Biznis i politika
StoryEditor

Raspoloženje njemačkih gospodarstvenika najniže u proteklih dvije godine

25. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu pogoršalo se u kolovozu, treći mjesec zaredom, kliznuvši na najnižu razinu u nešto više od dvije godine, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta ifo.

Ifov indeks poslovne klime pao je u kolovozu za 0,2 boda u odnosu na srpanj, na 88,5 bodova, najnižu razinu od lipnja 2020.

- Raspoloženje je u njemačkom gospodarstvu loše - zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest, istaknuvši visoku razinu neizvjesnosti među kompanijama.

Očekuje se da će njemačko gospodarstvo pasti u trećem tromjesečju, dodao je Fuest. 

U drugom tromjesečju aktivnost je neznatno porasla, za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je danas statistički ured, čije su dosadašnje procjene pokazivale stagnaciju.

U prvom kvartalu najveće europsko gospodarstvo poraslo je 0,8 posto.

- Unatoč teškim ekonomskim prilikama u svijetu njemačko gospodarstvo nije pokleknulo u prva dva kvartala 2022. - rekao je predsjednik statističkog ureda Georg Thiel.

Oslonac mu je u prvom redu bila osobna i državna potrošnja, koja je porasla 0,8 odnosno 2,3 posto u odnosu na početak godine.

- Unatoč snažnom rastu cijena i energetskoj krizi potrošačice i potrošači iskoristili su ukidanje gotovo svih koronaograničenja u 2. tromjesečju i ponovo više putovali i izlazili - ističe Destatis u izvješću.

Porasla i razmjena s inozemstvom, pa je tako izvoz uvećan blagih 0,3 posto, unatoč osjetno smanjenim isporukama u Rusiju u uvjetima ruske invazije na Ukrajinu i poremećajima u nabavnim lancima. Uvoz je pak porastao 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.  

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u razdoblju od travnja do lipnja poraslo 1,7 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima. U prvom tromjesečju uvećano je 3,6 posto.

24. travanj 2024 11:37