Biznis i politika
StoryEditor

Rast gospodarstva u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto

25. Studeni 2022.
ekonomija, gospodarstvo, rast, pad

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.

DZS je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Porasle sve sastavnice BDP-a

- Podaci su u skladu s našim očekivanjima te potvrđuju da je došlo do očekivanog usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime, unatoč nastavku odličnih turističkih rezultata, ostali visokofrekventni pokazatelji upućivali su na pad gospodarske aktivnosti u odnosu na tromjesečje ranije, što je rezultiralo usporavanjem rasta na godišnjoj razini. Industrijska proizvodnja, realni promet u trgovini na malo i građevinarstvo zabilježili su pad na tromjesečnoj razini -  ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, sporije u odnosu na 7,8-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 23,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 37 posto, a usluga 18,4 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 30,5 posto, brže nego u prethodnom kvartalu. Pritom je uvoz roba porastao za 33,4, a usluga za 15,3 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 8 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 3,9 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za 1,3 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju pala za 2,2 posto.

Rast na godišnjoj razini brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 5,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini palo 0,4 posto.

- Snažan oporavak hrvatskog gospodarstva u 2021., uz godišnju stopu rasta koja je premašila 13 posto, nastavit će se po značajnim stopama i u 2022. To potvrđuju i najnoviji rezultati BDP-a koji sugeriraju da će Hrvatska ostvariti godišnju stopu realnog rasta BDP-a od najmanje 5,8 posto u 2022., čak i u slučaju primjetnog usporavanja u posljednjem tromjesečju. Štoviše, s povećanjem gospodarske aktivnosti u dosadašnjem dijelu godine od 7,2 posto na godišnjoj razini, naša je prognoza izložena blago pozitivnim rizicima -  navode analitičari RBA.

Rast na godišnjoj razini brži je u odnosu na prosjek u Europskoj uniji, dok je na kvartalnoj razini ispod prosjeka.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,2 posto na kvartalnoj, a 2,4 posto na godišnjoj razini.

-Naša prognoza rasta BDP-a za 2023. od 1,8 posto na godišnjoj razini podložna je značajnim negativnim rizicima, posebno povezanim s razvojem energetske krize, duljinom i dubinom potencijalne recesije u europodručju, kao i uspjehom obuzdavanja inflacije na najvažnijim emitivnim tržištima -  zaključuje se u analizi RBA.

25. travanj 2024 08:36