice. Hoće li investitori na burzama nastaviti sa shortanjem ili je vrijeme za zauzimanje long pozicija na žitaricama nakon devet mjeseci pada tržišta, s obzirom na krhkost fundamenata, vrijeme i geopolitiku?
 
Cargill, lider u trgovini poljoprivrednim proizvodima, prestat će izvoziti iz Rusije. Viterra će slijediti Cargill te je potvrdila svoje planove za smanjenje prisutnosti na ruskom tržištu. Ruska Vlada je priopćila kako se ne očekuje da će ove odluke utjecati na ukupne isporuke iz zemlje. Ruski usjevi nisu pod sankcijama, ali trgovinu kompliciraju ograničenja koja su postavljena ruskim bankama i državnim tvrtkama. Međunarodni trgovci žitom također su bili suočeni sa sve većim pritiskom nekih ruskih dužnosnika i lokalne industrije da odu.
 
Sve ovo povećava konfuziju oko vremenskog okvira trajanja izvoznog koridora iz Crnog mora, što bi u budućnosti mogao biti snažan bullish faktor za tržišta. Države članice EU-a odobrile su paket financijske pomoći poljoprivrednicima u Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, na čije je poslovanje negativno utjecao bescarinski uvoz iz Ukrajine. Pomoć će iznositi 56,3 milijuna eura, od čega 29,5 milijuna eura Poljskoj, 16,75 milijuna eura Bugarskoj i 10,05 milijuna eura Rumunjskoj.

 

Iz nas je važan kvartalni izvještaj u agri sektoru, onaj o stanju zaliha i planiranoj novoj sjetvi u SAD-u. Izvještaj je uglavnom bio blago bearish za pšenicu, neutralan za kukuruz i bullish za soju. Suma sumarum u SAD-u se očekuje rast hektara pšenice u odnosu na prošlu godinu za devet posto! Međutim, zbog vremenskih neprilika, proljetna sjetva će malo kasniti.  Kada je riječ o soji, ove godine soja će biti zasijana na trećoj najvećoj površini u povijesti, nešto malo veće nego prošle godine, ali ipak manje od očekivanja. Kukuruz će također biti zasijan na većoj površini nego prošle godine, ali i na većoj površini nego što je tržište očekivalo.
 
Jesmo li na preokretu što se cijena tiče? Jesmo li u ožujku vidjeli najniže cijene na burzama za ovu godinu ili ćemo to tek vidjeti na ljeto? Na početku tjedna, na CBOT-u cijena pšenice  iznad 7 $/bu, cijena kukuruza iznad 6,6 $/bu, dok je cijena soje iznad 15 $/bu. Cijena pšenice na CBOT-u je u prvom kvartalu pala 12,6 posto, dok je cijena kukuruza u istom period pala 2,7 posto. Premda je cijena soje trenutno najviša u zadnja 3 tjedna, na razini kvartala njena cijena je pala 1,2 posto. Na MATIF-u također oporavak cijena, te se trenutno pšenicom i kukuruzom trguje na razinama iznad 260 €/t. I dok je situacija u SAD-u prije početka sjetve u fokusu zbog vremenskih neprilika koje utječu na sjetvu, u Europi za sada povoljni vremenski uvjeti pred nadolazeću sjetvu.

OPEC+ zakomplicirao izglede za inflaciju i kamatne stope

Terminska cijene sirove nafte Brent skočila je na početku tjedna na razinu od 85 $/bbl čime je u potpunosti anuliran pad cijene s početka ožujka. Razlog ovakvog porasta cijene nafte je najava OPEC+ o smanjenje proizvodnje nafte, počevši od svibnja do kraja 2023., za 1,16 milijuna barela dnevno. Smanjenje od pola milijuna barela izvršit će Saudijska Arabija. Ostatak iz zemalja pristupnica kao što su Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati i Alžir, dok je Rusija najavila da će smanjenje koje je najavila od ožujka do lipnja biti produženo tijekom 2023. godine. Procjenjuje se da OPEC+ pokušava postaviti donju granicu za cijene, oko 80 $/bbl za Brent i 75 $/bbl za WTI.
 
