Biznis i politika
StoryEditor

Sankcije napravile svoje: Rusija nije uspjela podmiriti dugovanja Zapadu

27. Lipanj 2022.

Izgleda da su zapadne sankcije, barem po pitanju ruskog duga, ipak napravile svoje jer Rusija prvi puta u više desetljeća nije podmirila svoj državni dug u stranoj valuti. Kako prenosi Reuters, vlasnici ruskih obveznica nisu primili zaostale kamate nakon što je jučer istekao rok za njihovo plaćanje.

Ovo je zapravo očekivani ishod višemjesečne drame vezene uz ruski dug, a posljedica je zapadnih sankcija koje su Rusiji zatvorile putove plaćanja inozemnim vjerovnicima. Naime, Rusija je mjesecima pronalazila načine kako se boriti sa sankcijama, no na kraju jučerašnjeg dana je isteklo razdoblje za otplatu oko 100 milijuna dolara kamata, koje su dospjele 27. svibnja, što je bio zadnji rok prije nego se proglasi neispunjavanje obveza, piše Bloomberg.

- Od ožujka smo mislili da će ruske obveze na kraju ostati neizvršene, samo je bilo pitanje kada će se to potvrditi – za Reuters je istaknuo Dennis Hranitzky, voditelj suverenih parnica u odvjetničkoj tvrtki Quinn Emanuel.

Imaju novac i mogu podmiriti dug

Inače, Rusija se od početka rata s Ukrajinom bori s otplatom 40 milijardi dolara nepodmirenih obveznica jer su ju sankcije odsjekle od globalnog financijskog sustava. No, iz Rusije već neko vrijeme tvrde da nema razloga za bankrotom, a ovu situaciju je njihov ministar financija Anton Siluanov nazvao 'farsom' jer oni imaju novac za podmiriti dug, ali ih Zapad tjera na 'umjetno neizvršenje'.

Kako objašnjava BBC, iz Rusije tvrde da je novac poslan Euroclearu, belgijskoj banci specijaliziranoj za namirivanje transakcija vrijednosnim papirima koja je trebala njihov novac isplatiti vjerovnicima, ali je, kažu Rusi, isplata tamo zapela. Euroclear BBC-u nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su istaknuli da se pridržava svih sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

S obzirom na to da Rusija želi i može platiti dug, Siluanov tvrdi da ovo nije potpuno neizvršenje obveza, koje se obično događa, kaže, kada vlade odbijaju ili ne mogu platiti svoje obveze.

Inače, državama koje ne ispunjavaju obveze se obično zabrani daljnje posuđivanje novaca, ali Rusiji je već zapravo zabranjeno zaduživanje na zapadnim tržištima zbog sankcija. Zato je ovo neispunjenje obaveza, objašnjavaju strani mediji, za sada uglavnom simbolično. Osim toga, iz Rusije tvrde da se niti nemaju potrebu zaduživati na međunarodnoj razini zbog prihoda od izvoza nafte i plina.

Previše nejasnoća

Cijela ova situacija iz pravne perspektive djeluje prilično složeno jer stručnjaci i Zapad tvrde jedno, a Rusija 'vozi' po svojem.

Jedan od problema je, navodi Reuters, to što su obveznice izdane pod previše različitih uvjeta i s puno nejasnoća, a kako objašnjava profesor za bankovno i financijsko pravo na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, Rodrigo Olivares-Caminal, izuzetno je važno da se one čim prije razjasne te da se odluči pod kojim bi uvjetima Rusija mogla izvršiti svoje obveze.

- Bojna pitanja su podložna tumačenju od strane suda, ali se Rusija nije odrekla svog suverenog imuniteta i nije se podvrgla nadležnosti nijednom drugom sudu - rekao je Olivares-Caminal za Reuters.

Također, Zapad djeluje neodlučno s obzirom na to da je Ministarstvo financija SAD-a (OFAC) početkom ožujka izdalo privremeno izuzeće kako bi omogućilo Moskvi da nastavi plaćati investitorima, no ono je isteklo 25. svibnja jer je Washington pooštrio sankcije Rusiji i time prekinuo plaćanja američkim vjerovnicima, a početkom lipnja je i Europska unija uvela sankcije NSD-u, ruskom agentu za svoje euroobveznice.

Istovremeno je Putin prošlog tjedna potpisao dekret o pokretanju privremenih postupaka te je dao svojoj vladi deset dana da odabere banke koje će obaviti plaćanja prema novom programu, čime je sugerirao da će Rusija smatrati da su njihove obveze ispunjene kada izvrše isplate vlasnicima obveznica u rubljima.

No, kako je za Reuters objasnila Zia Ullah, partnerica i voditeljica korporativnog kriminala i istraga u odvjetničkoj tvrtki Eversheds Sutherland, to nije tako jednostavno kako je Putin zamislio. Naime, ako investitori nisu zadovoljni jer im je, na primjer, novac zaglavljen na escrow računu, što je praktičan primjer onog što Putin govori, nisu zadovoljeni uvjeti obveznice.

Pa iako Rusija za svoje neispunjavanje obveza krivi Zapad i sankcije, a Zapad nema stalne uvjete, pitanje je kako će se na kraju završiti cijela situcija.  

21. travanj 2024 05:53