Biznis i politika
StoryEditor

Razdor na Ekonomskom institutu: Tajana Barbić odustala od kandidature za ravnateljicu

11. Srpanj 2024.
Tajana Barbić

Izbor nove ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), koji već dugo gubi na značaju kakav je nekad imao, izazvao je sukobe i razdor među zaposlenicima ove institucije, a najnoviji obrat dogodio se povlačenjem kandidature nove, stare ravnateljice Tajane Barbić.

Dio zaposlenika EIZ bio je izrazito revoltiran ponovnim izborom Barbić ističući kako ju je Upravno vijeće izabralo protivno volji i želji zaposlenika te suprotno mišljenju Znanstvenog vijeća koje je bilo za drugu kandidatkinju Ivanu Rašić.

No, nakon medijskog prepucavanja Barbić je odlučila povući kandidaturu. Njenu izjavu koju je poslala medijima prenosimo u cijelosti:

‘Nastavno na najnovije okolnosti vezane uz proces odabira nove ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), ovim putem želim obavijestiti uključenu javnost kako povlačim svoju ponovnu kandidaturu za mjesto ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb. Činjenica jest kako, prema Zakonu o ustanovama (čl. 37-40.) i Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (čl. 36.) te Statutu EIZ, Upravno vijeće Instituta imenuje ravnatelja te je većina članova Upravnog vijeća, transparentno i poštujući navedeni regulatorni okvir, glasala za moje ponovno imenovanje za ravnateljicu EIZ-a i to temeljem kriterija natječaja i programa koji sam predstavila Upravnom i Znanstvenom vijeću instituta.

Program koji sam predstavila ujedno predstavlja i moju motivaciju i viziju o djelovanju Ekonomskog instituta, Zagreb u narednom mandatnom razdoblju 2024.-2028. Smatram kako Ekonomski institut, Zagreb mora biti strateški partner donositeljima odluka i hrvatskom gospodarstvu kao centar znanja i izvrsnosti koji će svojim znanstvenim i stručnim istraživanjima te smjernicama davati neophodan doprinos u rješavanju društveno-ekonomskih izazova te izgradnje snažnog i održivog gospodarstva u cjelini. Trenutačno je 75 posto naših znanstvenika zaposleno na najvišim znanstvenim radnim mjestima s konkurentnim primanjima, dok su istovremeno regulatorni zahtjevi za znanstvenu produktivnost i izvrsnost za te znanstvenike minimalni.

S druge strane, asistenti i mladi znanstvenici s niskim primanjima su nositelji buduće znanstvene produktivnosti i izvrsnosti, ali ih je teško privući i zadržati u trenutnim uvjetima na tržištu rada. Upravo me suočavanje s tim izazovima snažno motiviralo da se prijavim na natječaj. Naime, u aktualnom mandatu potpisali smo uspješni Programski ugovor za razdoblje 2024.-2027. s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, u vrijednosti od 8,98 milijuna eura, kojim se osigurava stabilan višegodišnji financijski okvir, plan napredovanja i zapošljavanja te jasan strateški smjer razvoja. U sklopu mog programa predložila sam da iskoristimo takve predvidljive uvjete poslovanja za snažniji iskorak u kontekstu podizanja znanstvene produktivnosti i izvrsnosti Ekonomskog instituta, Zagreb i kadrovskog osnaživanja mladim istraživačima kako bi se osigurala provedba Programskog ugovora te ispunili ciljevi i pokazatelji rezultata i ishoda.

Iako vjerujem u sebe, svoj program i njegove ciljeve te znam kako sam podršku Upravnog vijeća dobila na legitiman način, u trenutačnim okolnostima, gdje organizirani i anonimni napadi na mene štete i mom ugledu i ugledu EIZ -a više, nažalost, ne vidim prostor za provedbu svog programa. Posebno je to izazovno u okolnostima gdje taj isti program moram provoditi u suradnji sa Znanstvenim vijećem čiju podršku za novi mandat, iako nije obvezujuća u postupku imenovanja ravnatelja, nisam dobila. No, sigurna sam da bismo zajedničkim snagama, razumijevanjem i uvažavanjem, napravili velike iskorake. Naposljetku, i svoj sam dosadašnji mandat temeljila na konsenzusu, dijalogu i međusobnom uvažavanju te dosad ni Upravno vijeće ni ja osobno nikad nismo imali nikakve pritužbe na moj rad i odnos sa zaposlenicima. U tom smislu, naglasila bih da sam sve odluke u aktualnom mandatu donijela uz podršku Znanstvenog vijeća, pa čak i u slučaju odluka donesenih nakon uskraćivanja podrške za novi mandat.

