Biznis i politika
StoryEditor

SVE VIŠE NESREĆA NA MORU: Glavni su uzroci neiskustvo na brodicama i obijest na gliserima i jet-skijima

09. Rujan 2023.
nesreća, more, brod, potonuće

Turistkinja iz Slovačke koju je prošlog tjedna teško ozlijedio jet-ski na Viru samo je zadnja od 40-ak ozbiljnijih pomorskih nesreća ove godine na Jadranu u kojima je stradalo ili bilo u opasnosti više od 150 osoba, među kojima i velik broj stranih turista. Šestero poginulih (među kojima su dva nestala ribara te jedan ronilac), 15-ak ozlijeđenih (od kojih četvero teže) te 12 izgorjelih, potonulih ili teže oštećenih plovila dosadašnja je inventura na osnovi objava koje medijima šalje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U jednoj havariji, onoj kod Drvenika Velog, iscurilo je i gorivo u more, a u nekoliko je navrata postojala opasnost za slične ekološke incidente.

Pravo je čudo što su dosad poginula samo dva strana turista (Talijan koji je pao s jedrilice i Slovenac koji je ronio na dah). Nekada davno, kao mladi novinar, izvještavao sam o tome kako su lučki kapetani ispod Velebita spašavali strance na luftićima koje bi iznenadna bura odnijela na nepristupačnu krčku obalu. Kapetan iz Novog Vinodolskog čak je četiri puta spašavao jednog Nizozemca. Danas su ‘junake‘ s luftića zamijenili njihovi nasljednici – na SUP-ovima i ‘napuhancima‘. Svojevrsna su napast, sudeći prema učestalosti havarija – čarteraši te priučeni kormilari velikih jahti koji nisu svladali ni ‘parkiranje‘ u marini, a umor i alkohol dodatni su okidači za nesreće. Glavne rizične skupine zatvaraju divljaci na jet-skijima i gliserima. Jedan od njih skrivio je smrt 80-godišnjeg ribara Marija Aničića i pobjegao s mjesta nesreće u Kaštelanskom kanalu. Aničić i njegov unuk Jakov godinama su svjedočili obijesnim ‘kapetanima‘. Jakov je posljednjih godina uporno prijavljivao divljanja uz obalu, ali bez većih rezultata. Sad mu je sudbina režirala surovu osvetu, a mjerodavnim službama najdramatičnije upozorenje.

Najveće havarije ove godine na Jadranu

27. 3. Zbog jakog vjetra i velikih valova teško je oštećen i djelomično je potonuo 17-metarski putnički brod ‘Brijunka‘ na vezu na Velom Brijunu.

2. 5. Potopljena je ribarica, olupina je pronađena na dnu mora 10 nautičkih milja ispred Novigrada Istarskog. Dvojica ribara nisu pronađena.

4. 6. Izgorjela je brodica trideset metara od obale ispred kampa u Sv. Filipu i Jakovu. Isteklo je 700 litara goriva, koje je prikupljeno upijajućim branama.

4. 6. Kod Drvenika Velog izgorio je i potonuo na deset metara dubine 14-metarski dvotrupac ‘Gray Goose II‘ u vlasništvu hrvatske čarterske tvrtke, evakuirano je osam putnika i dva člana posade.

12. 6. Kod Senja je spašeno četvero gostiju mjesnoga kampa koji su se otisnuli SUP daskama u rekreativno veslanje ne znajući pritom za moguće pogoršanje vremenskih uvjeta, koje ih je iznenada zateklo u Velebitskom kanalu.

23. 6. Brodica je pri isplovljavanju iz zadarske marine udarila obližnje brodice na vezu; teško je ozlijeđena supruga voditelja brodice.

23. 6. Kod Čiova je devetometarska ribarica ‘Marita‘ potonula u sudaru s 35-metarskom jahtom ‘Bagheera‘ (u čarteru, pod zastavom Belizea) koja je skrivila nesreću. Vlasnik ribarice spašen je iz mora, a jahta je pretrpjela manja oštećenja.

24. 6. Po nevremenu nestala dvojica braće na jet-skiju; jet-ski pronađen napušten, a Austrijanci su pronađeni na jednoj ugljanskoj plaži – jet-ski nisu nakon dolaska na plažu adekvatno osigurali pa je otplutao zbog jakog vjetra i valova.

