Biznis i politika
StoryEditor

Reakcija valuta na rusko-ukrajinske pregovore

14. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Tečaj dolara oslabio je prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, budući da se ozračje prema riziku donekle poboljšalo zbog očekivanja pomaka u rusko-ukrajinskim pregovorima, dok investitori za smjernice o daljnjim potezima u monetarnoj politici čekaju ovotjedne sjednice vodećih središnjih banaka, prenosi HINA.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute prema šest najvažnijih svjetskih, oko podneva se kretao na oko 98,906 bodova, kliznuvši 0,22 posto u odnosu na završetak trgovanja u petak. Tečaj eura pritom je ojačao 0,6 posto, na 1,0976 dolara, zbog nade u napredak u rusko-ukrajinskih pregovora i prošlotjednih signala iz Europske središnje banke (ECB) vezanih za zaoštravanje monetarne politike. Prije tjedan dana nakratko je bio kliznuo na 1,0804 dolara, najnižu razinu u posljednja 22 mjeseca.

Britanska funta nije bilježila veće promjene u odnosu na završetak trgovanja u petak i oko podneva je stajala oko 1,3045 dolara, zadržavši se blizu najnižih razina u 16 mjeseci. Investitori očekuju da će britanska središnja banka Bank of England u četvrtak na sjednici podići kamatne stope za četvrt postotnog boda, i to treći put zaredom.

Dolar je dosegnuo nove najviše razine u pet godina prema jenu i njime se oko podneva trgovalo po 117,98 jena, jer investitori ne očekuju da će japanska središnja banka na sjednici u petak mijenjati svoju krajnje popustljivu monetarnu politiku unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Ozračje prema riziku poboljšano je na početku tjedna jer se investitori zbog novog krugu rusko-ukrajinskih pregovora, a veću sklonost riziku analitičari pripisuju činjenici da su ruski i ukrajinski pregovarači dali nagovijestiti pomak u mirovnim pregovorima. 

U fokusu sudionika valutnih tržišta su i očekivanja da će američki Fed na ovotjednoj sjednici koja završava u srijedu početi podizati kamatne stope, a investitori su gotovo sigurni da će ih povećati za četvrt postotnog boda.

Predsjednik Feda, Jerome Powell, prošlog je tjedna signalizirao da će kamatne stope biti podignute u više navrata u ovoj godini. U očekivanju čak šest do sedam povećanja u ovoj godini, američki dolar ostao je tako blizu najviše razine od svibnja 2020. godine.

Prinosi na ključne 10-godišnje američke državne obveznice u takvom su ozračju ojačali na 2,05 posto i kreću se nedaleko najviših razina od sredine 2019., koju su nedavno nakratko dosegnuli. Jen se zadržao blizu najniže razine u pet godina prema dolaru budući da japanska središnja banka znatno kaska za drugim vodećim svjetskim središnjim bankama u ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

- Kamatne stope svugdje se podižu, no Japan je i dalje na kraju reda. Sjednica japanske središnje banke bit će jedna od rijetkih u ovome tjednu na kojoj neće biti razgovora o povećanju kamatnih stopa. Ne čudi stoga da dolar jača prema jenu - rekao je viši ekonomist u banci Mizuho Colin Asher.

Ruski rubalj ojačao je na početku tjedna na međunarodnim tržištima oko 10 posto prema dolaru i euru u odnosu na završetak prošlotjednog trgovanja obilježenog velikim oscilacijama. Oko podneva je tako za dolar trebalo izdvojiti oko 112,55 rubalja, a za euro oko 122,77 rubalja.

Također, kako su putem priopćenja objasnili iz RBA, u Srednjoj Europi trenutni događaji također povećavaju izglede za povećanje kamatnih stopa kao što je vidljivo u nedavnim odlukama središnjih banaka u Mađarskoj i Poljskoj. Međutim, unatoč rizicima za gospodarski rast koji proizlaze iz rata u Ukrajini, za sada će monetarni odgovor vjerojatno biti usmjeren na još veće inflatorne izglede.

Navode i da je u petak nastupio blagi rast tečaja EUR/HRK na domaćem deviznom tržištu. Povećana korporativna potražnja za devizama dovela je do pomaka tečaja EUR/HRK na razine od oko 7,574 naspram početnih razina od 7,568 kuna za euro. Na navedenim razinama je i zatvoreno tržište.

- Mjere, odluke i signali monetarnih politika prije izbijanja rata u Ukrajini bili su ključni čimbenik kretanja EUR/USD koji bi se ponovno mogao naći pod pritiskom budući da bi prema našim očekivanjima FOMC mogao donijeti odluku o podizanju referentne kamatne stope za 0,25 bb. Od početka ruske invazije na Ukrajinu američki dolar značajno je ojačao u odnosu na jedinstvenu europsku valutu (3,8 posto) kao kombinacija potražnje investitora za sigurnijim utočištima i činjenice da je poslovni ciklus u Europi značajnije ovisan o trgovinskim odnosima s Rusijom (osobito, ali ne i jedino u energetskom sektoru). Naše prognoze EUR/USD stoga smo blago korigirali prema nižoj vrijednosti (1,12 dolara za euro) s naglaskom visoke volatilnosti i rizicima koji su izraženi u smjeru slabijeg eura u odnosu na dolar - naode iz RBA. 

- Prošlotjedni, željno iščekivani sastanak Europske središnje banke očekivano nije donio promjene kod ključnih kamatnih stopa, ali je u uvjetima prijeteće stagflacije, retorika Upravnog vijeća ostavila veliku prilagodljivost budućih mjera monetarne politike. Nove smjernice ESB-a u pogledu otkupa vrijednosnica u sklopu APP-a te retorika vezana za podizanje ključnih kamatnih stopa odrazila se na značajan rast prinosa na referentno 10-godišnje izdanje njemačkog Bund-a te je tjedan zaključen na razinama od 0,27 posto. Stoga je protekli tjedan prošao u znaku iznimno jakog rasta prinosa na navedenu njemačku obveznicu obzirom da je početkom tjedna isti bio u negativnom teritoriju uslijed izražene potražnje za ulaganjima u sigurnije klase imovine. S druge strane Atlantika, novi 40-godišnji maksimum rasta potrošačkih cijena povukao je prema gore prinose duž američke krivulje obveznica. Stoga tržišni dionici s nestrpljenjem iščekuju ovotjedno zasjedanje čelnika Fed-a, koje je na rasporedu u srijedu, a na kojem bi se trebalo odlučiti o daljnjim mjerama i smjeru monetarne politike u SAD-u - objašnjeno je u priopćenju iz RBA. 

31. siječanj 2023 17:20