Biznis i politika
StoryEditor

SAD prijeti zabranom TikToka u zemlji, zahtijevaju promjenu vlasništva

16. Ožujak 2023.

Američka vlada poručuje da bi TikTok trebao biti prodan ili će se potencijalno suočiti sa zabranom u SAD-u. Popularna aplikacija za dijeljenje videa, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, optužena je da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog podataka prikupljenih od milijuna korisnika.

Zahtjev za promjenom vlasništva, prvi put objavljen u Wall Street Journalu, TikTok je nedavno potvrdio i za BBC. Tvrtka je rekla da prisilna prodaja neće promijeniti njezine tokove podataka ili pristup istima. Iz Bijele kuće komentari još ne dolaze. 

Godinama su američki dužnosnici izražavali zabrinutost da bi podaci iz popularne aplikacije mogli pasti u ruke kineske vlade. Prema Wall Street Journalu, administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi da se ByteDance oslobodi TikToka kako bi se jasno odvojio od Kine.

Novine su objavile da je Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji nadzire rizike nacionalne sigurnosti, jednoglasno preporučio da se ByteDance odvoji od TikToka. Glasnogovornik TikToka rekao je da ne osporava izvještaje Wall Street Journala i potvrdio da ga je CFIUS kontaktirao.

Međutim, glasnogovornik je rekao da je izvješće prenaglašeno i da uopće nije jasno što ‘oduzimanje‘ znači u praksi.

U Senatu predstavljen novi zakon

- Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja ne rješava problem: promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa... Najbolji način rješavanja zabrinutosti o nacionalnoj sigurnosti je transparentna zaštita američkih korisničkih podataka i sustava - rekao je glasnogovornik.

Podsjećamo, zabranom se prvi put prijetilo za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020. Međutim, Bidenova administracija dijeli slično mišljenje prema kineskom tehnološkom divu. 

Naime, TikTok prikuplja ogromne količine podataka o svojim korisnicima, baš kao Instagram i Twitter - koji ipak nisu u rukama kineskih poduzeća. 

Aplikacija tako može uzeti biometrijske podatke od korisnika i ima pristup podacima o lokaciji. Jedan od strahova jest da bi informacija mogla biti proslijeđena kineskoj vladi.

TikTok kaže da se trudi prebaciti sve podatke iz SAD-a direktno u SAD u sklopu inicijative koju naziva Project Texas.

Tvrtka je za BBC rekla da i dalje planira nastaviti s tim planom. Do razvoja događaja dolazi tjedan dana nakon što je u Senatu predstavljen novi zakon, koji bi mogao proširiti predsjednikove ovlasti da zabrani TikTok u cijeloj zemlji. Restrict Act bi omogućio američkom Ministarstvu trgovine da tvrtke povezane sa inozemstvom proglasi nacionalnim sigurnosnim rizicima.

Podsjećamo, TikTok je zabranjen na državnim telefonima u SAD-u, Kanadi i EU.

Njegov izvršni direktor, Shou Zi Chew, trebao bi svjedočiti pred američkim Kongresom sljedeći tjedan u dugo očekivanom obračunu.

Koja budućnost očekuje Europu u slučaju da SAD zaista uvede zabranu za TikTok, to nam je tek za otkriti. 

19. travanj 2024 13:25