Biznis i politika
StoryEditor

Postizanje ravnopravnosti na radnom mjestu osjetno je unazađeno zbog pandemije

08. Ožujak 2022.

Nezaposlenost žena i udio žena koje napuštaju tržište rada sve je veći od pojave pandemije COVID-19 koja je, prema rezultatima najnovije PwC-ove analize, unazadila napredak prema ravnopravnosti spolova na radnom mjestu za najmanje dvije godine.

Kako se navodi u priopćenju, PwC-ov indeks 'Women in Work', u svom desetom izdanju, procjenjuje rezultate zapošljavanja žena u 33 zemlje OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj). Nakon svega što su tijekom desetljeća, žene na radnom mjestu diljem OECD-a polako, ali kontinuirano stjecale, Indeks je prvi put u svojoj povijesti pao.

Dva glavna čimbenika koja su pridonijela padu Indeksa bila su viša nezaposlenost žena i niže stope sudjelovanja žena na tržištu rada tijekom najgoreg razdoblja pandemije. Indeks procjenjuje jaz izazvan pandemijom COVID-19 koji uspoređuje gubitak radnih mjesta s rastom zaposlenosti predviđenim prije pandemije, otkrivajući da je bilo 5,1 milijun više nezaposlenih žena i 5,2 milijuna manje žena koje sudjeluju na tržištu rada nego što bi to bio slučaj da do pandemije nije došlo.

Briga o djeci i poslovi u kućanstvu igrali su značajnu ulogu u poticanju žena da napuste radno aktivno stanovništvo. Izvješće OECD-a o nejednakostima spolova u području skrbi i rezultatima na tržištu rada tijekom pandemije COVID-19 pokazuje da su žene tijekom pandemije preuzele više neplaćenih obveza skrbi o djeci, zbog čega je stopa žena koje su napustile radno aktivno stanovništvo veća od stope muškaraca. Majke su tri puta češće od očeva rekle da su preuzele većinu ili svu dodatnu neplaćenu brigu o djeci uzrokovanu zatvaranjem škola ili ustanova za brigu o djeci.

- Pandemija COVID-19 učinila je cilj ravnopravnosti spolova za žene na radnom mjestu još većim izazovom. Kako bismo preokrenuli nazadovanje u ishodima zapošljavanja žena, vlade i poduzeća trebaju predvoditi obnovu naših gospodarstava učinkovitim politikama koje eksplicitno uzimaju u obzir potrebe žena i drugih skupina u nepovoljnom položaju. To je važno ako želimo poboljšati jednakost i postići pravedniju budućnost za sve i na radnom mjestu i u društvu - Larice Stielow, viša ekonomistica PwC-a UK.

PwC-ov indeks 'Women in Work' temelji se na pet pokazatelja koji odražavaju sudjelovanje žena na globalnom tržištu rada i jednakost na radnom mjestu. S obzirom na spor napredak postignut u posljednjih 10 godina u odnosu na svaki od pet pokazatelja i izgubljeni napredak zbog pandemije, procjenjuje se da će trebati godine, a u nekim slučajevima i desetljeća, da se smanje razlike i postigne rodni paritet između žena i muškaraca na globalnom tržištu rada:

  • Stopa sudjelovanja žena u radnoj snazi (33 godine da se postigne 80 posto trenutačne stope sudjelovanja muškaraca)
  • Razlika u stopi sudjelovanja žena i muškaraca u radnoj snazi (30 godina za postizanje jednakosti)
  • Stopa nezaposlenosti žena (9 godina kako bi se postigla trenutačna stopa za muškarce)
  • Stopa zaposlenosti žena na puno radno vrijeme (67 godina kako bi se izjednačila trenutačni udio muškaraca zaposlenih na puno radno vrijeme)
  • Razlika u plaćama prema rodu (63 godine za postizanje jednakosti)
  • Povećanje sudjelovanja žena u prijelazu na neto nultu stopu bit će ključno za postizanje jednakosti u zapošljavanju.

Za postizanje veće ravnopravnosti spolova na radnim mjestima u cijelom svijetu potrebno je djelovanje politike, posebno ono koje se bavi osnovnim nejednakostima spolova u neplaćenoj skrbi i radu u kućanstvu i politike poput jednako plaćenog roditeljskog dopusta koje pomažu preraspodijeliti nejednak teret skrbi koji nose žene.

Još važnija bit će potreba da vlade i poslovni subjekti podrže žene u namjeri da iskoriste prilike za zapošljavanje koje su stvorene tranzicijom OECD-ovih gospodarstava na neto nultu stopu. Sljedeće desetljeće rada bit će u velikoj mjeri oblikovano prijelazom gospodarstava na neto nultu stopu emisija. Naša analiza pokazuje da će tranzicija na neto nultu stopu povećati broj radnih mjesta u cjelini, s više radnih mjesta u 15 od 20 sektora diljem OECD-ovih gospodarstava u 2030. Međutim, proporcionalno najveći dobici u broju poslova bit će u komunalnim djelatnostima, građevini i proizvodnji, u kojima su žene nesrazmjerno podzastupljene. Ovi sektori trenutačno  zapošljavaju gotovo trećinu muške radne snage u OECD-u, u usporedbi sa samo 11 posto ženske radne snage.

Ako se ništa ne učini na poboljšanju zastupljenosti žena u tim sektorima, PwC procjenjuje da će se razlika u zaposlenosti muškaraca i žena diljem OECD-a, koja mjeri dodatni broj zaposlenih muškaraca, izražen kao postotak broja zaposlenih žena - povećati za 1,7 postotnih bodova do 2030. (porast s 20,8 postp u 2020. na 22,5 posto u 2030.).

- Poslovni subjekti i vlade mogu učiniti više kako bi pružile ciljanu podršku ženama i pomogle im iskoristiti prednosti novih 'zelenih' poslova. To uključuje prepoznavanje prepreka za ulazak žena u zelene sektore rasta, usavršavanje i prekvalifikaciju te poboljšanje pristupa financiranju za žene poduzetnice što će igrati ključnu ulogu u tranziciji na neto nultu stopu - rekla je Emma Cox, globalna voditeljica aktivnosti vezanih za klimu i partnerica u PwC-u UK.

Dobici od ubrzanog napretka prema ravnopravnosti spolova mogli bi biti značajni. PwC-ova analiza otkriva da bi povećanje zaposlenosti žena diljem OECD-a moglo povećati bruto domaći proizvod (BDP) OECD-a za 6 bilijuna američkih dolara godišnje. U međuvremenu, ostvarenje rodne jednakosti u plaćama moglo bi povećati zaradu žena diljem OECD-a za 2 bilijuna američkih dolara godišnje.

19. travanj 2024 23:52