Biznis i politika
StoryEditor

Rusija u prvom tromjesečju glavni poljski dobavljač ukapljenog naftnog plina

17. Travanj 2023.

Poljska je u prvom tromjesečju najviše ukapljenog naftnog plina (LPG) uvezla iz Rusije, a tankerima ga je uglavnom dopremala iz Švedske, pokazali su Reutersovi izračuni i trgovinski podaci.

Rusija je u Poljsku u prva tri ovogodišnja mjeseca izvezla 350 tisuća tona ukapljenog naftnog plina, navodi Reuters. Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrokemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji.

Morem je Poljska u prva tri ovogodišnja mjeseca uvezla 279 tisuća tona ukapljenog naftnog plina (LPG), za 44,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, djelomično zamijenivši ruske pošiljke koje su stizale kopnom, pokazuju podaci. Lani je uvoz LPG-a morem poskočio za 73 posto, prekoračivši milijun tona, prema izračunima Reutersa.

U prvom je tromjesečju glavni dobavljač LPG-a koji je u Poljsku stizao morem bila je Švedska, s isporučenih 167.000 tona i udjelom u uvozu morem od 59,7 posto, prema podacima Refinitiva. Skupina velikih dobavljača uključuje i Veliku Britaniju, Nizozemsku i Norvešku, s udjelima od oko 10 posto.

Isporuke su snažno porasle zahvaljujući potpori nižih troškova goriva koje je u Poljsku stizalo tankerima iz sjeverozapadne Europe u usporedbi s onim koje je stizalo iz Rusije i Kazahstana, preko graničnih prijelaza, objašnjavaju trgovci.

Tome valja dodati i da su lanjskog proljeća veliki poljski dobavljači LPG-a, poput PKN Orlena i Primagaza, podružnice najvećeg međunarodnog distributera LPG-a SHV Energy, odbili kupiti ruski propan-butan, povećavši uvoz preko luka Szczecin i Gdanjsk.

Snažno je porastao i poljski uvoz ukapljenog naftnog plina preko terminala Alpetrol u luci Gdinia, za više od sedam puta u usporedbi s prvim lanjskim kvartalom, prema podacima Refinitiva.

Udio ruskog LPG-a u uvozu morem porastao je u prvom kvartalu na 6,7 posto, s 2,9 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju, potaknut povećanjem isporuka Sibura iz luke Ust-Luga, sa 6.000 na 19.000 tona.

Lani je poljski uvoz LPG-a morem poskočio za 73 posto, prekoračivši milijun tona, prema izračunima Reutersa.

19. travanj 2024 04:02