Biznis i politika
StoryEditor

Poznatoj samoborskoj kavani i hotelu račun za plin u prosincu porastao 560 posto

15. Veljača 2023.
Kavana i hotel Livadićfoto Grad Samobor

Zbog odluke Energometana da nakon 1. listopada 2022. neće isporučivati plin pravnim osobama grada Samobora, kavana i hotel Livadić samo je jedno od brojnih lokalnih poduzeća koja su ‘prebačena‘ osječkom HEP-u. Ono što je u toj priči zabrinjavajuće jest činjenica da su na njihovu opskrbu prebačeni bez ugovora i bez ikakvog okvirnog računa.

- Tri mjeseca nismo niti primili prvi račun. U trenutku kada je ta odluka donesena, nakon previranja hoće li ili neće moći isporučiti, nas nitko nije mogao primiti, a ni slati ponudu za ugovor za plin. Ni GP Zagreb, čak ni HEP koji nam nije poslao ponudu na naš zahtjev u ljeto 2022. godine, jer su bili zatrpani poslom (unatoč tome što je moj zahtjev prethodno zaprimljen i potvrđeno je da je u obradi) - rekla je za Lider suvlasnica hotela, Matilda Labaš-Purić i dodala da ugovora nema do dana današnjeg. 

Ono što je već iznenađenu poduzetnicu dodatno šokiralo je račun plina za prosinac 2022. godine. 

- Imamo dva brojila u našem objektu. Ukupna potrošnja plina je iznosila 67.237,00 kW/h za prosinac, a račun za 12. mjesec 2022. iznosi 19.621 eura, od čega subvencija pokriva 956,58 eura. Taj je račun došao 10. veljače ove godine i oni očekuju da ga platimo do kraja mjeseca, s objašnjenjem da su velikodušni i da je račun malo kasnio te da nam daju rok do kraja veljače - uzrujano je komentirala Labaš-Purić. 

‘Sve vodi k tome da se uništi malog poduzetnika‘ 

Za usporedbu, u prosincu 2021. godine ukupna potrošnja plina samoborskog poduzeća iznosila je 56,703 kW/h, a iznos računa je bio nešto manje od 23 tisuće kuna, dakle nešto više od tri tisuće eura, što znači da je na godišnjoj razini trošak plina porastao oko 560 posto. Suvlasnica hotela je zvala HEP Osijek, ali joj je rečeno da je nova (i znatno veća cijena) ona koju je odobrila država.

- S tri tisuće eura na 20 tisuća eura je povećanje koje te jedino može nagnati da odustaneš od svega. Naše pitanje nadležnima jest koje je opravdanje za toliko poskupljenje plina kojega u Europi očito ima dovoljno? Također, plaća li itko u Europi toliku cijenu i kako je zakonski opravdano toliko poskupljenje energenata - pita se Labaš-Purić. 

Samoborsku poduzetnicu zanima kome se u toj priči pogoduje i moli ‘neka nam netko od mjerodavnih i odgovornih objasni koliko bi mali poduzetnik koji se bavi ugostiteljstvom trebao mjesečno zaraditi da bi se mogli podmiriti ovakvi troškovi?‘.

- Nakon korone, povećanje svih cijena, parafiskalnih nameta, povećanja fiksnih troškova, inflacije, najave rasta struje i prestanka subvencija za istu poslije 31. ožujka 2023. koje je recept za uspješno poslovanje u Hrvatskoj, ako živiš od svog rada?

Ovo je crtica iz života malog hrvatskog poduzetnika sa tradicijom od 35 godina, koji zapošljava 20 osoba. Moramo priznati da je u 35 godina bilo puno, puno kriza i izazova u poslovanju zbog političkih i ekonomskih okolnosti, ali ovo što se sada događa, mislim da vodi tome da se do kraja uništi privatno poduzetništvo - zaključila je. 

27. travanj 2024 23:50