Biznis i politika
StoryEditor

Prodaja Fortenove neplanirana je i iznuđena zbog nemogućnosti podmirenja duga

26. Travanj 2023.
foto Shutterstock
Odluka suvlasnika Fortenove da krene u  međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d., nije bila ranije planirana  i iznuđena je situacijom nemogućnosti da kompanija pronađe (prihvatljiv) izvor financiranja kojim bi riješila refinanciranje obveznice u iznosu od 1,16 milijardi eura koja na naplatu dospijeva početkom rujna. 
 
Službeno je razlog uslijed kojeg se Fortenova nudi na prodaju to što kompanija u svoj vlasničkoj strukturi ima sankcionirane osobe (Sberbank i VTB banku). Međutim, Sberbank i VTB banka pod sankcijama su već više od godinu dana, a Fortenova za to vrijeme normalno posluje i nitko niti u jednom trenutku nije spomenuo mogućnost prodaje kompanije već u ovoj godini.
 
Istina je da je u međuvremenu zbog sankcija ruskim bankama bilo problema s održavanjem Skupštine društva, uslijed čega nije bilo moguće donositi krupne odluke, no u siječnju ove godine Skupština je uspješno održana i donesene su odluke kojima je omogućeno ‘olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama, omogućiti daljnja konsolidacija strukture i poslovanja Fortenova grupe te osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka‘, kako je bilo priopćeno. 
 
Među ostalim, rečeno je da će ‘sada  biti moguće nove akvizicije i spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 milijuna eura u 2023.‘ Znači, još samo prije malo više od tri mjeseca u Fortenovi se razmišljalo o prilično značajnim akvizicijama, a ne o prodaji kompanije!
 
No u posljednjih je šest mjeseci cijena novca na međunarodnom tržištu značajno porasla, štoviše, i američka i europska središnja banka imaju namjeru nastaviti dizati kamate, a Fortenova u međuvremenu nije uspjela pronaći financijera za novi kreditni aranžman.
 
Konac je travnja, do roka isplate 1,05 milijardi eura HPS Investment Partnersu ostalo je manje od pet mjeseci, a prema svemu sudeći jedina ponuda koju je Fortenova za rješenje refinanciranja dobila jest upravo od HPS-a, čija je ponuda produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak. Kompanija nema izbora i mora to prihvatiti.
 

Tko bi uopće želio cijelu Fortenovu?

 
Pretpostavka je da i ta ponuda, osim značajnog jednokratnog troška, u sebi sadrži i cijeli niz drugih uvjeta. Među ostalim – prodaju cijele kompanije. Da je Fortenova na vrijeme realnije sagledavala geopolitičku i ekonomsku situaciju nakon pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, možda je mogla, umjesto planiranja novog investitora za refinanciranje obveznice, pripremiti dvije ili eventualno tri svoje operativne kompanije i prodati ih pojedinačno.
 
Vidjeli smo prije dvije godine, kada je Fortenova prodala Ledo za 615 milijuna eura, da se za pojedine njezine operativne kompanije na tržištu može dobiti i mnogo više nego što se procjenjuje i pretpostavlja. Drugim riječima, s prodajom Jamnice i još neke od manjih kompanija, Fortenova je mogla pokriti i dug na ime obveznice i  78 milijuna eura  takozvanog ‘graničnog duga‘, odnosno još uvijek nepodmirenih potraživanja dobavljača  po dogovoru u nagodbi vjerovnika Agrokora.  
 
Osim toga, pojedinačne bi se kompanije mnogo lakše prodale nego Fortenova u cjelini, ali i za pripremu njihove prodaje potrebno je vrijeme. Pravo je sada pitanje tko bi Fortenovu, kao takvu, u ovom trenutku uopće želio kupiti. 
 
Drago Munjiza, konzultant i jedan od najboljih poznavatelja tržišta na kojem djeluje Fortenova, smatra da za cijelu Fortenovu u ovom trenutku nije zainteresirana niti jedna multinacionalna kompanija.  Zainteresiranog preuzimača Munjiza vidi eventualno u redovima postojećih suvlasnika. Najveći među njima je Pavao Vujnovac no pitanje je bi li u ovom trenutku čak i on mogao osigurati dovoljno novca za preuzimanje većinskog vlasništva u Fortenovi, uz istovremeno podmirenje obvezničara i dobavljača. 
 
Iako ponavlja kako svaka Fortenovina operativna kompanija predstavlja mali, a ponekad i veći, dragulj, te da bi se za njih itekako našlo interesenata za preuzimanje (i) među domaćim uspješnim kompanijama, Munjiza smatra da bi bilo dobro da Fortenova  prodajom osigura novu vlasničku strukturu koja će, nakon što će iz nje izaći ruske banke, moći povećati rejting kompanije.
 
- Siguran sam da će sve to biti obavljeno profesionalno. Najvažnije je u ovom procesu zadržati zaposlenost, jer nije lako zaposliti 45 tisuća ljudi, a isto tako i podmiriti ‘granični dug‘ dobavljačima, od kojih se neki nisu oporavili još od kraha Agrokora 2017. godine – kaže Munjiza.
17. travanj 2024 03:07