Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze reagiraju na geopolitičke napetosti zbog Tajvana

03. Kolovoz 2022.

Wall Street je jučer u nervoznom trgovanju zabilježio pad i to drugi dan zaredom, ponajviše zbog utjecaja geopolitičkih tenzija izazvanih posjetom predsjednice američkog Zastupničkom doma Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, unatoč kineskim upozorenjima.

Posjeta Pelosi demonstrirala je solidarnost SAD-a s tim otokom koji Kina smatra dijelom svog teritorija, zbog čega je osudila prvi takav posjet u zadnjih 25 godina, poručivši da ugrožava mir i stabilnost.

Dow Jones indeks u utorak je pao za 402,23 boda ili 1,23 posto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 posto, na 4.091 bod, a Nasdaq za 0,16 poso, na 12.348 bodova. Na jučerašnji pad S&P-ja najviše je utjecala korekcija cijena dionica Microsofta i Vise, za 1,1 i 2,4 posto, budući da su te kompanije uvelike izložene kineskom tržištu. Svih 11 dioničkih sketora sadržanih u S&P 500 indeksu zabilježilo je pad, a po gubitcima su prednjačili nekretninski sektor, s padom od 1,3 posto te financijski, za 1,1 posto.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novog zapošljlavanja u lipnju u SAD-u za 5,4 posto, pak, upozorio je investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje. 

- Prisutna je neizvjenost oko posjeta Pelosti Tajvanu, no stižu nam i novi podaci koji ukazuju na gospodarsko usporavanje. Što se tiče recesije, nije pitanje 'ako', nego 'kada i koliko duboka će biti - kaže Sam Stovall, strateg pri njujorškom CFRA Researchu.

U fokusu dionice korporacija

Znatno je jučer pala i cijena dionice industrijskog diva Caterpillara, za čak 5 posto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u nekretninskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim dobavnim lancima. 

No, prilično su skočile cijene dionica američke vojne industrije - Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan. Cijene njihovih dpnica prosle su u rasponu od 0,5 do 2,3 posto.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ubera, koja je poskupjela čak 19 posto nakon jer je ta kompanija dijeljenje vožnje u drugom tromjeečju ostvarila prvu dobit od svog osnutka te najavila snažnu operativnu dobit za treće tromjesečje. Najtrgovanija je, pak, bila dionica Tesle, kojom je u utorak ostvareno 28,7 milijardi dolara prometa, a cijena joj je porasla 1,1 posto nakon što je Citigroup odignuo ciljanu razinu cijene tog proizvođača električnih vozila.

Europske burze također u padu 

I na europskim burzama jučer su ponovno zabilježeni gubitci. Londonski Ftse indeks spustio se 0,06 posto, na 7.409 bodova, frankfurtski DAX za 0,23 posto, na 13.449 bodova, a pariški CAC za 0,42 posto, na 6.4'9 bodova.

Istovremeno, na azijskim su burzama cijene dionice uglavnom su porasle i nadoknadile gubitake od dana ranije koji su bili izazvani Pelostinog posjeta. 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je jutros u plusu 0,11 posto. Tokijski Nikkei indeks, pak, ojačao je 0,41 posto, a oporavili su se i kineski burzovni indeksi, nakon jučerašnjeg pada za otprilike 3 posto pod utjecajem goepolitičkih napetosti izazvanih posjetom Pelosi Tajvanu. Indeks šangajske burze jutros je u plusu 0,4 posto, a hongkonške za 0,61 posto.

- Cijene dionica u Hong Kongu i u kontinentalnom dijelu Kine nadoknadile su otprilike trećinu jučerašnjih gubitaka, uslijed olakšanja jer tijekom noći nije bilo nikakvih novih konfrontacija između Kine i SAD-a. Ipak, investitori su i dalje nervozni zbog vojnih vježbi koje su planirane nakon odlaska Pelosi - ističe Steven Leung, izvršni direktor pri UOB Kay Hianu u Hong Kongu.

19. travanj 2024 01:34