Biznis i politika
StoryEditor

Sándor Fasimon podnosi ostavku na mjesto predsjednika Uprave Ine

07. Rujan 2022.
Svečano uručenje donacija INE povodom šteta nastalih u potresu Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Arheološkom muzeju u Zagrebu: Sandor Fasimonfoto Ratko Mavar

Iako tvrdi da nije bio upleten ni u jednu od nezakonitih radnji koje su se nedavno pojavile oko Ine, Sándor Fasimon ponudio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Ine.

U Ininoj obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi stoji kako 'Fasimon kao predsjednik tvrtke odgovoran i osjeća moralnu obvezu za sve aktivnosti tvrtke, bez obzira na iskazanu dužnu pažnju.'

Fasimon će nastaviti obnašati dužnost predsjednika Uprave Ine do imenovanja njegovog nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja društva, piše u obavijesti Ine.

- Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika. Tijekom proteklih deset godina Ina je prešla vrlo dug put; od ruba bankrota došli smo do financijske stabilnosti, a u procesu smo realizacije najveće industrijske investicije u povijesti zemlje izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Škugorovi postupci vrijedni su prijezira i ne predstavljaju identitet Ine. To nije Ina, to nismo mi. Ponosan sam na naša zajednička postignuća u proteklom desetljeću i unatoč činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom, kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu Inu. Samim time, ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku - rekao je Fasimon.

U međuvremenu, u kompaniji traje temeljita i dosljedna istraga slučaja. Ovisno o rezultatima istrage, kompanija će provesti daljnje radnje, stoji u priopćenju koje je Ina poslala medijima.

Sándor Fasimon je 1. srpnja 2018. godine preuzeo čelnu poziciju u Ini. Od 1991. je radio na različitim rukovodećim pozicijama u naftnoj i plinskoj kompaniji Mineralimpex. U razdoblju od 1996. do 1997. bio je rukovoditelj Mađarskog komercijalnog odjela u Tripoliju, Libija.

Fasimon je došao u MOL 1998., kada je imenovan na mjesto direktora opskrbe za sirovu naftu i naftne derivate. Godine 2002. dolazi na poziciju glavnog izvršnog direktora Moltrade-Mineralimpexa. Godinu kasnije imenovan je izvršnim direktorom Sektora prirodnog plina.

U razdoblju od 2006. do 2009. godine obnašao je dužnosti glavnog izvršnog direktora u ruskoj podružnici MOL-a, nakon čega je nastavio karijeru kao viši potpredsjednik Opskrbe i tradinga. Godine 2011. postaje izvršni direktor Segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja, a od 2012. godine obnašao je dužnosti glavnog operativnog direktora MOL-a Mađarska.

Sándor Fasimon diplomirao je ekonomiju 1990. godine na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO). U razdoblju između 1990. i 1991. godine pohađao je postdiplomski studij na Sveučilištu u Kairu, gdje je studirao arapski jezik.

23. lipanj 2024 15:01