Biznis i politika
StoryEditor

Tomašević: Uprava Holdinga će prijaviti sudu nezakoniti štrajk u Čistoći

25. Siječanj 2023.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Tomašević je na konferenciji za novinare, održanoj trećeg dana štrajka radnika Čistoće, zbog kojeg je Zagreb zatrpan smećem, pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Upozorio je da Zagrebački holding zbog dugova i dalje može završiti u stečaju, a u tom slučaju Holdingom će upravljati stečajni upravitelj, što može značiti i privatizaciju gradskih poduzeća, protiv čega se oduvijek borio.

Prozvao je sindikate jer tvrde da štrajk nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući i Čistoću. Podsjetio je da se trenutno pregovara o novom kolektivnom ugovoru i upitao koja je poanta takvih ugovora ako ne jamče socijalni mir.

Mogu li na isti način sutra policajci ili medicinske sestre krenuti u štrajk i reći – mi nećemo raditi, upitao je ustvrdivši da se tako nešto u Hrvatskoj još nikad nije dogodilo.

Štrajk nastavljen

Inače, prije konferencije Tomaševića, radnici u rekli kako se štrajk nastavlja jer radnici traže povećanje  koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvozit otpad u gradu.

- Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga -  izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak. 

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a  vozačima na 2,4. 

Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja tih koeficijenata. 

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je jučer nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalim zahtjevima u Upravi Zagrebačkog holdinga su spremni pregovarati.

Radnici prihvaćaju da se njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je sazvao konferenciju za novinare u 10 sati u Gradskoj upravi, u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, najavljeno je iz Grada.

Dolenec: Razmatraju se pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je sinoć kako je situacija s obustavom odvoza otpada u Zagrebu neodrživa dulje od nekoliko dana te pozvala radnike Čistoće da se vrate na posao, a sindikate da se vrate pregovorima s Upravom Zagrebačkog holdinga. 

“Moramo se vratiti za stol, moramo moći pregovarati”, poručila je Dolenec komentirajući štrajk radnika Čistoće koji su poslali svoje zahtjeve od kojih ne odustaju.

Zamjenica Dolenec poručila je i kako se razmatraju pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku, dodajući da su mogući i otkazi. 

Štrajk u Čistoći traje od ponedjeljka, a krenuo je kao znak solidarnosti zbog otkaza trojici kolega, koje je uprava potom povukla. U utorak su radnici izašli s dodatnim zahtjevima o povećanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta rada, a dio njih je uprava prihvatila. 

25. siječanj 2023 11:04