Biznis i politika
StoryEditor

Pred FED-om je težak zadatak: Kada prestati s podizanjem kamatnih stopa?

14. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Središnja banka SAD-a ulazi u novu fazu pooštravanja politike u kojoj će biti teže upravljati, upozorio je visoki dužnosnik, dok raste pritisak na Federalne rezerve da ublaži ono što je postalo jedna od najagresivnijih kampanja za podizanje kamatnih stopa u desetljećima.

- Ova sljedeća faza kreiranja politike puno je teža, jer morate voditi računa o toliko mnogo stvari - rekla je Mary Daly, predsjednica ogranka u San Franciscu za Financial Times.

- Morate imati na umu kumulativno pooštravanje koje je već u sustavu. Morate imati na umu kašnjenja u monetarnoj politici. Morate imati na umu rizike koji su prisutni u cijelom globalnom gospodarstvu i ogromnu neizvjesnost koju imamo čak i o tome kakav će biti razvoj inflacije - dodala je. 

Daly je među rastućom kohortom dužnosnika koji podupiru sporiji tempo rasta stopa. To je djelomično zbog pooštravanja koje je već u tijeku, ali i zato što su potrebni mjeseci da se osjeti potpuni učinak prilagodbi politike i još više vremena da se pokaže u ekonomskim podacima. Kamatno osjetljivi sektori poput nekretninskog već se ljuljaju pod teretom viših troškova zaduživanja, ali širi cjenovni pritisci ostaju visoki, a tržište rada zategnuto.

Agresivni tempo stezanja monetarne politike 

Podsjećamo da je prije samo nekoliko tjedana Fed odobrio četvrto uzastopno povećanje kamatne stope za tri četvrtine boda i signalizirao potencijalnu promjenu u načinu na koji će pristupiti monetarnoj politici za smanjenje inflacije.

U dobro objavljenom potezu koji su tržišta očekivala tjednima, središnja banka podigla je svoju kratkoročnu stopu zaduživanja za 0,75 postotnih bodova na ciljni raspon od 3,75 do četiri posto, najvišu razinu od siječnja 2008. godine.

Tim potezom nastavljen je najagresivniji tempo stezanja monetarne politike od ranih 1980-ih, kada je inflacija posljednji put bila ovako visoka.

Uz referentnu kamatnu stopu koja se sada kreće na razini koja se smatra ‘umjereno restriktivnom‘ za gospodarsku aktivnost, (između 3,75 posto i 4 posto) Daly je rekla da je izazov s kojim se Fed sada suočava odrediti koja će razina stopa biti ‘dovoljno restriktivna‘ kako bi se inflacija vratila na cilj središnje banke od dva posto.

- Ako mogu učiniti jednu stvar za javnost, rekao bih: prestanite razmišljati o tempu i počnite razmišljati o razini - rekla je Daly. 

Jay Powell, predsjednik američkih Federalnih rezervi, rekao je ovog mjeseca da bi Fed mogao smanjiti tempo pooštravanja već na sljedećem okupljanju u prosincu, ali tvrdoglavo visoka inflacija vjerojatno znači da će ‘razina na kojoj će stopa FED-a dostići vrh biti viša nego što se prethodno očekivalo‘. 

Guverner Feda Chris Waller rekao je u ponedjeljak ujutro na konferenciji UBS-a u Australiji da će stope ‘nastaviti rasti‘ i ‘ostati visoke neko vrijeme dok ne vidimo da se ova inflacija približava našem cilju‘.

- Bi li stope mogle doseći pet posto ovisi o tome što će se dogoditi s inflacijom. Ako se inflacija ne smanji ili ponovno poraste, možda ćemo morati ići više ... Samo inflacija određuje gdje će taj broj završiti - zaključio je Waller.

 

 

 

20. travanj 2024 03:15