Biznis i politika
StoryEditor

Trećinu globalnog gospodarstva očekuje recesija u 2023.

02. Siječanj 2023.
Kristalina Ivanova Georgieva-Kinovafoto Shutterstock

Trećina globalnog gospodarstva ove će godine biti u recesiji, upozorava čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kristalina Georgieva rekla je da će 2023. biti ‘teža‘ nego prošle godine jer SAD, EU i Kina osjećaju usporavanje gospodarstva. Rat u Ukrajini, rastuće cijene, veće kamatne stope i širenje Covida-19 u Kini opterećuju globalnu ekonomiju, a MMF je još u listopadu smanjio svoje izglede za rast globalnog gospodarstva u 2023. godini. 

- Očekujemo da će jedna trećina svjetskog gospodarstva biti u recesiji - rekla je Georgieva u informativnom programu CBS-a ‘Face the Nation‘.

Katrina Ell, ekonomistica Moody‘s Analyticsa u Sydneyu, dala za BBC svoju procjenu svjetske ekonomije.

- Iako naša osnovna vrijednost izbjegava globalnu recesiju tijekom sljedeće godine, izgledi su neugodno visoki. Europa, međutim, neće izbjeći recesiju, a SAD se nalazi na rubu - rekla je.

MMF je u listopadu smanjio svoje izglede za globalni gospodarski rast u 2023. zbog rata u Ukrajini, kao i viših kamata dok središnje banke diljem svijeta pokušavaju obuzdati rastuće cijene. Otada je Kina ukinula svoju nultu politiku Covida-19 i počela ponovno otvarati svoje gospodarstvo, iako se infekcija koronavirusom brzo proširila u zemlji. 

Georgieva upozorila je da će se Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, suočiti s teškim početkom 2023. godine.

Podsjećamo, MMF je međunarodna organizacija sa 190 zemalja članica koje rade zajedno kako bi pokušali stabilizirati globalnu ekonomiju. Jedna od njegovih ključnih uloga je da djeluje kao sustav ‘ranog ekonomskog upozorenja‘.

Komentari Georgieve su upozorenje za ljude diljem svijeta, a ne samo u Aziji koja je već prošla kroz vrlo tešku godinu. Inflacija je u stalnom porastu diljem regije, uglavnom zbog rata u Ukrajini, a povišene kamatne stope također su pogodile kućanstva i poduzeća.

Brojke objavljene tijekom vikenda ukazale su na slabost kineskog gospodarstva na kraju 2022. Službeni indeks menadžera nabave (PMI) za prosinac pokazao je da se tvornička aktivnost u Kini smanjila treći mjesec zaredom i to najbrže u gotovo tri godine kako se infekcija koronavirusom širi u tvornicama u zemlji.

‘Kamatne stope ne padaju tako brzo kao što neki misle‘

U istom su mjesecu cijene kuća u 100 gradova pale šesti mjesec zaredom, prema istraživanju jedne od najvećih nezavisnih tvrtki za istraživanje nekretnina u zemlji, China Index Academy. U subotu, u svojim prvim javnim komentarima od promjene politike, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na ‘više napora i jedinstva‘ dok Kina ulazi u ono što je nazvao ‘novom fazom‘.

Pad u SAD-u također znači da je manja potražnja za kineskim i drugim azijskim proizvodima. Više kamatne stope također poskupljuju zaduživanje pa tvrtke mogu odlučuju ne ulagati u širenje svog poslovanja.

Nedostatak rasta može potaknuti ulagače da povuku novac iz gospodarstva i tako zemlje, osobito one siromašnije, imaju manje novca za plaćanje ključnih uvoznih proizvoda poput hrane i energije. U ovakvim usporavanjima, valuta može izgubiti vrijednost u odnosu na one u prosperitetnijim gospodarstvima, dodatno pogoršavajući problem.

Utjecaj viših kamatnih stopa na zajmove utječe i na gospodarstva na državnoj razini, posebice na tržišta u nastajanju, koja bi mogla imati problema s otplatom svojih dugova.

Desetljećima je azijsko-pacifička regija ovisila o Kini kao glavnom trgovinskom partneru i gospodarskoj potpori u vrijeme krize. Sada se azijska gospodarstva suočavaju s trajnim ekonomskim posljedicama zbog načina na koji se Kina nosi s pandemijom.

Proizvodnja stvari poput Teslinih električnih automobila i Appleovih iPhonea mogla bi se ubrzo vratiti na pravi put s obzirom da Peking završava s nultom politikom Covida-19. No, obnovljena potražnja za robama poput nafte i željezne rude vjerojatno će dodatno povećati cijene baš kad se činilo da je inflacija dosegla vrhunac.

- Iako su tržišta rada diljem svijeta prilično jaka, radna mjesta koja se stvaraju nisu nužno dobro plaćena i imat ćemo recesiju, nećemo vidjeti da kamatne stope padaju tako brzo kao što tržišta misle - rekao je Bill Blaine, strateg i voditelj odjela za alternativnu imovinu u Shard Capitalu za BBC. 

- To će stvoriti cijeli niz posljedica koje će tržišta držati u nedoumici barem u prvoj polovici 2023. godine - zaključio je. 

25. travanj 2024 03:04