Biznis i politika
StoryEditor

Tedeschi: Nemojmo se zavaravati, smanjenja cijena nadoknadit će se na drugim proizvodima

15. Rujan 2023.
Emil Tedeschi

- Ako govorimo o postupcima vlade i načinu na koji je vlada reagirala u ovoj krizi, a i u krizama koje su prethodile, smatram da se postavljala odgovorno. Uvijek optimalno? Ne, ali s velikom željom da zaštiti prije svega sve građane, a to znači i kompanije, odnosno poduzetništvo u cijelosti - rekao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe u prostorijama HUP-a nakon predstavljanja programa EY Poduzetnika godine 2023. 

Jesu li Vlada u tome svaki puta bila potpuno uspješna? Tedeschi je uvjeren da će ljudi reći da nisu, ali uvijek je postojala najbolja namjera da se amortiziraju oni udari koji su se dogodili tokom covid krize, a onda i energetske krize. Tako ocjenjuje i ovaj dijalog predsjednika Vlade, odnosno ministara s predstavnicima trgovačkih lanaca i dodaje da je jako dobro da se razgovara i zaista brine za najugroženije.

Prenosimo komentare Emila Tedeschija u cijelosti 

- Protivnik sam velikom administriranju, bilo kakvom zavrtanju ruke i bilo kakvom direktnom uplitanju od strane Vlade. S druge strane, svjedoci smo da država ima mehanizme i to je pokazala po pitanju energenata, struje, cijena nafte, plina i mislim da je to bilo smisleno. Nismo svi jednako pogođeni niti su na sve nas te mjere djelovale jednako. 

Pozivam na dijalog, socijalno partnerstvo u Hrvatskoj je na relativno visokoj razini, iako se ne moramo uvijek razumjeti. Žaloste me, a da ne kažem i ljute, neodgovorni istupi nekih dionika ili socijalnih partnera. Bili smo svjedoci pozivanja maltene na linč i pritiska na poslovne subjekte. Kao poslodavac i netko tko je stvarao Hrvatsku udrugu poslodavaca i zalagao se uvijek za socijalno partnerstvo i odgovorno poslovanje ne mogu shvatiti kao dobrodošlo

Nisu krivi trgovci, nisu krivi proizvođači za inflaciju. Nju su prije svega stvorili makroekonomski uvjeti, dugi period niskih ili nultih kamata koje su prije svega formirale Europska središnja banka (ECB) i američke Federalne rezerve (FED), klimatske promjene koje su utjecale na čitav niz uroda i kultura, ali onda i geopolitički problemi koji su stvorili poremećaje u lancima nabave. Tako da tražiti krivca između trgovaca i proizvođača je sumanuto. 

Smatram da, kad se razgovara o 200, 300 ili 500 artikala za koje razumijem da bi Vlada htjela vratiti cijene na razinu od šest ili devet mjeseci i za neke od njih pretpostavljam da bi se mogao naći prostor, ali nemojmo se zavaravati! Svi u vrijednosnom lancu će to smanjenje nadoknaditi na nekim drugim proizvodima - zaključio je.

Podsjećamo, Emil Tedeschi će ove godine sudjelovati na Liderovoj konferenciji, 14. Danu velikih planova u Westinu 27. rujna, u sklopu one-on-one razgovora s Miodragom Šajatovićem, glavnim urednikom poslovnog tjednika Lider. Zauzmite svoju stolicu dok još ima mjesta!

01. svibanj 2024 12:34