Biznis i politika
StoryEditor

Powell u Jackson Holeu: FED će učiniti sve što može da podrži tržište rada

23. Kolovoz 2024.
Jerome Powell

Predsjednik američke središnje banke Federalne rezerve (FED) Jerome Powell signalizirao je da je spreman smanjiti kamatne stope u SAD-u u rujnu upozoriši da su se povećali rizici za tržište rada.

– Došlo je vrijeme da se politika prilagodi. Smjer kretanja je jasan, a vrijeme i tempo smanjenja stope ovisit će o pristiglim podacima, evoluirajućim izgledima i ravnoteži rizika – rekao je Powell u svom govoru na tradicionalnom simpoziju u Jackson Holeu u Wyomingu.

Powell je rekao da će FED ‘učiniti sve što može da podrži snažno tržište rada dok napreduje prema stabilnosti cijena‘ upozorivši da su se ‘rizici rasta inflacije smanjili, a rizici pada zapošljavanja povećali‘.

Ovaj govor bio je dosad najsnažniji signal FED-ova čelnika da će američka središnja banka uskoro krenuti s rezanjem kamatnih stopa s njihove trenutno 23-godišnje najviše razine od 5,25 – 5,5 posto.

Sljedeći FED-ov sastanak o monetarnoj politici predviđen je za sredinu rujna, šest tjedana prije američkih predsjedničkih izbora. Ekonomija, inflacija i visoki troškovi zaduživanja glavni su problemi američkih glasača, što je naštetilo rejtingu predsjednika Joea Bidena.

Prinosi američkih državnih obveznica i dolar blago su pali jer su ulagači očekivali veće smanjenje stopa ove godine. Dvogodišnji prinos pao je 0,3 posto u odnosu na košaricu konkurentskih valuta. Tržišta sada procjenjuju otprilike 30 posto vjerojatnosti izuzetno velikog smanjenja stope od pola postotnog boda sljedećeg mjeseca.

‘Ima dovoljno prostora za odgovor na sve rizike‘

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump nedavno je upozorio Powella da ne snižava stope prije izbora, ali neki ekonomisti i demokratski zastupnici već su optužili FED da zbog kasnog snižavanja stopa povećava rizik od recesije.

Smanjenje kamatnih stopa uskladilo bi američku središnju banku s mnogim drugim bankama, koje su također ublažile monetarne uvjete jer je inflacija pala u razvijenim gospodarstvima. Europska središnja banka snizila je svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu boda u lipnju na 3,75 posto, što je prvo smanjenje u gotovo pet godina, a očekuju se još dva dodatna smanjenja stopa do kraja godine. Bank of England je također smanjila svoju referentnu stopu iako nisu najavili daljnja smanjenja.

Powell je pak rekao da je inflacija ‘značajno pala‘ od početka godine do te mjere da je njegovo ‘povjerenje poraslo da je inflacija na održivom putu‘, odnosno da se kreće prema cilju od dva posto. Pritisci na cijene smanjili su se bez naglog porasta gubitka radnih mjesta prkoseći tako predviđanjima mnogih ekonomista o padu u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Predsjednik FED-a poručio je da bi se moglo postići meko slijetanje, odnosno da bi FED trebao postići cilj inflacije bez nanošenja nepotrebne štete gospodarstvu. Dok američke tvrtke otvaraju manje radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je porasla, velik dio njezinog porasta na 4,3 posto može se pripisati priljevu novih radnika koji ulaze u radnu bazu, kažu ekonomisti.

Ipak, podaci koje je ovaj tjedan objavio Ured za statistiku rada pokazuju da je rast radnih mjesta bio daleko slabiji nego što je prvotno navedeno.

Upravo su zato drugi FED-ovi dužnosnici signalizirali da bi radije stope smanjivali postepeno, za četvrtinu boda, umjesto da krenu s agresivnim potezima. Međutim, sugerirali su da bi veća rezanja mogla uslijediti ako tržište rada dramatično oslabi. Powell je pak zaključio da FED ima ‘dovoljno prostora za odgovor na sve rizike‘ s kojima se može suočiti, uključujući rizik od daljnjeg slabljenja tržišta rada.

12. rujan 2024 04:36