Ovaj potez komplicira izglede za inflaciju i kamatne stope, budući da su se ulagači kladili da će ublažavanje cjenovnih pritisaka središnjim bankama dati prostor za pauziranje trenutnog ciklusa pooštravanja. U međuvremenu, postignut je početni dogovor o nastavku izvoza nafte preko Ceyhana ovog tjedna, nakon što je spor koji uključuje kurdske vlasti zaustavio izvoz oko 400 tisuća barela dnevno iz luke Ceyhan u Turskoj. Što se tiče potražnje, ulagači su i dalje optimistični u pogledu oporavka Kine, a PetroChina i Cnooc su nedavno rekli da oporavak domaćeg gospodarstva može pomoći u ublažavanju utjecaja sporijeg globalnog rasta.
 
Plin je već tjednima izvan fokusa investitora, a i javnosti nakon što je cijena plina pala na relativno prihvatljive razine. Terminske cijene plina TTF, europska referentna vrijednost plina, tjedan započinju rastom na razinu od 48 €MWh, nakon dva uzastopna tjedna pada. Vremenske prognoze upućuju na još jedno kratko hladno razdoblje ovog tjedna, a očekuju se neki radovi na održavanju u Norveškoj, najvećem europskom dobavljaču. Ipak, s krajem sezone grijanja, skladišta su se počela puniti, a prednjače Italija i Njemačka. U isto vrijeme, uvoz LNG-a ostao je snažan.
 
Terminske cijene bakra zadržale su se na razini od 4,05 $/lbs. Ono što u kratkom roku najviše podržava cijene je kontinuirani strah od ograničene ponude. Snažna upotreba u Kini usred njezinog ponovnog otvaranja gospodarstva dovela je do pada zaliha na šangajskoj burzi za više od jedne trećine otkad su cijene dosegle vrhunac u veljači. U isto vrijeme, proizvodnja najvećeg proizvođača Čilea potonula je za 3,7 posto u veljači, stavljajući dodatan pritisak na tržište koje je već suočeno sa smanjenim isporukama iz Perua zbog političkih previranja.
 
Smanjenje zaliha diljem svijeta nagnalo je ključnog trgovca robom Trafiguru da prognozira rekordno visoke cijene bakra ove godine. U međuvremenu, neuravnoteženost ponude i potražnje dovela je do toga da Goldman Sachs projicira globalni nedostatak vidljivih zaliha bakra do rujna. Procjene potražnje su se razlikovale jer je smanjena zabrinutost zbog bankovnih previranja povećala mogućnost strože politike FED-a.
 
Terminske cijene za čeličnu armaturu pale su na 4.070 CNY/t, najnižu razinu od sredine veljače, usred nade u jeftinije ulazne materijale jer su ulagači nastavili pratiti izglede kineske potražnje. Podaci privatnog istraživanja pokazali su da su tvorničke aktivnosti u Kini u ožujku zastale, dok su rasla strahovanja da bi vlasti mogle izdati još jedno upozorenje kako bi obuzdale cijene željezne rude. Kinesko nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme izdalo je nekoliko upozorenja o gomilanju željezne rude i špekulativnim aktivnostima u proteklom mjesecu zbog rasta cijena. Ipak, manja proizvodnja čelika ograničila je gubitke.
 
Izvješća pokazuju da Kina razmatra smanjenje proizvodnje sirovog čelika za 2,5 posto ove godine, treću uzastopnu godinu smanjenja proizvodnje jer gospodarstvo ima za cilj doseći vrhunac emisija ugljika do 2030. Smanjenje proizvodnje podudara se s projekcijama snažne potražnje, jer je PBoC ubacio više likvidnosti i smanjio svoj omjer obvezne pričuve kako bi podržao krhke kredite iz dugom opterećenog građevinskog sektora. Terminskim ugovorima za aluminij trgovalo se na razini od oko 2.300 $/t.
25. travanj 2024 13:46