Biznis i politika
StoryEditor

Sankcije na ruski aluminij mogle bi ponovno uzburkati globalne opskrbne lance

26. Listopad 2022.

Aluminij je, kako stvari stoje, posljednja žrtva globalnih gospodarskih nedaća dok cijene padaju zbog navodnog dumpinga ruskog aluminija, slabljenja globalne potražnje i značajnog rasta operativnih troškova. Ranije ovog tjedna, zalihe aluminija u skladištima Londonske burze metala (LME) su skočile, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog odlaganja aluminija ruskog podrijetla. 

Bijela kuća već razmatra zabranu uvoza aluminija od ruskog proizvođača Rusala, a neprodani metal nerijetko završi u skladišnom sustavu LME-a, dakle u skladištima koja su ovlaštena od burze za skladištenje metala registriranog na LME-u.

 - Bilo je vrlo razočaravajuće za siromašno tržište aluminija vidjeti svojevrsni dvostruki udarac od slabljenja globalne potražnje, posebno u Kini, ali i Rusiji koja baca aluminij na globalno tržište - rekla je analitičarka rudarstva i metala iz Wolfe Researcha Timna Tanners za CNBC-jev ‘Squawk Box Asia‘.

Analitičari iznenađeni gubicima

Ni sljedeće tromjesečje ne sluti na dobro, osim ako se ne poduzme nešto za zaustavljanje potencijalnog bacanja metala podrijetlom iz Rusije i povećanje kineske potražnje, kako u razvoju infrastrukture tako i u izgradnji nekretnina.

Zasad nema dovoljno znakova da bi se kineska potražnja mogla brzo poboljšati s obzirom na to da je predsjednik Xi Jinping signalizirao na sastanku Komunističke partije u Pekingu da će se Kina držati svoje nulte Covid politike, dodala je Tanner. Situacija je dodatno pogoršana i smanjenjem potražnje drugdje kako kamatne stope rastu. 

Proizvođači aluminija kao što je američki Alcoa i mnogi u Europi također se suočavaju s višim operativnim troškovima, uglavnom zbog porasta cijena električne energije. 

- Energija je oko 30 posto ukupnih troškova za talionicu aluminija tako da su oni bili apsolutno pritisnuti u nekim europskim operacijama - rekao je Tanners. 

Analitičar u tvrtki CFRA Research Matthew Miller također je bio iznenađen nedavnim gubitkom Alcoe u trećem tromjesečju, koji je kompanija pripisala nižim cijenama aluminija i višim troškovima energije i ključnih sirovina. Poput Tannersa, Miller je poručio da bi ‘stvari mogle postati gore u četvrtom kvartalu prije nego što postanu bolje‘. 

Rastuće zalihe nisu dobar signal

Iako LME ne objavljuje odakle se aluminij nabavlja kada zalihe rastu, porast globalnih zaliha loš je znak s obzirom na to da su cijene baznih metala već pogođene recesijskim zabrinutostima, smatra Vivek Dhar, analitičar CBA za rudarstvu i energetsku robu. 

Svaki priljev ruskog aluminija u skladišta LME-a također predstavlja složeniji problem, napisao je Dhar u bilješci. 

- Cijena na LME-u mogla bi se trgovati s popustom u odnosu na temelje ako burza postane odlagalište ruskog metala - rekao je, dodajući da Rusija čini oko 17 posto svjetske proizvodnje aluminija.

- LME je vrlo svjestan problema - kaže Dhar. 

A ako SAD krene sa sankcijama protiv ruskog proizvođača Rusala, to bi moglo imati posljedice za globalne lance opskrbe aluminijem, rekla je ING-ova ekonomska robna strateginja Ewa Manthey u nedavnoj bilješci za CNBC.

Manthey je poručila da se to vidjelo 2018. godine kada je Ministarstvo financija SAD-a posljednji put uvelo sankcije ruskom milijarderu Olegu Deripaski i tvrtkama u njegovom vlasništvu, uključujući Rusal. 

Podsjećamo, Rusal nije samo veliki proizvođač primarnog aluminija, već je također ugrađen u globalne opskrbne lance potrebne za proizvodnju metala, boksita i glinice.

- Rusalove sankcije iz 2018. utjecale su na poslovanje u Gvineji i Jamajci, dok su se talionice u Europi borile da osiguraju opskrbu sirovinama - rekla je Manthey.

Europski aluminijski divovi pozivaju na sankcije 

Norsk Hydro ASA, tvrtka koja upravlja najvećom tvornicom primarnog aluminija u Europi, poziva na uvođenje sankcija ruskim metalima jer europski proizvođači smanjuju proizovdnju kako bi se nosili s naglo povišenim troškovima energije. 

- Vidimo da europski aluminij stvarno pati od rata. Postoji paradoks da su se brojni proizvođači samosankcionirali u pogledu ruskog metala, dok postoje drugi koji kupuju ruski metal i na mnogo način profitiraju od rata- rekla je izvršna direktorica tvrtke Hilde Merete Aasheim u nedavnom intervjuu za Bloomberg TV. 

Podsjećamo, ruski aluminij trenutno nije sankcioniran u SAD-u i diljem Europe, iako nekoliko europskih kupaca odbija kupnju. Norsk Hydro neće pristati na bilo kakav novi ruski metal, dok je Novelis Inc. isključio rusku proizvodnju iz ključnog natječaja za nove ugovore za opskrbu svojih europskih tvornica sljedeće godine. 

Norsk Hydro, koji također kontrolira najveću svjetsku rafineriju glinice u Brazilu, prošlog je mjeseca odlučio smanjiti proizvodnju u dvije talionice u Norveškoj kao odgovor na smanjenu potražnju na tržištu, au kolovozu je rekao da će zatvoriti pogon za proizvodnju aluminija Slovalco u Slovačkoj, prenosi Bloomberg. 

 

25. travanj 2024 22:47