Biznis i politika
StoryEditor

Qi Qianjin, veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj: Kineska poduzeća spremna su nastaviti širiti ulaganja u Hrvatsku

06. Srpanj 2023.
Qi Qianjin, Kineski veleposlanikfoto Rene Karaman

Rat u Ukrajini očito neće tako brzo završiti, a s njegovim se produžetkom zaoštravaju stvari i u geopolitici, posebice između Kine i SAD-a, posredno i EU-a. Unija je počela uvoditi restrikcije za kineski kapital jer raste strah od dominacije u tehnološkim sektorima (strah je utemeljen na rekordnu preuzimanju dominacije u proizvodnji solarnih panela). Međutim, svijet bez Kine nije održiv jer je velik dio sirovina, proizvodnje i kapitala upravo ondje.

Kad je o Hrvatskoj riječ, suradnja se pokušava intenzivirati na svim poslovnim poljima, no prije svega nastoji se obnoviti broj turističkih dolazaka iz vremena prije pandemije. Koliki su stvarni potencijali suradnje i gdje se Kina vidi u stvaranju novoga svjetskog poretka, provjerili smo u razgovoru s kineskim veleposlanikom u Hrvatskoj Qi Qianjinom.

Kina raspolaže golemim kapitalom za ulaganja, a Hrvatska je mala zemlja skromnih kapaciteta. Koliko to ograničava ekonomsku razmjenu između dviju zemalja?

– Kina Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom i ravnopravnim partnerom. Želimo razviti razmjenu i suradnju s njom u različitim područjima na temelju međusobnog poštovanja, jednakog tretiranja, uzajamne koristi i suradnje na obostranu korist unatoč tomu što zemlje imaju različit broj stanovnika i društvene sustave. Gospodarska i trgovinska suradnja između dviju zemalja ima dobre rezultate. Razmjeri bilateralne trgovine stalno se šire, dosegnuli su 2,42 milijarde američkih dolara 2022. godine, što je šezdeset puta više nego na početku uspostave diplomatskih odnosa. Kinesko i hrvatsko gospodarstvo vrlo su komplementarna i buduća suradnja ima neograničen potencijal.

Upravo se zbog tog potencijala pokraj prošle godine održao Hrvatsko-kineski poslovni forum na kojemu je petnaest kompanija imalo B2B susrete. Je li se nešto od toga realiziralo?

– U studenome prošle godine Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) i Hrvatska gospodarska komora zajednički su održali prvi Kinesko-hrvatski gospodarski i trgovinski forum i B2B sastanak nakon epidemije na kojemu je sudjelovalo više od pedeset poduzeća s obje strane. Kineska poduzeća pridaju veliku važnost hrvatskom tržištu i nadaju se jačanju trgovinske suradnje između dviju zemalja. Prema našim informacijama, dosad je nekoliko gospodarskih i trgovinskih delegacija iz Kine i Hrvatske razmijenilo posjete, uključujući trgovinu, proizvodnju, logistiku, telekomunikacije, biomedicinu i druga područja.

Uvijek se mnogo toga najavi, ali premalo realizira. Primjerice, bile su najavljene investicije u brodogradilišta, Luku Rijeka, hotel Zagorje, ali nikada se nisu ostvarile. Zašto?

– Rekao bih da posljednjih godina kineska poduzeća prilično uspješno ulažu u niz projekata u Hrvatskoj. Primjerice, projekt Vjetroelektrane Senj, u koji ulaže i kojim upravlja tvrtka Norinco International Cooperation Ltd., ima godišnji kapacitet proizvodnje energije od 530 milijuna kilovatsati i može smanjiti emisiju CO2 za oko 460 tisuća tona, pružajući snažan poticaj Hrvatskoj za promicanje energetske transformacije i razvoj zelene ekonomije. Zadarski terminal, Rimac Automobili, FACC-ova zrakoplovna tvornica, izdavačka kuća Panda, turistička agencija Haizhou također su ostvarili dobre poslovne rezultate. Kina je spremna nastaviti investicijsku suradnju s Hrvatskom prema tržišnim pravilima i bez upletanja političkih ili drugih čimbenika te se nada da će ona nastaviti pružati ravnopravno, pravedno i nediskriminirajuće poslovno okružje za kineska poduzeća.

Ako ništa drugo, rado bismo i ovdje u Hrvatskoj vidjeli mnogo više kineskih turista nego što ih je stizalo u vrijeme pandemije. Sada kada je ona i službeno završena, hoćete li se vratiti na pretpandemijske brojeve?

– Godine 2019. više od tristo tisuća kineskih turista posjetilo je Hrvatsku. Kina je ove godine prilagodila svoje politike prevencije i kontrole epidemije, ekonomski i društveni poredak vratio se u normalu pa su se domaća i međunarodna putovanja kineskih turista znatno povećala. Također često susrećem kineske turiste u gradu Zagrebu. Povratak naših turista potaknut će gospodarski razvoj Hrvatske i ojačati prijateljstvo između naroda dviju zemalja. Vjeruje se da će broj kineskih turista ove godine premašiti razinu prije epidemije.

Je li vam i koliko Hrvatska zanimljiv(ij)a kao ulaz na tržište EU-a? Kako je kineski ulagači gledaju otkako je ušla u eurozonu i Schengen?

– Prije svega, čestitam Hrvatskoj na uspješnom ulasku u eurozonu i šengenski prostor. Kao što ste rekli, Hrvatska sad ima bolje uvjete i prednosti i očekuje se da će postati važnom odskočnom daskom za ulazak inozemnih poduzeća u EU, uključujući i kineska. Kineska poduzeća spremna su nastaviti širiti ulaganja u Hrvatsku, proširiti suradnju u područjima zelene energije, digitalnoga gospodarstva, gradnje infrastrukture i na taj način ‘zračiti‘ u okolne regije.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

18. svibanj 2024 07:32