Biznis i politika
StoryEditor

Rusija ne može na kraj s dugom Zapadu, ovog puta zbog neplaćanja kamata

02. Lipanj 2022.

Još jednom se zakompliciralo stanje s podmirivanjem ruskog duga Zapadu i to ovog puta jer Rusija nije podmirila 1,9 milijuna dolara obračunatih kamata na državne obveznice čime je pokrenula isplatu osiguranja vrijednog više milijardi dolara.  

Kako prenosi Bloomberg, Odbor za određivanje kreditnih derivata (CDDC) jučer je potvrdio da je došlo do 'neplaćanja kredita' zbog propusta u plaćanju dodatnih kamata. Zbog ovog propusta, Odbor je najavio pokretanje naplate iz osiguravajućih ugovora koji se koriste za zaštitu od neplaćanja duga, a u ovom slučaju vrijede 2,5 milijardi dolara, piše Financial Times.

Propust u plaćanju

Iako je prošlog mjeseca, kada je Rusija (zakašnjelo) otplatila dug investitorima, djelovalo da će izbjeći dugo očekivano neplaćanje u stranoj valuti, sada se ispostavilo da Rusija pri plaćanju nije uključila 1,9 milijuna dolara kamata nagomilanih tijekom razdoblja od 30 dana. To je potaknulo neke ulagače da od Odbora zatraže ispitivanje o tome je li došlo do neispunjenja obveza.

Jučerašnja odluka znači da će vlasnici ruskih kreditnih swapova primiti isplatu, a veličina će biti određena postupkom aukcije ruskih obveznica. JPMorgan prošlog je mjeseca procijenio da je potrebno podmiriti oko 2,5 milijardi dolara kreditnih swapova. Inače, za donošenje odluke o neplaćanju glasalo je ukupno 12 glasača među kojima su bili Pacific Investment Management, Goldman Sachs, Bank of America i JPMorgan Chase & Co.

Ova odluka gurnula je Moskvu korak bliže povijesnom neplaćanju duga, budući da joj zapadne sankcije zbog rata u Ukrajini onemogućuju podmirivanje obaveza investitorima u SAD-u i Europi.

Nepovjerenje investitora

No, kako piše Bloomberg, ovo je i dalje relativno mali iznos neplaćenih kamata, a uzme li se u obzir i da je Moskva otplatila glavnicu obveznice koja je dospjela u travnju, odluka ne bi trebala izazvati veće kašnjenje otplate ruskog duga. Svejedno, većina investitora i dalje smatra da je službeno neplaćanje samo pitanje vremena.

Nakon što se potvrdi neizvršenje obveza, vlasnici ruskih obveznica u vrijednosti od 38 milijardi dolara potencijalno bi mogli glasati za traženje hitne otplate i pokrenuti pravni postupak kako bi pokušali povratiti svoja ulaganja. Propust bi se moglo potvrditi 26. lipnja, kada istječe razdoblje počeka za dvije isplate dospjele prošlog tjedna.

Ukoliko se zaista dogodi da Rusija ne podmiri svoj dug, bit će to njezino prvo neispunjenje obaveza u stranoj valuti nakon 1918. godine i to jer su sankcije onemogućile Moskvi da pristupi sredstvima za plaćanje svojih stranih kreditora koja su pohranjena u američkim bankama.

Inače, ruska vlada trebala bi platiti 14 obveznica do kraja ove godine, a ako ih ne podmiri mogli bi izgubiti sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima kapitala na nekoliko godina.

24. travanj 2024 19:14