Biznis i politika
StoryEditor

Prodaj ili čuvaj: Europska dilema za rezerve plina

31. Listopad 2022.
foto Shutterstock

Ovo bi trebala biti hladna zima za tvrtke koje skladište prirodni plin ne bi li zaradile na visokim cijenama u Europi. Opskrba je smanjena i hladnije vrijeme će na kraju potaknuti potražnju. Ipak, nedavni dramatičan pad veleprodajnih cijena okreće ekonomiju sektora naopačke, objavio je Bloomberg. 

Popunjavanje skladišnih prostora prije početka zima je bilo uspješno i mnogi su danas blizu kapaciteta, ali neki dobavljači sada možda žele zadržati te rezerve dok ne budu mogli prodati svoj uskladišteni plin po atraktivnijim cijenama. Takav bi potez povisio tržišne cijene i dodatno naštetio europskom gospodarstvu, koje već ide u recesiju, uglavnom zbog utjecaja ruske invazije na Ukrajinu na energetska tržišta.

Plin obično u skladišta ubrizgavaju komunalna poduzeća i trgovci energijom tijekom ljeta kada su cijene niže i šalju ga natrag na tržište zimi kada rastu. Ove godine ugovori su krenuli u suprotnom smjeru. To znači da bi neki operateri, posebno u Njemačkoj, najvećem potrošaču plina u regiji, mogli izgubiti novac na prodaji uskladištenog goriva koje se koristi za nadoknadu prekida opskrbe.

‘Tvrtke će kupovati plin za dan unaprijed‘ 

Cijene goriva ovog su ljeta povremeno dosegle vrhunac od oko 340 eura po megavat-satu. Referentni zimski ugovori sada se prodaju za  upola manje, bliže 140 eura. 

- Ovo je pravi problem. To se vjerojatno može riješiti samo ako neki od nedavno nacionaliziranih igrača preprodaju skupo kupljeni plin s gubitkom - rekao je Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i resurse u Eurasia Group u Londonu

Ako su zalihe zadržane, iz bilo kojeg razloga, ostaje samo jedan izvor plina i to su dnevne zalihe, koje dolaze ukapljenim prirodnim tankerima iz SAD-a ili Katara ili plinovodima iz Norveške i sjeverne Afrike. Kontinent se, podsjećamo, već oslanja na te tokove. Svaki dodatni zahtjev za dnevnim količinama vjerojatno će ponovno podići cijene nakon kratkog olakšanja, održavajući račune za energiju na zaprepašćujućim razinama.

- Kako bi optimizirale svoj portfelj, tvrtke će kupovati plin za dan unaprijed radije nego povlačiti plin iz skladišta sve dok mogu maksimizirati profit - rekao je Leon Izbicki, plinski analitičar u Energy Aspects.

Troškovi osiguranja europskih rezervi plina ove godine se penju u desetke milijardi eura. Premda trgovci često prodaju plin unaprijed ne bi se zaštitili od rizika, još uvijek bi mogli pretrpjeti gubitke zbog razlika u cijeni. Ovo je osobito izazov za komunalna poduzeća i trgovce koji se uvelike oslanjaju na dugoročne ugovore s Rusijom, koja je zadovoljila 20 posto potražnje za plinom u Europskoj uniji prošle zime.

Njemački problemi

Europa je povećala skladištenje, ali je samo oko deset posto plina pod izravnom kontrolom javnih dužnosnika putem nacionalnih strateških rezervi, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Dio kupnje goriva tijekom ljeta obavile su tvrtke koje koriste državne potpore, posebice u Njemačkoj. Vlada je odobrila 15 milijardi eura tvrtki Trading Hub Europe, koja upravlja njemačkim tržištem plina, za kupnju goriva za skladištenje. Grupa je kupila oko 60 teravat-sati plina, što je ekvivalentno oko 25 posto skladišnog kapaciteta u zemlji.

Kako bi izbjegle rizike opskrbe, vlade bi također mogle tražiti proglašenje izvanrednog stanja. U tom bi slučaju njemačka i druga državna tijela imala ovlasti narediti oslobađanje rezervi.

Njemačka je donijela zakon koji propisuje ciljeve za skladištenje plina. Već je dosegnuo cilj od 95 posto za 1. studenog i nalaže razinu od 40 posto do 1. veljače. Podsjećamo, operateri objekata riskiraju kazne ako ne uspiju ispuniti te razine.

Zatišje prije oluje

Referentne robne ročnice (eng. futures) izgubile su oko 70 posto svoje vrijednosti u odnosu na vrhunce u kolovozu zahvaljujući nenormalno toplom listopadu koji je usporio potražnju i odgodio povlačenje plina iz skladišta. Postoje i velike zalihe LNG-a. Europa se čak suočila s privremenim nedostatkom opskrbe, ali mora zadržati svoje cijene iznad onih u Aziji kako bi pobijedila konkurenciju za LNG terete.

S obzirom na to koliko je globalno tržište plina tijesno s izgubljenim ruskim količinama, većina promatrača industrije vjeruje da je pitanje kada, a ne hoće li cijene ponovno porasti.

Već se predviđa da će temperature pasti nešto ispod normale do sredine studenoga, navodi Weather Company.

- Hladno vrijeme, smanjenje potražnje ili tokovi LNG-a ispod očekivanih mogli bi uzrokovati povratak cijena na više razine - rekao je analitičar BloombergNEF-a Stefan Ulrich.

- Čini se da je za komunalna poduzeća gore biti uhvaćen u nestašici plina, pogotovo s obzirom na državnu potporu za kupnju, nego prihvatiti gubitke na dijelu plina koji su uskladištili po višim cijenama - zaključio je. 

 

17. travanj 2024 21:52