24. 6. Brodica nošena burom nasukala se kod Punte Križe na Cresu; spašene četiri osobe, među kojima je bilo i malo dijete.

24. 6. Gliser ostao u kvaru i udari bure razbili su ga o stijene na nepristupačnoj sjeveroistočnoj obali Paga. Četiri njemačka državljana isplivala su na obalu i pronađena su na tri lokacije, jedan s ozljedom stopala.

24. 6. Izgorjela je motorna jahta ‘La Belle‘ i potonula na 70 metara dubine u Korčulanskom kanalu; četvero brodolomaca je spašeno.

1. 7. Kod ulaza u marinu Punat 11-metarska motorna jahta ‘Tomy‘, koja plovi pod slovenskom zastavom, nasukala se cijelom dužinom trupa na stjenovitu obalu otoka Krka. Šestero slovenskih državljana s jahte spašeno je.

10. 7. Na vezu u marini u Marini potonula je 10-metarska jahta ‘My Pacha‘ koja je plovila pod britanskom zastavom. Iako se havarija dogodila u rano jutro, dojavu je Lučka ispostava Trogir dobila od građana tek u 16.40 sati.

11. 7. U Kaštelanskom zaljevu pronađeno je beživotno tijelo ribara Marija Aničića nakon što je na ribarsku barku naletio gliser i pobjegao.

11. 7. Na dubini od dva metra kod otočića Galešnjaka potopljena je petometarska brodica pod slovenskom zastavom. Voditelj i petero putnika – svi češki državljani – zatečeni su neozlijeđeni na obližnjoj obali.

11. 7. Kod Vrsara je na dubini od oko 15 metara potopljena četverometarska brodica u vlasništvu jedne hrvatske tvrtke. Na njoj je bilo pet neozlijeđenih osoba koje su prekrcane na plovilo koje je prvo došlo na mjesto havarije.

17. 7. Motorna jahta od 12,5 metara koja plovi pod hrvatskom zastavom i na kojoj su bile četiri osobe udarila je južno od otoka Murvenjaka u desni bok ribarice na kojoj je bilo devet članova posade, od kojih je jedan smrtno stradao. Svi su bili hrvatski državljani. Jahta je potonula, a ribarica je otegljena na Murter.

18. 7. Kod Sv. Petra na Moru izgorjela je i potonula na dubinu od 12 metara 14-metarska jahta ‘Kenostar‘ pod njemačkom zastavom. Sedmero njemačkih državljana evakuirano je neozlijeđeno.

21. 7. Talijanski državljanin pao je s jedrilice kod istarskog Novigrada. Nestanak je prijavila njegova supruga, druga članica posade. Nakon intenzivne potrage beživotno tijelo pronađeno je dan poslije.

22. 7. Nepoznati gumenjak udario je kod Dugog otoka brodicu od 6,75 metara i pobjegao s mjesta nesreće. Brodicu od 6,75 metara vlasnik je zbog oštećenja nasukao na obližnju obalu i olupina je ostala potopljena na metar dubine. Dvojica hrvatskih državljana s brodice pretrpjela su lakše ozljede.

22. 7. Brodica sa sedam osoba prevrnula se i potonula na oko metar dubine kod rta Fortice na otoku Pagu. Među sedam brodolomaca nema stradalih i ozlijeđenih.

29. 7. Brodica ‘Iris‘, pod hrvatskom zastavom i u vlasništvu domaće čarterske tvrtke, tijekom pristajanja krmom na gat u luci Kukljica udarila je u obalu, pri čemu je jedna osoba na brodici ozlijeđena.

30. 7. Bračni par iz Austrije pronađen je na nasukanoj brodici od 5,6 metara kod Klimna na Krku. Tvrde da se nesreća dogodila zbog iznenadnog nevremena koje ih je odbacilo na stijene. Muškarac je lakše ozlijeđen.

8. 8. U nasukavanju sedmometarske brodice kod Plave špilje na Koločepu ozlijeđeno je troje Kanađana i voditelj iz Hrvatske. Oštećena brodica u vlasništvu domaćeg obrta otegljena je u grušku luku.

2. 9. Teške tjelesne ozljede zadobila je Slovakinja na Viru. Na nju je naletio jet-ski dok je bila na ‘napuhancu‘ koji je vukla brza brodica.

Izvori: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i mediji

27. travanj 2024 07:32