Biznis i politika
StoryEditor

Stopa inflacije ovo ljeto past će ispod 2,5 posto

07. Lipanj 2024.
inflacija, recesija, stagflacija, rast, pad, graffoto Shutterstock

Godišnja stopa ‘harmonizirane’ inflacije pala je na 4,3 posto s 4,7 posto u travnju, prvenstveno zahvaljujući usporavanju inflacije kod većine glavnih kategorija – naočito u segmentu hrane i pića, u odnosu na visoku bazu u istom mjesecu prošle godine, piše HUP u svojim tjednim analizama.

Dodaju kako su očekivali stabilizaciju cijena hrane zahvaljujući povoljnom baznom učinku kao i smanjenju proizvođačkih cijena više poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU te padu cijene proizvodnje domaće hrane.

Mjesečna stopa rasta ‘harmonizirane’ inflacije od 0,2 posto mjesečno je identična onoj na razini euro područja. Pritom se, međutim, nastavlja snažniji rast cijena usluga (+0,8 posto mjesečno) nego u euro području (+0,6 posto mjesečno), što nije samo posljedica činjenice da je Uskrs bio ranije nego prošle godine i optimizma na emitivnim tržištima, već i činjenice da se ekonomija suočava s jakim pritiscima na realni rast ukupnih primanja zaposlenih. U odnosu na kraj 2023. godine, cijene usluga rasle su gotovo dvostruko brže od prosjeka euro područja (4,7 posto prema 2,9 posto).

Cijene prehrambenih proizvoda, alkoholnih pića i duhana su u Hrvatskoj u odnosu na kraj 2023. godine rasle neznatno snažnije od prosjeka euro područja – 2,0 posto prema 1,6 posto - što je u Hrvatskoj više nego upola slabija dinamika nego u isto vrijeme prošle godine.

- Ovo ljeto stoga očekujemo pad stope inflacije na razinu nižu od 2,5 posto zahvaljujući jenjavanju inflacije prehrambenih proizvoda, smanjenju cijena industrijskih dobara u situaciji najniže iskorištenosti industrijskih kapaciteta u 11 godina, kao i padu cijena ključnih energenata. Na općenito nižu uvoznu inflaciju računamo kroz silazni trend tromjesečnih očekivanja prodajnih cijena u glavnim sektorima ekonomije u euro području. Interesantno je i da se cjenovna očekivanja domaćih tvrtki u uslužnom sektoru smanjuju ispod usporedivih lanjskih razina slično kao i diljem EU - kažu iz HUP-a

Nakon prosječne stope inflacije od 8,4 posto zabilježene u prošloj godini, u 2024. godini očekuje se prosječna stopa inflacije na razini od oko 3,5 posto. Inflacija će i dalje biti viša od prosječne stope u euro području (oko 2,3 posto nakon 5,5 posto lani), i to zbog znatno snažnijeg rasta cijena usluga te osobne potrošnje u Hrvatskoj. To je rezultat očekivanog snažnog realnog rasta ukupnih primanja zaposlenih (oko 15 posto) te rasta potrošačkog kreditiranja (oko 12,5 posto).

Hrvatska je tako u prvih četiri mjeseci ove godine zabilježila realni rast trgovine na malo od čak 8,6 posto u usporedbi s jedva 0,5 posto prosječni na razini CEE regije te sličnu stopu na razini mediteranskih članica EU.

Snažan rast plaća i jaka osobna potrošnja prijetnja za nastavak inflacije

- U 2024. godini očekujemo nastavak snažnog rasta bruto plaća te ukupnih primanja od 10 posto, odnosno 15 posto, kao i ubrzanu konvergenciju cijena usluga koje su i dalje do 30 posto niže od prosjeka euro područja - nastavljaju iz HUP-a.

Hrvatska je po realnom rastu plaća od oko 6 posto već drugu godinu zaredom na čelu EU pa je i rast osobne potrošnje značajno viši (oko 4,5 posto) od prosjeka euro područja (+0,5 posto). Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na nastavak snažnog realnog rasta plaća zaposlenih ove godine od oko 6 posto - otprilike tri puta brži rast od prosjeka euro područja - što je posljedica kroničnog manjka radne snage naročito u sektorima poput graditeljstva i dijelova uslužnog sektora, rekordnog nominalnog povećanja plaća u javnom sektoru od oko 17 posto te minimalne plaće za 20 posto. Administrativno podržano snažno povećanje plaća podiže rizik spirale plaća i maloprodajnih cijena, jer plaće rastu znatno brže od prosječnog rasta produktivnosti u ekonomiji (2-2,5 posto).

- Na razini euro područja, snažan rast plaća (4,5-5 posto nominalno, oko 2 posto realno u 2024. godini) nastavit će pogoniti cijene usluga, naročito one radno-intenzivne, što će vjerojatno rezultirati stabilizacijom temeljne inflacije na razini od oko 3 posto umjesto oko 2 posto koju cilja Europska središnja banka. Naime, snažan rast plaća diljem eurozone ključni je rizik stabilizacije inflacije - ističu.

Podaci s platforme za zapošljavanje Indeed tako pokazuju ponovni zamah rasta plaća u Njemačkoj od oko 4 posto, viši od prosjeka euro područja, nakon privremenog usporavanja rasta tijekom jeseni 2023.godine. Zbog snažnog pada cijena energenata, pojedine članice EU napuštaju povoljni porezni tretman energenata.

25. lipanj 2024 23:22