Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Wall street raste, u Europi oprez, kineski BDP potaknuo rast cijelog tržišta

18. Travanj 2023.
Fed kamatne stope, američka središnja banka, rast, inflacija, burze,foto Shutterstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle dok ulagači čekaju nova kvartalna poslovna izvješća kompanija i gospodarske vijesti koje bi mogle pokazati treba li američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 33.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 posto, na 4.151 bod, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 12.157 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u financijskom sektoru, u prosjeku 1,1 posto, dok su najviše pale u energetskom, 1,3 posto.

Financijski je sektor u zamahu od petka, kada su kvartalna poslovna izvješća objavile tri velike banke, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo, i sve su ostvarile bolje nego što se očekivalo rezultate.

Zbog toga su splasnule zabrinutosti ulagača u vezi situacije u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Očekujući rezultate i FED

Ovoga će tjedna rezultate objaviti niz velikih banaka i kompanija, uključujući Bank of America, Goldman Sachs, Tesla, Johnson & Johnson, Netflix...No, očekivanja nisu baš blistava. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 4,8 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

- Tržište je u fazi čekanja. Pred nama je puno izvješća kompanija, a za nekoliko tjedana i odluka Feda o kamatama - kaže Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones.

Inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, no ostali gospodarski pokazatelji upućuju na to da bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u svibnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Oprezno na europskim burzama

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.879 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 15.789 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 7.498 bodova.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.903 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 15.832 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.510 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,2 posto.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili dublje u negativnom području, no nadoknadili su dio gubitaka, nakon objave niza niz izvješća koja pokazuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva ubrzao.

Kineski BDP opet raste

U prvom je tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 4,5 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 4 posto.

I ostali podaci, uključujući potrošnju u maloprodaji i industrijsku proizvodnju, ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva, nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

- Izvješća o BDP-u, potrošnji, proizvodnji i prodaji kuća bolja su nego što se očekivalo i podržavaju scenarij o postpandemijskom zamahu gospodarstva - kaže Christopher Wong, strateg u tvrtki OCBC.

18. travanj 2024 22:13