Biznis i politika
StoryEditor

Proizvodnja će ovu godinu pasti jedan posto, ali turizam bi mogao podići BDP

01. Travanj 2023.
Hrvatska, nautički turizam, Hvarfoto Shutterstock

Podaci za industriju i trgovinu na malo za veljaču pokazuju mješovita ekonomska kretanja početkom godine, navodi se u tjednoj analizi Hrvatske udruge poslodavaca. Pad industrijske proizvodnje od -1,7% godišnje (-2,8% u siječnju) ponajviše odražava pad intermedijarnih dobara (niže faze proizvodnje) (-8,2%) te trajnih potrošačkih dobara (-6,8%), dok proizvodnja izvozno-orijentiranih kapitalnih dobara čak ubrzava rast (+15,8%).

Zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima rasle su 4,0% godišnje (+5,5% u siječnju), što u kombinaciji s padom proizvodnosti rada u industriji (-1,2% godišnje) potvrđuje slabljenje (inozemne) potražnje i vjerojatno ukazuje na određenu stabilizaciju u lancima dobave.

S druge strane, trgovina na malo u veljači bilježi mali realni rast od 0,4% godišnje nakon povećanja od 1,1% u siječnju pod snažnim utjecajem trgovine na malo od strane poduzeća kojima je trgovina netemeljna djelatnost te povećanja prodaje hrane pića i duhanskih proizvoda. U pozadini je naravno snažno tržište rada s rastom zaposlenosti u veljači od 2,7% te snažnim ubrzanjem rasta neto plaće u siječnju na 11,7% godišnje (8,3% u prosincu), pri čemu ukupna primanja zaposlenih vjerojatno bilježe još snažniji rast.

Dvije ključne varijable tako upućuju na snažno usporavanje godišnje stope rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine ispod 2%. U ovoj godini očekujemo pad industrije od -1,0% uslijed slabije inozemne potražnje, smanjene rentabilnosti proizvodnje zbog skuplje dobave ključnih inputa te nedovršene normalizacije dobavnih lanaca.

Iako snažan rast životnih troškova nesumnjivo ‘koči’ potrošnju, Hrvatska udruga poslodavaca u svojoj ovotjednoj analizi u konačnici očekuje manji rast osobne potrošnje na krilima turizma, snažnog tržišta rada uz realni rast plaća te rastućih socijalnih transfera. Kao i obično, snažnija turistička sezona glavni je pozitivni rizik za potrošnju, a s obzirom na pozitivne najave vodećih turističkih operatera u pogledu dolazaka te rasta cijena u godini, u kojoj ulazak u Schengen, kao i uvođenje eura jačaju naše komparativne prednosti.

Snažniji turistički izgledi, stabilizacija kratkoročnih izgleda za euro područje te nastavak snažnih Vladinih mjera za ublažavanje energetske krize potakli su HUP na pozitivnu reviziju kretanja BDP-a u 2023. godini. O svemu više na nadolazećim HUP Horizontima 12. travnja.

24. travanj 2024 06:34