Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze stagniraju nakon prošlotjednog snažnog rasta, u fokusu sastanci središnjih banaka

19. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta, pa burzovni indeksi stagniraju, nakon snažnog rasta prošloga tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao više od 1 posto. Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,13 posto, na 8.300 bodova, a frankfurtski DAX 0,07 posto, na 18.309 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,09 posto, na 7.455 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio gotovo tri posto. Nikkei indeks pao je 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,5 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i jedan posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle jer su podaci o popuštanju inflacije u SAD-u učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope. Vjeruje se da će i mnoge druge središnje banke u svijetu početi popuštati monetarnu politiku jer inflacija posustaje.

Tako se ovoga tjedna očekuje smanjenje kamata švedske središnje banke, možda i za 0,50 postotnih bodova, a sjednicu će održati i čelnici južnokorejske središnje banke. U fokusu ulagača bit će i zapisnik s posljednje sjednice Feda, a u petak i govor predsjednika Feda Jeromea Powella na tradicionalnom godišnjem susretu središnjih bankara u Jackson Holeu.

– Premda je prerano da bi se proglasila pobjeda nad inflacijom, strahovanja od rasta cijena, koja su dominirala od pandemije, su gotovo sasvim nestala. Premda inflacija još nije na ciljanim razinama od dva posto, blizu je i ide u pravom smjeru – kaže Christian Keller, ekonomist u Barclays banci.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,20 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,40 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao sa 147,60 na 146,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1040 dolara, što je blizu najviše razine u ovoj godini, dok je u petak navečer iznosila 1,1027 dolara. Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,14 posto, na 79,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 76,40 dolara.

13. rujan 2024 08:16