Biznis i politika
StoryEditor

Situacija na tržištu rada prije sezone nikad nije bila ovako dramatična

06. Svibanj 2022.

Od 80 do 100 kuna iznosi satnica za čišćenje apartmana u sezoni, a unatoč tako visokim cijenama, iznajmljivači, ali i hotelijeri žale se da ne mogu naći radnu snagu.

- Kad dogovorimo takvu satnicu i pristanemo na sve uvjete koje osobe koje bi nam trebale raditi sezonu traže, one se ili ne pojave u dogovoreno vrijeme ili ne dođu uopće ili, što je najbanalnije, posao ne obave prema zadanim uvjetima i standardima tako da poslije čišćenja moramo čistiti mi domaćini - požalio se Lideru jedan iznajmljivač iz Istre koji je pokušao problem riješiti angažiravši servis za održavanje. No, i oni a žalost, kako doznajemo, dijele sudbinu iznajmljivača i hotelijera. Radna snaga iste trikove "radi" i ozbiljnim poslodavcima.

A kad su odnosi poslodavac radnik u pitanju i tu su se stvari stubokom promijenile. Više nisu poslodavci ti koji inzistiraju da se radnicima na poslovnima čišćenja i održavanja plaća isplaćuje na "crno", na ruke, već nude i ugovore i plaće koje nerijetko prelaze, kako doznajemo, pet tisuća kuna, što smatraju dobrim prihodima za NKV radnika i što je veće od cijene koja je zagarantirana kolektivnim ugovorom za tu djelatnost. No, radnici u današnjim konstelacijama takve plaće i ugovore odbijaju, traže rad na crno, kako bi se mogli, čini se, predomišljati i letjeti od poslodavca do poslodavca i s posla na posao kako oni hoće.

- Jednostavno nemamo više alata kako zadržati radnike. Dajemo dobre uvjete, konobarima nudimo plaću oko osam tisuća kuna u sezoni i napojnice, koje nisu zanemarive, no događa se to da nam ljudi usred sezone odlaze jer su dobili "nemoralne" ponude da primjerice par tjedana rade na jahtama koje plove po Jadranu i mi s takvim ponudama ne možemo konkurirati - žali se ugostitelj iz Splita.

Na Balkanu više nema raspoložive radne snage

Inače, prema Kolektivnom ugovoru za sektor ugostiteljstva za ovu godinu minimalna plaća za čistačice i spremačice, servirke, portire te nosače prtljage iznosi 4.687,50 kuna, a za sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionere i pomoćne slastičare 4.800 kuna. Za zahtjevnije poslove, tipa konobar, kuhar, slastičar, recepcioner mogu minimalno zaraditi u sezoni 5.400 kuna, a konobari i kuhari specijalisti 6.400 kuna. No, u zbilji sve su te plaće daleko, daleko veće, s tim da pojedini restorani a la carte svojim kuharima plaćaju i do 20 tisuća kuna mjesečno.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, potvrđuje sve te navode i kaže da nikada prije, pred turističku sezonu, situacija na tržištu rada nije bila ovako dramatična kao ove godine.

- Trenutno je nepopunjeno čak 35.000 radnih mjesta i situacija je doista alarmantna - ističe Tabak i dodaje kako na cijelom Balkanu više nema raspoložive radne snage te se svi manjkovi sada "pune" radnicima iz Nepala. No, problema ne manjka i to ne nužno, navodi, zbog naše administracije.

- Svaki radnik kojem se izdaje radna dozvola mora se provjeriti, između ostaloga i kazneno, što je i poslodavci pozdravljaju, no nisu u tim provjerama sve zemlje jednako agilne i naprosto događa se da tu zapinje - ispričala je Tabak i dodala kako je jedan od problema i to što pojedine zemlje za radnike traže dokaze o iznajmljenom smještaju na ime radnika, što je kod nas nije običaj jer poslodavci na svoje ime iznajmljuju smještaj, pa i tu zapinje i sad je situacija takva da je pitanje kako će se i u kakvim okolnostima odraditi sezona.

- Manjak radnika itekako će se osjetiti - zaključila je Tabak.

26. travanj 2024 19:42