Biznis i politika
StoryEditor

Rubalj izgubio 25 postoje svoje vrijednosti, Kremlj optužuje labavu monetarnu politiku

14. Kolovoz 2023.
Ruski rubaljfoto Getty Images/istockphoto

Ruski je rubalj ovoga mjeseca pao na 16-mjesečnu najnižu razinu u odnosu na dolar, a pritisak na valutu koja trpi pod sankcijama zapadnih zemalja stvorile su i rastuća vojna potrošnja te pad prihoda od izvoza. 

Ruska valuta izgubila je oko 25 posto svoje vrijednosti ove godine te se krajem prošlog tjedna njome trgovalo ispod 99 rublja za dolar, a danas je taj iznos danas premašio razinu od 101 rublje za američki dolar. Kako prenosi Hina, Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin ukorio je središnju banku zbog ovakve situacije okrivljujući labavu monetarnu politiku za njeno slabljenje. 

Oreškin je izjavio da Kremlj želi snažnu valutu te očekuju skoru normalizaciju jer ‘središnja banka ima sve alate za normalizaciju situacije u skoroj budućnosti i za osiguranje da se stope zaduživanja smanje na održive razine’. 

Putinov je savjetnik istaknuo i da slab rubalj komplicira stvari za poduzetnike te negativno utječe na realne prihode građana. 

- U interesu je ruskog gospodarstva da ima jaku valutu - rekao je Oreškin. 

Podsjetimo, prošle je godine, nakon početka invazije na Ukrajinu, rubalj krenuo naglo rasti baš kao cijene nafte i plina, a posljednjih se tjedana ubrzao pad što povećava ekonomski pritisak na Moskvu nakon što su zapadne sankcije ograničile priljev kapitala, a Europa se odviknula od opskrbe ruskim energentima. 

Gospodarstvo Rusije je pak potaknuto državnom potrošnjom za obranu i socijalnim obvezama kao što su ‘isplate za lijes’ koje primaju obitelji vojnika koji su poginuli na bojištu u Ukrajini, ali iste su isplate dodatno povećale proračunski deficit i samim time izravno utjecale na pad vrijednosti valute. 

Uvoz porastao za 20 posto

Zbog naglog je porasta potrošnje došlo i do povećanja godišnjeg uvoza od 20 posto u prvoj polovici ove godine. 

- Uvoz se sada vratio na razine prije rata, samo što sada svu potrošnu i industrijsku robu uvozimo iz Kine, Turske, središnje Azije i Emirata, a ne sa Zapada. I dalje robu morate platiti u nekoj valuti, ali sada nitko ne želi rublje - rekao je za Financial Times Vladimir Milov, bivši zamjenik ministra energetike, a sada protivnik Kremlja.

Dodatni pritisak na valutu dao je i pad kamatnih stopa prošle godine s obzirom da je ruska središnja banka snizila svoju stopu s 20 na 7,5 posto u manje od godinu dana. U srpnju su kamatne stope podignute na 8,5 posto. 

- Državna potrošnja služi kao izravan kanal za povećanje uvoza, baš kao i labava monetarna politika - izjavila je Natalia Lavrova,  viša ekonomistica ruske kompanije BCS Global Markets, a prenio FT. 

Trgovački su tokovi postali pokretačka sila za kretanje rublja nakon što je prošlog proljeća presušilo trgovanje tom valutom s inozemstvom, a ruska je središnja banka za nagli pad rublja ove godine okrivila sve manji suficit na tekućem računu, koji je, u usporedbi s prošlom godinom, pao 85 posto u razdoblju od siječnja do srpnja. 

Banka je danas objavila da ne vidi rizike za financijsku stabilnost zbog slabljenja rublja te je signalizirala moguće novo povećanje kamatne stope. Kako piše Hina, ruski je rubalj u ožujku prošle godine stajao rekordnih 120 rubalja za dolar dok je prije rata za dolar bilo potrebno izdvojiti oko 75 rubalja. 

01. svibanj 2024 20:24