Biznis i politika
StoryEditor

PwC: Uz sadašnji tempo, bit će potrebno više od pola stoljeća za premošćivanje razlike u plaćama između spolova

08. Ožujak 2024.
ravnopravnost, plaće

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2024. godine, PwC je objavio dva istraživanja, Women in Work Index i Inclusion Matters, na temelju kojih se može zaključiti da je globalni napredak u postizanju ravnopravnosti spolova na poslu i dalje spor.

Najnoviji podaci 12. izdanja indeksa Women in Work (WiW) za 2024. godinu, otkrivaju da će uz trenutačni tempo biti potrebno više od pola stoljeća da se premosti prosječna razlika u plaćama između spolova u sve 33 zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Indeks WiW u svim zemljama članicama OECD-a mjeri napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu na temelju pet pokazatelja kojima se služi PwC-ova analiza vrednujući različite pokazatelje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, od kojih je jedan razlika u plaćama između spolova. Unatoč određenom napretku tijekom proteklog desetljeća, ovogodišnja analiza pokazuje da je u pogledu svih pet pokazatelja put do ravnopravnosti spolova na radnom mjestu još prilično dug. Tijekom posljednjeg desetljeća prosječna ocjena prema Indeksu porasla je s 56,3 u 2011. godini na 68 u 2022. godini. Kod posljednjeg ažuriranja Indeksa, prosječna ocjena zemalja članica OECD-a porasla je za otprilike dva boda sa 66 u 2021. na 68 u 2022. godini. 

Između 2021. i 2022. godine, najveći pomak u zemljama članicama OECD-a bio je potaknut povećanjem udjela žena među zaposlenima sa 70,8 posto na 72,1 posto i padom stope nezaposlenosti žena sa 6,4 posto na 5,3 posto. Međutim, prosječna razlika u plaćama između spolova u zemljama OECD-a povećala se s 13,2 posto na 13,5 posto u istom razdoblju. To pokazuje da unatoč većoj zastupljenosti, žene ostaju u znatno slabijem položaju u pogledu naknada u usporedbi s muškarcima. Od objave prvog Indeksa 2011. godine, razlika u plaćama između spolova bila je jedan od pokazatelja koji se najsporije poboljšavao, smanjivši se za samo tri postotna boda između 2011. i 2022. godine u svim zemljama članicama OECD-a.

Međunarodna ljestvica prema Indeksu WiW

Prema Indeksu, Luksemburg je na prvom mjestu, a slijede ga Island i Slovenija. Prvih pet zemalja na ljestvici Indeksa iz 2021. godine i dalje zauzimaju prvih pet mjesta u 2022. godini, ali se njihov poredak promijenio. Odličan plasman Luksemburga proizlazi iz poboljšanja svih pokazatelja, a prije svega iz činjenice da ta zemlja i dalje ima najnižu razliku u plaćama između spolova među svim zemljama članicama OECD-a. U Luksemburgu je razlika u plaćama između spolova negativna, odnosno iznosi -0,2 posto, što znači da je srednja plaća u prosjeku viša za žene nego za muškarce. Nordijske zemlje, Finska, Norveška, Danska, Švedska i Island, zauzimaju prvih 11 mjesta na ljestvici.

Meksiko ima najnižu ocjenu prema Indeksu od 2018. godine. Za njegov loš plasman u 2022. godini uglavnom je odgovorna velika razlika u plaćama između spolova (17 %) s niskim udjelom žena u radnoj snazi (50 %) u usporedbi s prosjekom razlike u plaćama između spolova od 14 posto u zemljama članicama OECD-a i udjelom žena od 72 posto.

Australija je zabilježila najveći uspon na ljestvici, popevši se za sedam mjesta sa 17. mjesta u 2021. na 10. mjesto u 2022. godini, poboljšavši svoju ocjenu prema Indeksu za 6,6 bodova. Razlog za navedeno je napredak u pogledu svih pet pokazatelja, a posebno u pogledu razlike u plaćama između spolova, koja se smanjila s 14,2 posto u 2021. na 9,9 posto u 2022. godini.

S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo je zabilježilo najveći pad na ljestvici, s padom od četiri mjesta odnosno s 13. mjesta u 2021. na 17. mjesto 2022. godine. Uglavnom se radilo o relativnoj promjeni unatoč poboljšanju ocjene prema Indeksu od 1,1 bod, što ukazuje na to da su druge zemlje uspješnije od Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu napretka u postizanju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu. Razlika u plaćama između spolova u Ujedinjenom Kraljevstvu također se povećala s 14,3 % u 2021. godini na 14,5 % u 2022. godini.

