Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze: Oprez na Wall Streetu uoči podatka o zaposlenosti, kineski izvoz premašio sva očekivanja

07. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 78,84 boda ili 0,2 posto, na 38.886 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,02 posto, na 5.352 boda, a Nasdaq za 0,09 posto, na 17.173 boda. Potonja dva dosegnula su tijekom trgovanja nove rekordne razine, no potom su promijenila smjer ponajprije zbog pada cijena u tehnološkom sektoru.

Cijena dionice Nvidije pala je 1,1 posto, te je ta kompanija za proizvodnju čipova ponovno po tržišnoj kapitalizaciji na trećem mjestu u svijetu, nakon što je nakratko izbila na drugo mjesto, prije Applea.

Investitori su oprezni uoči objave podatka ključnog podatka o broju zaposlenih u američkom gospodarstvu u svibnju. Podaci o industrijskoj aktivnosti, ADP izvješće o zaposlenosti, kao i jučerašnji podaci o tjednoj nezaposlenosti ukazali su da tržište rada slabi, što bi moglo nagnati Fed da u rujnu počne snižavati kamatne stope. Europska središnja banka u četvrtak je snizila kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda po prvi put od 2019.

– Tržište pauzira prije podatka o zaposlenosti. Nije to neuobičajeno, dan ranije indeksi su dosegnuli rekordne razine i danas ljudi zauzimaju pozicije na kojima žele biti prije objave tog ključnog podatka – tumači Bill Strazzullo, strateg u investicijskom društvu Bell Curve Trading iz Bostona.

Trgovci procjenjuju šanse da Fed u rujnu snizi kamatne stope na 68 posto, a u cijenu imovine uračunavaju rezanje kamatnih stopa u dva navrata do kraja godine.

Na europskim burzama paneuropski STOXX 600 indeks u četvrtak je dosegnuo rekordnih 524,68 bodova, nakon što je ECB snizio kamatnu stopu. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,41 posto, na 18.652 boda, londonski Ftse za 0,47 posto, na 8.285 bodova, a pariški CAC za 0,42 posto, na 8.040 boda.

U fokusu kineski i japanski pokazatelji

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u petak imali su različite predznake, dok investitori razmatraju najnovije pokazatelje iz dva najveća azijska gospodarstva, kineskog i japanskog, kao i najnoviji potez Europske središnje banke koja je po prvi put od 2019. snizila kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,00 sati bio je u plusu 0,3 posto, i na putu je tjednog dobitka od 3 posto.

Istodobno, japanski Nikkei bio je u blagom minusu od 0,14 posto, kao i kineske burze, pri čemu šangajska za 0,23 posto, a hongkonška za 0,42 posto, dok je južnokorejska bila u plusu 0,94 posto, a australska 0,25 posto.

Najnoviji podatak o kineskom izvozu u svibnju premašio je očekivanja, ojačavši 7,6 posto na godišnjoj razini, znatno više nego u travnju ostvarenih 1,5 posto rasta. Istodobno, uvoz je ojačao 1,8 posto, znatno manje od očekivanih 4,2 posto.

No, ti podaci bili su zasjenjeni negativnim medijskim napisima. Sklonost riziku u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pogoršao se nakon što je skupina američkih zakonodavaca izjavila da bi vodećim kineskim tvrtkama za proizvodnju baterija koji imaju veze s Ford Motorsom i Volkswagenom trebalo zabraniti isporuku robe u SAD, izvijestio je Wall Street Journal.

Japan je, pak, objavio podatke o potrošnji kućanstava u travnju, ključni pokazatelj za Bank od Japan ostvaruje li se ‘vrli ciklus‘ rasta plaća i cijena. Najnoviji podatak pokazao je da su troškovi kućanstava u travnju porasli 3,4 posto nominalno, odnosno 0,5 posto realno, na 313.300 jena, što je prvi rast realne potrošnje japanskih kućanstava od veljače 2023., no ipak manji nego se prognoziralo.

Dolar blizu najniže razine

Na deviznim tržištima dolarov indeks u petak se kreće oko najniže razine u zadnjih osam tjedana prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebao dati smjernice investitorima glede Fedovog snižavanja kamatnih stopa u rujnu.

Dolarov indeks, koji prati izvedbu američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kretao na 104,13 bodova, blizu ovotjedne najniže razine od 103,99 bodova, koju je prvi put dotaknuo 9. travnja.

Od početka tjedna na putu je pada od pola posto, pod utjecajem slabih ovotjednih američkih pokazatelja, što je podiglo očekivanja da će Fed ove godine ipak u dva navrata smanjiti kamatne stope.

Tečaj eura u plusu je u odnosu na jučerašnje zatvaranje za 0,2 posto, te se njime jutros trguje po 1,0889 dolara, nakon što je Europska središnja banka snizila kamatne stope.

Američka valuta, pak, blago je ojačala prema jenu, na 155,85 jena, do na putu je tjednog pada prema japanskoj valuti za gotovo jedan posto.

12. lipanj 2024 10:00