Biznis i politika
StoryEditor

Sučević: Fiksiranje cijena hrane je besmisleno

08. Rujan 2022.
Danko Sučević, - rast malih i velikih poduzeća kroz akvizicije - 13. konferencija - budućnost obiteljskih tvrtkifoto Lider Media
- S obzirom da je HEP kao državna tvrtka praktički monopolist na tržištu, smanjenje cijene električne energije je dobra mjera za gospodarstvo i građane jer donosi stabilnost. Fiksiranje cijena prehrambenih proizvoda nema nikakvog smisla, takva se praksa već milijun puta pokazala promašenom. U krajnjem slučaju, doći će do nestašice proizvoda koji će se pokazati neisplativim za proizvodnju – komentirao je ekonomski analitičar Danko Sučević danas objavljeni paket mjera Vlade mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.
 
Kako će se sve to financirati, ostaje neodgovoreno pitanje.  - Tiskanje novca na razini EU je dobar izvor, ali ako se bude financiralo najavljenim porezom na prekomjernu dobit, to je vrlo upitno – ističe Sučević.
 
Naime, Plenković je najavio da će se dodatno oporezivati ona poduzeća koja imaju značajnu dobit, a koja je posebice narasla u krizi. - To je načelo pravednosti. Svatko mora dati svoj doprinos. Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti. Ona nije moralno prihvatljiva. Dakle, uvodimo poseban porez na dobit, plaćat će ga firme koje bolje zarađuju u krizi – rekao je Plenković. 
Zasad se ne znaju nikakvi detalji o kakvom se točno porezu radi ni tko će ga plaćati.
 
- Novi porez na dobit je vrlo teško komentirati jer ne znamo nikakve detalje – na koje se kompanije to odnosi, tko će procijeniti što je prevelika dobit, koji su kriteriji…Načelno mi se ne sviđa takva ideja. Porez na dobit treba biti svima jednak, to nije porez kojim se usmjerava gospodarska aktivnost – smatra Sučević.
 

Intervencionizam u tržišne cijene se može vratiti kao bumerang

 
Ekonomski analitičar Damir Novotny za Hinu je izjavio kako nije zadovoljan danas predstavljenim mjerama vlade pomoći građanima i gospodarstvu, pogotovo u dijelu koji se odnosi na državni intervencionizam u tržišne cijene.
 
- U jednom dijelu nisam zadovoljan mjerama i ne vidim potrebu za intervencijom vlade u segmentima koje je moglo odraditi tržište, pogotovo ako imamo rast BDP-a kakav imamo - kazao je Novotny za Hinu, dodavši da nije oduševljen po pitanju ekonomskog pogleda na taj paket pomoći, dok bi o političkom aspektu, rekao je, mogli pričati neki drugi.
 
Istaknuo je da snažno pozdravio paket mjera koji je Vlada donijela za vrijeme korona krize, ali da je sada dio novog paketa bio nepotreban. Taj tip mjera nije dobar, smatra Novotny, ponovivši da je intervencionizam države u tržišne cijene, pogotovo hrane, loš smjer, koji se može vratiti kao bumerang.
 
- Tržište u takvim situacijama ili može eksplodirati, ili naprosto neće biti robe. Zašto reagirati u dijelu gdje postoji konkurencija, tržište će odraditi svoje, tržište bi samo reagiralo, ljudi će ići tamo gdje im je povoljnije - naglasio je, dodavši da se pri zamrzavanju cijena pomaže i onima koji imaju i onima koji nemaju.
 
Snažno se zalaže za  pomoć socijalno ugroženim skupinama građana, ali smatra da se to trebalo napraviti kroz drugačije modele. Vezano uz pomoć umirovljenicima, Novotny ističe da je Vlada kroz inflaciju ostvarila velike proračunske prihode te da je taj novac trebalo iskoristiti i za povećanje mirovina.
 

Zamrzavanje cijena kod monopola

 
S druge strane, smatra da je trebalo intervenirati u dio proizvoda čiju proizvodnju i distribuciju drže monopolisti. Gazprom, recimo, ima strahovite profite jer u velikom dijelu svog poslovanja drži monopol, tvrdi Novotny.
 
- Plin je monopol, nafta nije. Cijene nafte su u padu i sada se kreću na oko 90 američkih dolara, tolika je cijena bila i prije krize. Problem je što u Hrvatskoj nema rafinerije, a Italija ih, recimo, ima osam ili deset. No, i u Hrvatskoj imate monopol na naftu - drži ga Ina - MOL. A gdje imate monopol tu je moguće držati zamrzavanje cijena - istaknuo je Novotny koji je pristalica modela da se cijene goriva trajno smanje smanjivanjem poreza.
 
Novotny se zalaže za poticanje konkurencije u svim segmentima gospodarstva. I dalje tvrdi, kao i u godinama do sada, da su Hrvatskoj potrebne velike strukturne promjene. Uz ostalo, a obzirom na katastrofalnu energetsku situaciju koja prijeti cijeloj Europi zbog ruske invazije na Ukrajinu, ističe da bi se naša zemlja trebala posvetiti većoj proizvodnji energije, poticati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, solara i slično. 
 
- Uvjete imamo da ne moramo toliko ovisiti o drugima i da ne kupujemo, recimo, struju od onih koji je dobivaju iz obnovljivih izvora. Zašto to ne napravimo sami - zaključio je Novotny. 
19. travanj 2024 11:17