Biznis i politika
StoryEditor

Temeljna inflacija u eurozoni usporila prvi put u deset mjeseci

02. Svibanj 2023.
Europska središnja banka

Iako je inflacija u eurozoni tijekom travnja porasla u odnosu na ožujak, temeljna inflacija koja isključuje volatilne cijene goriva i hrane je pala, i to po prvi put u posljednjih deset mjeseci. Prema podacima Eurostata, inflacija u dvadeset država članica eurozone (uključujući i Hrvatsku) porasla je u travnju na 7 posto s 6,9 posto u ožujku, no temeljna inflacija u istom je razdoblju pala na 7,3 posto sa 7,5 posto.

Isključe li se iz temeljne inflacije i cijene duhana i alkohola, eurozona bilježi pad inflacije s 5,7 na 5,6 posto, što je prvi pad od lipnja prošle godine. Također, inflacija prerađene hrane, alkohola i duhana usporila je s 15,7 na 14,7 posto.

Ovi najnoviji podaci u skladu su s procjenama ekonomista koje su anketirali Bloomberg i Reuters.

Iako ovi podaci pokazuju znatno usporavanje inflacije u odnosu na dvoznamenkaste iznose krajem prošle godine, povećanje cijena u eurozoni i dalje je previsoko, zbog čega će Europska središnja banka biti primorana još jednom povećati kamatne stope.

Međutim, kako prenosi Reuters, ovo neočekivano usporavanje temeljne inflacije moglo bi potaknuti ESB da povećanje kamatnih stopa, koje se očekuje na sastanku ESB-a u četvrtak, ipak bude manje.

Prerano za pobjedu

Podsjećamo, Europska središnja banka u posljednjih je godinu dana na svakom od šest održanih sastanaka podigla kamatne stope za najmanje 50 baznih bodova (ukupno 350 baznih bodova), što je najoštrije podizanje kamatnih stopa u povijesti te institucije.

Osim pada temeljne inflacije, a uslijed strožih kriterija za kreditiranje, ESB-ovo istraživanje o bankarskim zajmovima ukazalo je na iznimno veliki pad potražnje za kreditima, što također ide u prilog manjem povećanju kamatnih stopa. Također, manje povećanje kamatnih stopa traži i šef francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau, argumentirajući da je ESB već podigla troškove zaduživanja dovoljno oštro da ograniči gospodarstvo.

No, drugi ekonomski stručnjaci smatraju da rast kamata od 50 baznih bodova i dalje treba biti opcija jer je rast cijena i dalje prisutan, i to više od ESB-ovog cilja od 2 posto.

Isabel Schnabel, članica Izvršnog odbora ESB-a, upozorila je da je još uvijek ‘prerano proglasiti pobjedu nad inflacijom‘. Prema njezinom mišljenju, dužnosnici bi trebali ne samo vidjeti prekretnicu u trendu rasta inflacije, već i kontinuirani pad, koji bi značio da mjere Europske središnje banke počinju djelovati, prenosi Bloomberg.

16. travanj 2024 19:26