Biznis i politika
StoryEditor

Roubini (Dr. Doom): Prijetnje se gomilaju, a mi ne poduzimamo ništa

23. Prosinac 2022.
Nouriel Roubini, dr doom

Ekonomist Nouriel Roubini, profesor Sveučilišta u New Yorku i izvršni direktor tvrtke Roubini Macro Associates, poznat pod nadimkom Dr. Doom zbog predviđanja kraha tržišta nekretnina 2007. i 2008. godine, ponovno je u svom stilu za Financial Times komentirao trenutne događaje, a naravno da je dao i svoja (tmurna) predviđanja bliže budućnosti.

-  Mislim da je svijet stvarno u usporenoj snimci nesreće vlaka. Postoje velike nove prijetnje koje prije nisu postojale, one se gomilaju, a mi poduzimamo vrlo malo u vezi s njima – počinje svoju priču Dr. Doom.

Roubini je ekonomist koji je u kolovozu 2006. upozorio da postoji 70 posto šanse za recesiju u SAD-u, uglavnom zbog pada na tržištu nekretnina. U početku su njegova predviđanja odbačena, čak ga se nazivalo i pogrdnim imenima, ali on je ostao pri svome, nepokolebljiv i negativan i u konačnicu u pravu.

Pesimizam je danas raširen, kaže Roubini koji je svoj doom sat postavio na jedanaest sati, što znači, sat vremena od katastrofe. U svojoj knjizi ‘Megathreats‘ Roubini je iznio niz negativnih rizika, od inflacije do umjetne inteligencije, klimatskih promjena i trećeg svjetskog rata, za koje vjeruje da će se kombinirati za ‘maksimalan učinak‘.

- Moramo naučiti živjeti na visokom nivou opreza – kaže on i dodaje kako će nam trebati sreća, globalna suradnja i gospodarski rast bez presedana kako bi se izvukli iz trenutne situacije.

Konvencionalna mudrost, koja potječe od kreatora politike ili Wall Streeta, sustavno je bila pogrešna, kaže on. Prvo, rekli su da će inflacija biti prolazna. Zatim je došlo do rasprave o tome je li rastuća inflacija posljedica loših politika ili loše sreće, odnosno šokova ponude poput ruske invazije na Ukrajinu i kineskih restrikcija zbog Covida. Roubini kaže kako je konsenzus da će recesija trajati šest mjeseci pogrešna, te smatra kako ovo neće biti kratka i površna recesija, već baš suprotno, bit će duga i duboka.

- Fed, ECB i Wall Street kažu da ćemo imati meko prizemljenje. U monetarnoj povijesti SAD-a tijekom proteklih 60 godina nikada nismo imali razdoblje u kojem je inflacija premašila 5 posto, a danas je 7,1 posto. Ako podignete kamatne stope za borbu protiv inflacije nećete dobiti meko slijetanje. Uvijek to bude teško slijetanje – govori Roubini.

 

Što se tiče Europe, Dr. Doom kaže kako je tu situacija još i gora jer je Velika Britanija već u stagflaciji.

- Inflacija je iznad 10 posto, a čak i centralna banka VB (Bank of England)  očekuje najmanje pet kvartala negativnog gospodarskog rasta. Dodajmo tome da su si Britanci sami pucali u nogu s Brexitom, tako da je to još jedan stagflacijski šok – kaže Dr. Doom.

Kako bi prepoznali financijske balone, ekonomisti često ukazuju na povijesne obrasce. Ni ovaj put nije ništa drugačije. Ali današnji pesimistički argument je da je ovo vrijeme drugačije, u rasponu prijetnji.

Roubini to objašnjava na način da tijekom njegovog odrastanja nije osjećao tako velike prijetnje. Rođen je u Turskoj 1958., pa je živo u Teheranu, potom u Izraelu pa u Italiji.

- Jesam li se ikada zabrinuo zbog rata između velikih sila? Ne baš. Došlo je do problema 1970-ih i Nixon je otišao u Kinu. Rizik od nuklearnog rata pao je na nulu. Jesam li bio zabrinut zbog klimatskih promjena? Nikad čuo za klimatske promjene. Jesam li bio zabrinut zbog globalnih pandemija? Posljednja je bio 1918. Jesam li bio zabrinut da umjetna inteligencija uništava većinu poslova? Jesam li bio zabrinut zbog deglobalizacije, trgovinskih ratova? Ne baš.

Jesam li bio zabrinut zbog dolaska na vlast populističkih stranaka s ekstremne desnice ili ljevice? Nismo imali istu polarizaciju koju imamo sada. Jesam li bio zabrinut zbog teške recesije ili velike depresije? Naravno da ne. U 1970-ima imali smo stagflaciju, ali tada smo imali veliku umjerenost. Jesam li bio zabrinut zbog financijske krize? Nikada nisam čuo za financijsku krizu – slikovito govori Roubini.

Roubini je glasnik loših vijesti i to svi znaju još od te 2006. godine. Sada, uz inflaciju i recesiju priča i o klimatskim promjenama pa kaže kako su sve donesene mjere zapravo slabe te smatra kako zapravo ni nećemo učiniti sve na što smo se obavezali. - Veliki dio emisija dolazi od uzgoja stoke. Svi bismo trebali biti vegani, a nismo. Pokušavao sam tri mjeseca i odustao – kaže on.

Opasnost od umjetne inteligencije

Roubini Inzistira i na tome da će umjetna inteligencija preuzeti poslove bijelih ovratnika.

- Samo je pitanje vremena kada će moj posao promatrača Fed-a potpuno zastarjeti. Jamčim da će za deset godina ova umjetna inteligencija pregledati sve ekonomske podatke, svaki govor svakog guvernera Fed-a i moći će točno predvidjeti što Fed radi, bolje od najboljeg promatrača i analitičara – objašnjava.

Ipak, neke tehnologije vesele Roubinija pa kaže kako je optimističan glede nuklearne fuzije, ali navodi da će za nju biti potrebno još barem 15 do 20 godina.

26. travanj 2024 13:04