Ovim putem želim zahvaliti Upravnom vijeću na podršci, kao i Znanstvenom vijeću na prilici da im predstavim svoj program. Želim zahvaliti i svim zaposlenicima Instituta koji su dali značajan doprinos u ostvarivanju svih uspjeha u mom aktualnom mandatu.‘

Loši međuljudski odnosi

Podsjetimo, dio zaposlenika zamjerao je Upravnom vijeću to što su odluku donijeli mimo mišljenja Znanstvenog vijeća, što do sada nije bila praksa. Inače, država kao glavni financijer Instituta bira tri od pet članova u Upravno vijeće i tako igra odlučujuću ulogu u izboru ravnatelja EIZ-a. 

Nezadovoljni zaposlenici poslali su anonimno priopćenje u kojem su istaknuli kako je Rašić bila izbor većine zaposlenih u EIZ-u. Navode da je Rašić dobila najveći broj glasova (9) Znanstvenog vijeća Instituta koje predlaže Upravnom vijeću kandidata za ravnatelja. Upravno vijeće, navodi se u priopćenju, "do sada nije dovodilo u pitanje mišljenje Znanstvenog vijeća, čak i kada se radilo o odlukama koje su donošene s manjim brojem glasova i tijesnom većinom".

Zaposlenica Ekonomskog instituta s kojom smo razgovarali, a koja također želi ostati anonimna, istaknula je da se uvijek dosad uvažavalo mišljenje Znanstvenog vijeća. - Zanimljivo je da članovima Upravnog vijeća 27. srpnja ističe mandat. Odluku o izboru ravnateljice su donijeli 17 dana prije toga. Iako ravnateljici mandat ističe tek u rujnu, požurila se s reizborom jer ima podršku Upravnog vijeća. U internoj anketi među zaposlenicima za Rašić je glasovalo 35 zaposlenika, od njih ukupno 47, dok je Barbić dobila osam glasova. U Znanstvenom vijeću je Barbić glasala sama za sebe i dobila je još jedan glas - kaže sugovornica dodajući da su međuljudski odnosi u institutu odavno narušeni te da Barbić nije ništa napravila po pitanju dobre komunikacije, favorzira neke kolege, donosi odluke o vođenju projekata po kriterijima tko je s njoj blizak te da zaposlenici stoga ne mogu prihvatiti takav način upravljanja Institutom. Ističe i da je Rašić je znanstvena savjetnica, a Barbić viša znanstvena suradnica, odnosno da je u nižem znanstvenom zvanju.

Na upit nam je odgovorio i Mislav Ante Omazić, predsjednik Upravnog vijeća Ekonomskog instituta i profesor na Ekonomskom faklutetu u Zagrebu, koji je glasao za izbor Tajane Barbić.-  Zadovoljstvo mi je istaknuti da smo imali dvije izuzetno kvalitetne kandidatkinje s odličnim programima. Moj glas temelji se na jasnim kriterijima i cilju održivosti poslovanja EIZ-a, posebno u kontekstu realizacije programskog ugovora vrijednog 8,98 milijuna eura za razdoblje 2024.-2027. Odlučivao sam uspoređujući prezentacije i odgovore obje kandidatkinje na postavljena pitanja.

Važno je napomenuti da tijekom protekle dvije godine nije bilo negativnih indikacija niti pritužbi na rad ravnateljice. To potvrđuje i činjenica da smo gotovo sve odluke donosili jednoglasno. Sve zadaće iz prethodnog mandatnog razdoblja su ispunjeni, a suradnja s ravnateljicom bila je izvrsna. Smatram kako sam svojim glasom zastupao interese EIZ-a i osnivača - istaknuo je Omazić kojeg je u Upravno vijeće EIZ-a imenovalo nadležno ministarstvo.

Za Ministarstvo nema problema

A iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit su odgovorili kako, sukladno članku 36. stavku 1. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te članku 24. stavku 2. i članku 32.  Statuta Ekonomskog instituta Zagreb, ravnatelja instituta imenuje upravno vijeće. Postupak imenovanja ravnatelja propisan je Statutom.  

Člankom 34. stavkom 3. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te člankom 36. stavkom 2. i člankom 31. stavkom 4. Statuta Ekonomskog instituta Zagreb propisano je da u postupku imenovanja ravnatelja znanstveno vijeće ne odlučuje o izboru ravnatelja, već daje mišljenje upravnom vijeću koje donosi odluku o imenovanju ravnatelja. 

Napominju i kako ministar ne potvrđuje ravnatelje instituta. Upravno vijeće sastavljeno je od predstavnika osnivača,  znanstvenog vijeća i reda zaposlenika instituta, koji sukladno zakonu i internim aktima instituta ravnopravno donose odluke na sjednicama upravnog vijeća. Dakle, cjelokupni postupak proveden je, smatraju u Ministarstvu, transparentno i sukladno važećim propisima.

08. rujan 2024 01:48