Biznis i politika
StoryEditor

Prosječna cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta samo 74 eura na godinu

26. Ožujak 2023.

S prosječnom cijenom od 74 eura godišnjeg zakupa jednog hektara čistoga poljoprivrednog zemljišta, bez zgrada i nasada, Hrvatska je pri dnu u Europskoj uniji. Jeftinije se hektar obradive zemlje može zakupiti samo još u Slovačkoj, po prosječnoj cijeni od 62 eura na godinu, objavio je Eurostat prema podacima za 2021. godinu.

Najskuplji zakup poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj na području je Grada Zagreba i iznosi 109 eura na godinu. Slijedi regija sjeverna Hrvatska s cijenom od 90 eura, zatim jadranska Hrvatska (77 eura), a najmanji iznos zakupa je na području panonske Hrvatske (72 eura). Prema prije objavljenim Eurostatovim podacima, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj je u 2021. godini iznosila 3661 euro i bila je najjeftina u EU-u.

Najskuplji je zakup poljoprivrednog zemljišta u Europi u Nizozemskoj, u prosjeku 836 eura po hektaru na godinu. No i u toj zemlji postoje dramatične razlike između pojedinih regija, pa tako regija Flevoland drži europski rekord po cijeni zakupa od čak 1721 euro, što nije nikakvo čudo jer je u toj regiji i najveća cijena hektara u prodaji – više od 141 tisuće eura! Drugi najveći iznos zakupa poljoprivrednog zemljišta u EU-u odnosi se na talijansku regiju Veneziju Giuliju (1714 eura), treći na španjolske Kanare (1119 eura), a četvrti na grčku Attiku (927 eura).

Nasuprot tomu cijene zakupa bile su najniže u dvije švedske regije, Mellersta Norrlandu i Övre Norrlandu (obje 25 eura), te u slovačkoj regiji Východné Slovensko (42 eura). Zanimljivo, cijena hektara obradivog zemljišta u Övre Norrlandu u pretprošloj godini iznosila je visokih 1882 eura.

Prema Eurostatovim podacima, zakup trajnog travnjaka jeftiniji je u cijeloj Europi od zakupa obradivog zemljišta. Zakupnina za hektar trajnih travnjaka u 2021. godini kretala se od niskih 39 eura u prosjeku u Slovačkoj do 337 eura u prosjeku u Irskoj.

14. travanj 2024 06:51