Biznis i politika
StoryEditor

ZABA i Feelsgood sklopili ugovor o poslovnoj suradnji

28. Lipanj 2022.
foto Miro Martinic

Da su im promocija poslovanja s društvenim učinkom prioritet, ali i poveznica, Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners danas su potvrdili potpisivanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Cilj 'formalizacije' ovog odnosa je nastaviti podupirati projekte društveno odgovornog poslovanja i poticati razvoj investiranja s pozitivnim društvenim učinkom u Hrvatskoj, u sklopu redovnog poslovanja Feelsgood fonda i programa Bankarstva s društvenim utjecajem Zagrebačke banke.

Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke, je povodom potpisivanja istaknuo da je ovo nastavak suradnje koju Zagrebačka banka i Feelsgood već imaju te je dodao da se veseli svim novim projektima.

- Zagrebačka banka iznimno je posvećena osnaživanju lokalnih zajednica u kojima posluje. Izraz te posvećenosti je naš program Bankarstvo s društvenim utjecajem, putem kojeg potičemo i financiramo poduzetnike i projekte koji ostvaruju pozitivan društveni utjecaj. Suradnjom s Feelsgoodom ostvarit ćemo značajni sinergijski učinak u području financiranja projekata s društvenim utjecajem, osnaživanju financijske pismenosti i zajedničkoj promociji investiranja s utjecajem, bez kojeg nema napretka za tvrtke – kazao je Rukavina.

Suradnju je pozdravio i Petar-Pierre Matek, član Uprave Feelsgood Capital Partnersa, te dodao da im je Zagrebačka banka izuzetno važan partner te da, iako već imaju projekte, vjeruju da će uz pomoć ZABA-e i drugi projekti pronaći svog partnera i to ne samo u financiranju i kreditiranju, već i u edukaciji.

- Danas sve institucije, banke i fondovi trebaju uzeti u obzir učinak ne samo u vlastitom poslovanju, već i u poslovanju svojih klijenata. Vjerujemo da će društveni učinak uskoro postati dio svake investicijske i kreditne odluke, a drago mi je da smo u ovome, zajedno sa Zagrebačkom bankom, među prvacima u Hrvatskoj – istaknuo je Matek.

Inače, Feelsgood je fond osmišljen za ulaganje u hrvatske i slovenske pothvate koji, osim ostvarivanja profita, kao cilj imaju ostvarivanje mjerljivog društvenog utjecaja. S obzirom na to da već surađuju sa ZABA-inim odjelom za Bankarstvo s društvenim utjecajem, ova suradnja bi, osim potporu njihovim projektima i poduzećima, mogla ponuditi nove klijente i samoj ZABA-i.

Prva zajednička aktivnost

Kao prvu zajedničku aktivnost, ZABA i Feelsgood financijski su poduprli hrvatsko izdanje knjige Učinak koju je napisao Sir Ronald Cohen, tako da je prilikom potpisivanja ugovora o suradnji održano i njezino predstavljanje. Inače, Hrvatski je deseti jezik na koji je prevedena ova knjiga, a posvećena je temi investiranja s učinkom.

image
foto Miro Martinic

- U knjizi Učinak, Sir Ronald Cohen potvrđuje uvjerenje da sudbinu držimo u vlastitim rukama i nudi fascinantan nacrt za budućnost ispunjenu nadom, potkrijepljenu društvenom snagom ulaganja u učinak – objasnila je Kristina Georgieva, Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda i bivša Izvršna dirketorica Svjetske banke

image
foto Miro Martinic

- Kad je knjiga pisana sredinom 2020. godine, tema investiranja s učinkom bila je još na marginama svjetske ekonomske debate. Danas je jasno da je postala mainstream trend za vodeće svjetske ekonomije koje se okreću prema ugradnji dosezanja pozitivnog učinka u poslovne modele. Vlade, businessi, investitori i filantropi danas imaju na raspolaganju alate za investiranje s učinkom koji im omogućuju da rade na poboljšavanju života ljudi i očuvanju planete, na način da posluju uspješno i rade dobro u isto vrijeme – istaknuo je Sir Ronald Cohen.

Izdavač hrvatskog izdanja knjige je Udruga Profesor Baltazar, a ono je izdano u sklopu projekta Zezara koji udruga provodi iz poziva Jačanje kapaciteta društvenih poduzetnika Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda.

20. travanj 2024 01:58