Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska banka očekuje gospodarski rast u Kini od 2,7 posto, nagodinu 4,3 posto

20. Prosinac 2022.

Svjetska banka u utorak je objavila kako očekuje da će kinesko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 2,7 posto, a 2023. godine za 4,3 posto. Banka tako očekuje da gospodarski rast u Kini u 2022. godini biti znatno ispod službeno proklamiranih 5,5 posto.

U rujnu je Svjetska banka prognozirala da će kinesko gospodarstvo rasti u ovoj i sljedećoj godini za 2,8 odnosno 4,5 posto.

- Prognoze kineskog rasta podložne su značajnim rizicima koji proizlaze iz neizvjesne putanje pandemije, načina na koji se mjere razvijaju kao odgovor na situaciju s Covidom-19 te ponašanja kućanstava i poduzeća - stoji u izvješću banke te se dodaje da bi stalni pritisak u sektoru nekretnina mogao imati šire makroekonomske i financijske posljedice.

Kina se također prema ocjeni Svjetske banke suočava s vrlo neizvjesnom perspektivom globalnog rasta i pojačanom geopolitičkom napetošću.

Kineski čelnici prošlog tjedna obećali su pojačati mjere kako bi podržali gospodarstvo s ciljem ublažavanja utjecaja koji je na poduzeća i potrošače ostavila pandemija.

27. travanj 2024 00:51