Biznis i politika
StoryEditor

Skupština Petrokemije donijela odluku o dokapitalizaciji, država zadržava kontrolni paket

06. Ožujak 2024.
Petrokemija Kutinafoto Ratko Mavar
Skupština dioničara Petrokemije Kutina u srijedu je donijela jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji, doznaje se iz krugova bliskih nadzornom odboru.

O iznosu dokapitalizacije nije se govorilo. U zahtjevu za sazivanje skupštine uprava je predlagala dokapitalizaciju od 70 do 140 milijuna eura. Najveći suvlasnici - turska grupa Yildirim (45,52 posto) i Vlada RH (45.17 posto) postigli su, kako se doznaje, dogovor jer je odluka o dokapitalizaciji donesena jednoglasno.

Zasada se zna da će država zadržati kontrolni paket dionica od 25 do 26 posto. Slijedi rezervacija dionica te se uplate očekuju do kraja travnja.

Da bi dokapitalizacija uspjela i država zadržala kontrolni paket, morat će unijeti najmanje šest milijuna eura kapitala, ukoliko turski partner unese 70 milijuna eura, što je najmanji iznos predložene dokapitalizacije. Temeljni kapital Petrokemije trenutno je 55 milijuna eura.

Od dolaska u Kutinu i preuzimanja Petrokemije, Yildirim je predlagao hrvatskoj vladi otkup njezina vlasničkog udjela. Skupština Petrokemije bila je sazvana 7.  veljače i turski većinski vlasnici tada nisu iskoristili priliku da udio države smanje ispod kontrolnog paketa. Tada su započeli i razgovori Yildirima i vlade o budućnosti Petrokemije.
 
Tvornici uskoro istječu okolišne dozvole. Kako bi bile obnovljene potrebna je modernizacija postrojenja koju će teško biti izvesti prije isteka roka sadašnjih okolišnih dozvola. Neke okolišne dozvole istječu uskoro, a to bi značilo i gašenje proizvodnje. Bez dogovora s državom Yildirim bi taj problem teško riješio.

Sudjeluju svi državni dioničari

Vlada je nedavno je zauzela stav da će sudjelovati u dokapitalizaciji. Ministar gospodarstva Damir Habijan je istaknuo kako je Petrokemija Kutina strateška tvrtka za Hrvatsku.
 
Iz ministarstva gospodarstva potvrdili su kako se proteklih dana razgovaralo s većinskim vlasnicima Petrokemije.

- U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je održano nekoliko sastanaka s turskim investitorima koji su istaknuli potrebu dodatnog ulaganja u Društvo te su dostavili i svoj Plan ulaganja 2023-2028. Vlada Republike Hrvatske i dalje  je stava da je Petrokemija d.d. važno društvo, što se osobito pokazuje u ovo izazovno vrijeme obilježeno ratom u Ukrajini i brojnim geopolitičkim nestabilnostima. U tome smislu, proizvodnja mineralnih gnojiva je od izuzetne važnosti za hrvatsku poljoprivredu i poljoprivrednike, stoga će Vlada Republike Hrvatske i dalje postupati u cilju zaštite interesa poljoprivrednika i hrvatskih građana -  stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva gospodarstva. Iz ministarstva je potvrđeno kako će u dokapitalizaciji sudjelovati svi "državni" dioničari Petrokemije.

 
Vlasništvo Vlade u Petrokemiji raspoređeno je na CERP sa 17,9 posto poslovnih udjela, a posredno preko sebi povezanih društava (HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, JANAF 9,09 posto i PBZ skrbnički račun 5,45 posto), ukupno 45,17 posto udjela. Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a vlasnici preostalih udjela u vlasništvu su mali dioničari.
23. travanj 2024 16:07