Biznis i politika
StoryEditor

Skočile cijene pšenice i kukuruza zbog povlačenja Rusije iz sporazuma o slobodnom prolazu

31. Listopad 2022.

Cijene pšenice i kukuruza naglo su porasle nakon povlačenja Rusije iz sporazuma koji je omogućio prolaz milijuna tona žitarica kroz Crno more.

Terminske cijene pšenice na Chicago Board of Trade burzi porasle su čak 7,7 posto na 8,93 dolara po bušelu u ponedjeljak ujutro, a kasnije za 5,7 posto na 8,29 dolara po bušelu. Kukuruz je poskupio gotovo 3 posto na 7 dolara po bušelu.

Analitičari su upozorili da bi povlačenje Rusije iz sporazuma pogodilo siromašnije zemlje, a Međunarodni odbor za spas rekao je da bi to imalo ‘katastrofalne posljedice‘ za opskrbu hranom.

U subotu je Kremlj obustavio svoje sudjelovanje u sporazumu s Kijevom, okrivljujući napad na brodove, što su svi nazvali ‘lažnim izgovorom‘.

Prema sporazumu, Moskva je jamčila siguran prolaz teretnih brodova koji prevoze žito iz prethodno blokiranih crnomorskih luka. Obustava je, prema riječima ukrajinskih vlasti, odmah pogodila 218 brodova. Od toga, 95 ih je već napustilo svoje luke, 101 je čekalo da pokupi žito, a 22 su bila ukrcana i spremna za isplovljavanje.

UN, Turska i Ukrajina, koji su zajedno s Rusijom sudjelovali u transportu žitarica kroz Crno more, obavijestili su Moskvu da će 16 brodova u dolasku i odlasku krenuti u ponedjeljak kroz koridor žitarica. UN je potvrdio da su neki od tih brodova isplovili.

Objava Kremlja iznenadila je trgovce žitom i analitičare koji, iako su sumnjali da će ugovor iz srpnja trajati nakon krajnjeg roka do sredine studenog, nisu očekivali iznenadni raskid.

Dennis Voznesenski, analitičar za poljoprivredu iz Rabobanka, rekao je da je kratkoročni učinak ruskog poteza vidljiv u rastu cijena, koji bi se mogao održati ako se dogovor ne spasi.

Ukrajina, dugo poznata kao žitnica Europe, peti je najveći svjetski izvoznik pšenice.

‒ Ako ste ukrajinski poljoprivrednik, nemate poticaja saditi što dulje ovo traje jer je izvozno tržište nestalo ‒  rekao je Voznesenski.

Analitičari tvrde da bi sastanak G20 na Baliju za dva tjedna mogao biti važan trenutak za tržišta pšenice jer bi mogao ublažiti napetosti.

Voznesenski je pak dodao da su situaciju pogoršale poplave i oluje u Australiji, još jednom velikom izvozniku pšenice.

Australska opskrba mogla je djelovati kao tampon protiv rasta cijena, rekao je Voznesenski, ali količina i kvaliteta žetve mogli su biti pogođeni, što je doprinijelo promjenama cijena.

24. travanj 2024 05:55