Biznis i politika
StoryEditor

Tko su ruski oligarsi i koliko su izgubili od početka invazije

28. Ožujak 2022.

Od početka invazije na Ukrajinu ruskim oligarsima se smrknulo, što pokazuje i podatak da su u manje od mjesec dana izgubili više od 38 milijardi dolara. Međutim, najbogatijih 10 ruskih oligarha ima neto vrijednost od 186 milijardi dolara, što je ekvivalentno tržišnoj kapitalizaciji velikih javnih tvrtki poput McDonald'sa i AMD-a.

Prema podacima Bloombergovog indeksa milijardera donosimo pregled deset najbogatijih pojedinaca iz Rusije, te njihove gubitke od početka invazije.

Najbogatija osoba u Rusiji, Vladimir Potanin, ima 35 posto udjela u tvrtki Norilsk Nickel, ili Nornickel, tvrtki za iskopavanje i topljenje nikla i paladija. Tvrtka je najveći svjetski proizvođač paladija, metala koji se koristi kao katalizator, ali je i najveći svjetski proizvođač nikla, esencijalnog metala za baterije i obnovljive izvore energije. Bivši prvi potpredsjednik ruske vlade i bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, Potanin je i veliki ljubitelj umjetnosti, a tek je nedavno istupio iz uprave Guggenheim muzeja, nakon 20 godina kao upravitelj.

image

ruski oligarsi lista

foto Visualcapitalist

Ruski ultrabogataši također su među najvećim vlasnicima privatnih zrakoplova i superjahti⁠ od kojih su neke pod zapljenom zbog nametnutih sankcija, a jedna se nalazi u u Hrvatskoj.  'Malena' 35-metarska jahta supruge sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova, koji je peti najbogatiji Rus, trenutno se nalazi na kopnu pokraj marine Betina na otoku Murteru. Uz malenu, Usmanov posjeduje i najveću motornu jahtu na svijetu Dilbar koja je dugačka 156 metara, a navodno je koštala 800 milijuna dolara. Sama jahta zapošljava čak 84 člana posade s punim radnim vremenom. Možda sad ipak na pola radnog vremena. I ta jahta je zaplijenjena Usmanovu, a zaplijenile su je njemačke vlasti koje su kasnije otkrile da je 'stvarno' vlasništvo registrirano na  Kajmanskim otocima.

image

Dilbar super jahta

foto Visualcapitalist

Osim umjetnosti i luksuza, ruski oligarsi su također duboko uključeni  i u sport.

Roman Abramovič, nekoć najbogatiji čovjek Rusije, bivši  je vlasnik nogometnog kluba Chelsea, iz  Londona, a Velika Britanija ga je sankcionirala dok je pokušavao prodati klub za 3,9 milijardi dolara.

Osim Abramoviča, Mihail Prohorov—osnivač Onexim grupe, moskovske tvrtke s interesima u bankarstvu, osiguranju i nekretninama je od 2009. do 2019. bio je vlasnik košarkaškog tima Brooklyn Netsa kao i njegove matične dvorane.

Na popisu je i Vladimir Lisin, predsjednik čelične grupe NLMK. Zaljubljenik u streljaštvo, predsjednik je Europske streličarske konfederacije.

Ovo nije prvi put da se ruski oligarsi suočavaju s oštrim gospodarskim sankcijama. Od ruske aneksije Krima 2014. godine, EU, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska i Kanada sankcionirali su 20 ruskih milijardera, no to ima tada nije toliko naštetilo, jer je većina njih prepisivala vlasništva na rođake i članove obitelji dok im je imovina većinom registrirana u poreznim oazama  poput Britanskih Djevičanskih ili Kajmanskih otoka. U svakom slučaju, bez obzira na sankcije i unatoč krahu rublje i propadanju moskovske burze, ruski oligarsi i dalje znaju kako zaštiti svoj novac i imovinu te spriječiti da sankcije rade ono što bi trebale.

image

ruski milijarderi infografika

foto Visualcapitalist
25. travanj 2024 21:43