Biznis i politika
StoryEditor

SAD ograničio izvoz poluvodiča u Kinu, žele zaustaviti kineski tehnološki razvoj

10. Listopad 2022.

Nova ograničenja Bidenove administracije, koja obuhvaćaju i izvoz tehnologije u Kinu, stoje na putu tehnološkom razvoju SAD-a, od poluvodiča i superračunala do sustava nadzora i naprednog oružja. Naime, američka je vlada u petak predstavila sveobuhvatne propise koji ograničavaju prodaju poluvodiča i opreme za izradu čipova kineskim kupcima, udarajući tako u srž vlastite proizvodnje čipova.

Nadalje, čak 31 organizacija dospjela je na ‘neprovjereni popis‘ te im je ozbiljno ograničena mogućnost kupovine tehnologije iz inozemstva. Popis, između ostalih, uključuje tvrtku Yangtze Memory Technologies, kao i grupaciju Naura Technology.

Ovi su potezi dio najagresivnijeg pokušaja Bidenove administracije za zaustavljanjem kineskog tehnološkog razvoja kojeg oduvijek vidi kao prijetnju SAD-u. Ovisno o volji američke vlade utjecaj bi se mogao proširiti i na sektore koji se oslanjaju na superračunala, počevši od električnih vozila i zrakoplovstva do jednostavnih tehnoloških naprava poput pametnih telefona.

Snažan pad dionica

Kineski su dužnosnici, baš kao i mediji, ovog vikenda žestoko upozoravali na ekonomske posljedice ovih mjera potičući time nagađanja o mogućoj odmazdi. No upozorenja traju već dulje vrijeme. Tako je izvršni direktor kineskog proizvođača električnih vozila Xpeng Inc. još prošlog mjeseca apelirao da će eskalacija američkih ograničenja na izvoz čipova unazaditi nacionalni sektor autonomne vožnje.

‒ Dvije zemlje sada su službeno u ‘ekonomskom ratu‘ ‒ rekao je glavni analitičar SemiAnalysisa Dylan Patel dodajući da više ‘ne postoji mogućnost pomirenja‘. Patel procjenjuje da bi ograničenja mogla smanjiti globalni tehnološki razvoj i trgovinu za stotine milijardi dolara.

Nakon što je ova vijest dospjela u svjetske medije, europske i kineske dionice doživjele su snažan pad. ASML Holding NV, najnapredniji proizvođač opreme za proizvodnju poluvodiča pao je za više od 3 posto, a Semiconductor Manufacturing International je, s 5,2 posto, doživio svoj najveći pad u posljednja dva mjeseca. Nadalje, Hua Hong Semiconductor je pao za 10 posto, baš kao i Naura, koja je time doživjela najveći pad od travnja, a grupacija Shangai Fudan Microelectronics zabilježila je pad od čak 25 posto.

Američki dužnosnici pak smatraju da su nova ograničenja neophodna kako Kina ne bi postala sve veća gospodarska i vojna prijetnja te nastoje osigurati da proizvođači čipova ne osiguraju sposobnost izrade naprednih poluvodiča.

‒ Kina je uložila resurse u razvoj superračunala i nastoji postat svjetski lider u umjetnoj inteligenciji do 2030. godine ‒ rekla je pomoćnica ministra trgovine za administraciju izvoza Thea D. Rozman Kendler dodajući da Kina koristi tehnologiju za nadzor, praćenje i nadziranje vlastitih građanja, ali i poticanje svoje vojne modernizacije.

‘Divljački napad na slobodnu trgovinu‘

Kina je žestoko osudila nove mjere američke administracije, a nacionalističke novine Global Times upozorile su da će ‘divljački napad na slobodnu trgovinu‘ imati strašne posljedice za SAD.

‒ Samo arogantni i neuki ljudi mogu doista vjerovati da SAD može blokirati razvoj kineske poluvodičke ili druge tehnološke industrije ovim nelegitimnim sredstvima ‒ pišu kineske novine.

Pišu i da ‘hegemonija SAD-a u znanosti i tehnologiji koja šteti drugima, a da sama sebi ne koristi, može donijeti neke kratkoročne poteškoće kineskoj industriji poluvodiča, ali će zauzvrat ojačati volju i sposobnost Kine da se samostalno drži u znanosti i tehnologiji‘.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da su mjere nepravedne i da će ‘zadati udarac globalnoj industriji i opskrbnim lancima te oporavku svjetskog gospodarstva‘.

‒  Stvarnost je takva da je SAD odlučan koristiti čipove kao alat za obuzdavanje Kine ‒  napisao je je Gu Wenjun, voditelj kineskog istraživača čipova ICwise, u online komentaru isto tako naglašavajući da ne postoji mogućnost pomirenja.

Američka multinacionalna tvrtka koja se bavi proizvodnjom procesora, Nvidia Corp., upozorila je u rujnu da bi vladina ograničenja izvoza čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu mogla utjecati na stotine milijuna dolara prihoda, što bi izazvalo pad njezinih dionica.

Proizvođači čipova mogu zatražiti iznimku Ministarstva trgovine od tih pravila, ali trebali bi pretpostaviti da će takvi zahtjevi biti odbijeni, rekli su visoki dužnosnici.

Ograničene memorije i čipovi

Uvedena su i ograničenja u opskrbi američkim strojevima za proizvodnju naprednih poluvodiča, a usmjerena su na vrste memorije i logičkih čipova koji su u središtu najsuvremenijeg dizajna.

Konkretno, ograničenja pokrivaju proizvodnju logičkih čipova koji koriste takozvane neplanarne tranzistore izrađene 16-nanometarskom tehnologijom ili naprednijom od te, 18-nanometarske dinamičke memorijske čipove s izravnim pristupom i flash memorijske čipove Nand stila sa 128 slojeva ili više. Općenito govoreći, što je manji broj nanometara, to je čip sposobniji. Priopćenje američke vlade iskazano je na više od 135 stranica.

Stacy Rasgon i tim iz Sanford C. Bernsteina objasnili su ograničenja za AI, superračunala i naprednu opremu za izradu čipova, ističući da standardnim CPU-ima koji se koriste u osobnim računalima i poslužiteljima neće biti blokiran izvoz u Kinu, kao što su se neki bojali.

‒ Promjene predstavljaju daljnju eskalaciju i ne znamo što bi Kina mogla učiniti kao odgovor ‒  napisali su analitičari Bernsteina, a istaknuli su i da ‘potencijalna odmazda ostaje rizik‘.

Trenutno je jedno od gorućih pitanja kako će američka pravila utjecati na sposobnost tvrtki poput ASML-a da prodaju u Kini. Nizozemska tvrtka zapravo je najvažniji trgovac oružjem za proizvođače čipova diljem svijeta, a trenutno mora uspostaviti ravnotežu između SAD-a i Kine.

25. travanj 2024 02:30