Biznis i politika
StoryEditor

RUSKO POVLAČENJE IZ HRVATSKE Je li najbogatiji Mađar Sándor Csány sada bliži kupnji Fortenovine poljoprivrede?

26. Ožujak 2022.
Sandor Csanyi

Prošlog četvrtka navršio se pun mjesec otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. I dok Putinu nije uspio plan slamanja Zelenskog u nekoliko dana, u tom se razdoblju odigrao jedan od najbržih poslovnih blietzkriegova. Najprije je EU uveo sankcije Rusiji i ruskim bankama. Uslijedili su stampedo na šaltere najveće, Sberbanka, i najava Europske središnje banke da ta banka 'propada ili će vjerojatno propasti' pa je uveden dvodnevni moratorij prema kojem je Sberbank u Sloveniji čak zatvorio poslovnice, a u Hrvatskoj je samo bio ograničen dnevni limit za isplatu od 7280 kuna. I prije kraja moratorija objavljeno je da je HPB kupio Sberbank u Hrvatskoj za samo 71 milijun kuna, a slična operacija provedena je i u drugim državama.

I dok su jurišali na Mariupolj, Kijev i druge ukrajinske gradove, Rusi su bili prisiljeni na uzmak s europskoga financijskog tržišta. Sberbank ima 44 posto udjela u Fortenova grupi, a s VTB-ovih 7,5 posto većinski je paket u ruskom vlasništvu. Zato ne začuđuje što je prošli tjedan objavljeno da Rusi odlaze pa je i prvi čovjek kompanije Fabris Peruško izjavio da kompanija ulaže napor pomažući svom vlasniku Sberbanku da što prije iziđe iz vlasničke strukture. Novi najveći dioničar trebala bi postati Inotek grupa čiji je većinski vlasnik mađarski tajkun Dániel Jellinek.

S obzirom na poziciju Mađarske i Orbána, koji su najbliskiji Rusiji i Putinu od svih država Unije (ili bar najmanje udaljeni), Fortenova će doživjeti najmanji mogući odmak od ruskih interesa. Istodobno će se 'poklopiti' da mađarske kompanije budu najveći suvlasnici dviju najvećih hrvatskih kompanija, s time da Inom upravljaju samostalno i bez većinskog paketa dionica.

Kupac Sberbankova udjela

Jellineku to nije prva akvizicija u Hrvatskoj. Prije dvije godine Lider je pisao o njemu kad je preuzeo turistički biznis u Hrvatskoj od dva meštra za mešetarenje nekretninama, Tamása Vitézya i Laszla Attile Kerekesa, koji su se desetljećima 'igrali' nekretninama turističkih kompanija u Hrvatskoj. Jellinek je njihove biznise preuzeo uz pomoć Bohemian Financinga, mađarske kompanije za otkup potraživanja.

Vlasnici tvrtke Bohemian Financing su Indotek Group i Bohemian Real Estate, odnosno grupa investicijskih kompanija u vlasništvu mađarskih i američkih dioničara koja se bavi upravljanjem dugovima za problematične zajmove kreditnih institucija u vezi s paketima potraživanja i pojedinačnim strukturiranim potraživanjima. Njima ne bi trebao biti problem platiti od 500 do 700 milijuna eura, na koliko se procjenjuje Sberbankov udjel (ako ne bude popusta).

U intervjuu za mađarski medij Válasz Jellinek je prije nekoliko godina istaknuo kako je njegovo ime u poslovnom svijetu postalo nezaobilazno kad je počeo kupovati veće, poznatije trgovačke centre u Mađarskoj, a posljednjih godina upustio se u akvizicije u Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Danas u svom portfelju ima čak oko tristo tvrtki! Sredinom 2000-ih počeo je zarađivati ​​zavidnu količinu novca nakon prodaje imovine preuzete iz likvidacija.

– Potkraj 90-ih godina 20. stoljeća i početkom 2000-ih bilo je moguće kupiti industrijsku nekretninu za sitniš, obično 'ostatke' bankrotiranih državnih tvrtki. Kupovali smo samo jeftino, a onda smo, kad su cijene porasle od 2005. do 2007., prodali gotovo sve. Moji kolege investitori zaradili su mnogo novca, a i meni je ostalo dosta – ispričao je u intervjuu Jellinek potvrdivši i da mu pripada bivši dalmatinski paket imovine Tamása Vitézyja.

Inina uloga u poslu s Beljem

Što bi ta promjena mogla značiti za Fortenovu? Jellinek je trgovac pa se zasigurno neće protiviti nastavku rasprodaje Fortenovina biznisa. Ionako se već početkom mjeseca u medijima spekuliralo o prodaji poljoprivredne divizije. Novi raspored glasačkih prava aktualizirat će posebno pitanje vlasništva nad velikih kompleksom pod upravom Belja plus, jedne od najstarijih hrvatskoj kompanija, koja ove godine obilježava okruglih 325 godina postojanja. Tko će, dakle, 'kupiti Baranju'? Kupaca ima u Hrvatskoj, ali i šire, a pogotovo u susjednoj državi. Na prvi pogled sada je mađarski OTP Bank bliži kupnji s obzirom na geografsko podrijetlo Fortenovina novoga najvećeg dioničara. Upravo je Belje odavno na meti najmoćnijega mađarskog biznismena Sándora Csányja. U ekskluzivnom intervjuu za Lider još je početkom 2018. potvrdio da je zainteresiran za neke biznise tadašnjeg Agrokora 'ako budu na prodaju':

– Primjerice, Belje i Bóly, jedna moja kompanija koja radi blizu granice s Hrvatskom, nekada davno bili su jedno imanje. Vjerujem da bi ih opet bilo učinkovito ujediniti na taj način – rekao je tada Csány, koji nije samo prvi čovjek OTP Banka već ima i veliki privatni poljoprivredni biznis, a uz to je član Upravnog odbora i dioničar Mola.

Upravo mu ta sinergija​ naizgled daje veće šanse. On je, kao i Jellinek, blizak premijeru Orbánu. Ipak, Jellinek neće sâm odlučivati, a vjerojatno će se nešto pitati i premijera Plenkovića, koji formalno ne sudjeluje u ovoj operaciji. Njemu bi 'prodaja Baranje Mađarima' bila popriličan politički uteg. Iako bi to bila tek preprodaja, jer je Belje zajedno s Fortenovom od lex Agrokor u stranom vlasništvu, aranžman baš s Mađarima bio bi neugodan za vladajuće.

No knjiga mađarsko-hrvatskih ekonomskih i političkih odnosa već je neko vrijeme otvorena na vlasništvu Ine. Kad bi se deal s Beljem zaogrnuo u Inin povratak pod hrvatsku upravu, možda bi to bila moguća win-win situacija za sve navedene protagoniste.

14. travanj 2024 16:27