Biznis i politika
StoryEditor

Prve procjene: Za obnovu Ukrajine bit će potrebno više od 411 milijardi dolara

06. Travanj 2023.
Ukrajina, rat

Zajednička procjena koju je objavili Vlada Ukrajine, Grupacija Svjetske banke, Europska komisija i Ujedinjeni narodi procjenjuje da su troškovi obnove i oporavka u Ukrajini već narasli na 411 milijardi dolara. Ova ‘Brza procjena štete i potreba‘ (RDNA2) pokriva štete i gubitke za 12 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače 2022., a potrebe obnove pokrivaju razdoblje od 2023. do 2033. godine.

Kao što je opisano u priopćenju za tisak Svjetske banke, ‘RDNA2 pruža sveobuhvatnu procjenu utjecaja rata u dvadeset različitih sektora. Kvantificira izravnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama te opisuje utjecaj na živote i sredstva za život ljudi‘.

Kao što ova infografika Statiste ilustrira, područja s najvećim potrebama za financijskim oporavkom su promet (92 milijarde dolara), stanovanje (69 milijardi dolara) te energija (47 milijardi dolara).

Ne treba zanemariti i gotovo 40 milijardi dolara potrebnih za ‘upravljanje opasnostima od eksploziva‘. Kao i bezbroj takozvanih ‘eksplozivnih ostataka iz rata‘ (neeksplodirane topničke granate, granate, minobacači, rakete, bombe izbačene iz zraka i kazeta). U kratko, za razminiravanje će biti potrebno gotovo 40 milijardi jer su obje vojske obilato i dalje koriste  nagazne i slične mine.

image

Trošak obnove Ukrajine

foto

U izvješću koje je u siječnju objavio Human Rights Watch (HRW) utvrđeno je da su ukrajinske snage prošle godine, ‘razbacale‘ mine u istočnoj Ukrajini. HRW je također ranije objavio tri izvješća koja dokumentiraju korištenje protupješačkih mina od strane ruskih snaga u Ukrajini.

18. travanj 2024 20:41