Osjećaj uključenosti je ključan za postizanje ravnopravnosti spolova na radnom mjestu

Kada je riječi o osjećajima žena na radnom mjestu, PwC-ovo istraživanje Inclusion Matters potvrđuje da je razlika u plaćama bolna točka za žene na radnom mjestu: samo 39 posto žena smatra da prima pravednu financijsku naknadu za svoj rad.

PwC se za izradu istraživanja Inclusion matters oslonio na zaključke svog istraživanja Global Hopes and Fears Survey 2023, objavivši najnovija stajališta gotovo 54.000 zaposlenika o pitanjima rodne ravnopravnosti diljem svijeta, od kojih su gotovo 23.000 žene. Istraživanje uključuje Indeks pokazatelja uključenosti na radnom mjestu kojim se mjere tri ključne dimenzije uključenosti: pripadnost, pravednost i uključivo donošenje odluka, a njime je utvrđena statistički značajna razlika između spolova u korist muškaraca.

Istraživanje otkriva da postoji značajan jaz između sklonosti muškaraca i žena da zatraže unaprjeđenje (-9 bodova) i povišicu plaće (-8 bodova). Međutim, za žene čiji se ocjene prema Indeksu uključenosti nalaze u gornjem kvartilu 1,4 puta je veća vjerojatnost da će zatražiti povišicu i 1,5 puta veća vjerojatnost da će zatražiti unaprjeđenje. Također je 2,2 puta veća vjerojatnost da će preporučiti svog poslodavca drugima. Namjere žena da promijene poslodavca porasle su (+8 bodova) ove godine, pri čemu svaka četvrta žena planira promijeniti poslodavca u sljedećih 12 mjeseci, što je tek malo ispod stope muškaraca koji to planiraju, a koja iznosi 27 %. Ističući daljnji razlog zašto je uključenost važna, za žene koje su uključenost ocijenile višim ocjenama 1,2 puta je manja vjerojatnost da će promijeniti poslodavca.   

Istraživanje također otkriva da je uključenost u pozitivnoj korelaciji s razvojem koji se temelji na osobnoj motivaciji, pri čemu je za žene koje se smatraju uključenijima 1,7 puta veća vjerojatnost da će aktivno tražiti prilike za učenje i razvoj novih vještina.

Ostale ključni zaključci uključuju sljedeće

Zbog osjećaja uključenosti žene će biti spremnije zaštititi svoje karijere u budućnosti, što će biti ključno za postizanje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu. Žene koje su uključenost ocijenile višim ocjenama očekuju veće koristi za svoj posao od umjetne inteligencije (+6 bodova), imaju jasna očekivanja o tome kako će se vještine koje njihov posao zahtijeva promijeniti u sljedećih pet godina (+14 bodova) i sigurnije su da će ih njihovi poslodavci podržati u usavršavanju ključnih razvojnih vještina (+21 bod).

I žene i muškarci s hibridnim modelima rada – definiranim kao kombinacija rada na radnom mjestu i rada na daljinu –  uključenost su ocijenili najvišim ocjenama kada je u pitanju model rada. Za žene koje su navele više ocjene uključenosti također je manje vjerojatno da će biti izložene prekovremenom radu i 1,4 puta je manje vjerojatno da će reći da su njihova radna opterećenja često neizdrživa.

Razina odgovornosti na radnom mjestu je važna, žene na višim izvršnim i rukovodećim mjestima osjećaju se znatno uključenijima na radnom mjestu od žena na nerukovodećim mjestima (+9 bodova).

Pripadnice generacije milenijalaca smatraju da imaju najvišu razinu uključenosti na radnom mjestu, a slijedi ih generacija Z. Međutim, generacija Z jedina je generacija u kojoj se žene smatraju uključenima na sličan način kao muškarci.

Žene u tehnološkom sektoru zabilježile su najvišu ocjenu prema Indeksu uključenosti u svih 26 sektora uključenih u istraživanje, a to je jedan od samo četiri sektora u kojem su žene zabilježile nešto više ocjene uključenosti od muškaraca.   

- U PwC-u doista smatramo da je uključenost važna za poticanje napredovanja prema rodnoj ravnopravnosti. Naše istraživanje pokazuje da je uključenost na radnom mjestu važna poluga u poticanju razvoja i napredovanja žena, odnosno da žene jedino mogu napredovati na radnom mjestu na kojem imaju osjećaj pripadnosti i uključenosti u donošenje odluka te tamo gdje se s njima postupa pravedno i jednako - rekla je  Parul Munshi, Partnerica za pitanja transformacije radne snage, Usluge savjetovanja za područje jugoistočne Azije, PwC-a Singapur.

28. travanj 2024 01:59